Gonorroe

Gonorroe

Gonorroe, ook wel bekend als de druiper, is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. Het kan zowel mannen als vrouwen treffen en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet op tijd wordt behandeld. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en preventie van gonorroe.

Symptomen

De symptomen van gonorroe kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen bij mannen en vrouwen verschillen. Sommige mensen kunnen helemaal geen symptomen hebben, terwijl anderen last hebben van de volgende symptomen:

Mannen:

– Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
– Een witte, gele of groene afscheiding uit de penis
– Pijn of gevoeligheid in de testikels

Vrouwen:

– Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
– Abnormale vaginale afscheiding
– Bloeden tussen menstruaties
– Pijnlijke geslachtsgemeenschap

Oorzaken

Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. Het wordt overgedragen via seksueel contact, inclusief vaginale, anale en orale seks. Het kan ook worden overgedragen van een besmette moeder op haar baby tijdens de bevalling.

Diagnose

Als je denkt dat je gonorroe hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. De arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en een monster van de afscheiding nemen om te testen op de aanwezigheid van de bacterie. Er zijn ook tests beschikbaar die urine of bloedmonsters kunnen gebruiken om gonorroe te diagnosticeren.

Behandeling

Gonorroe kan worden behandeld met antibiotica. Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen verdwijnen. Als de behandeling niet volledig wordt gevolgd, kan de bacterie resistent worden tegen antibiotica en kan de infectie terugkeren. Het is ook belangrijk om seksueel contact te vermijden totdat de behandeling is voltooid en de symptomen zijn verdwenen.

Hoe de symptomen te verlichten

Als je last hebt van symptomen van gonorroe, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten:

– Drink veel water om de urinewegen te spoelen
– Gebruik pijnstillers zoals paracetamol om pijn te verlichten
– Vermijd seksueel contact totdat de symptomen zijn verdwenen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je denkt dat je gonorroe hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Als de infectie niet wordt behandeld, kan deze leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals onvruchtbaarheid, bekkenontsteking en prostaatontsteking. Het is ook belangrijk om je seksuele partners te waarschuwen, zodat ze zich kunnen laten testen en behandelen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je gonorroe hebt, zijn er enkele dingen die je zelf kunt doen om de infectie te voorkomen:

– Gebruik altijd condooms tijdens seksueel contact
– Laat je regelmatig testen op SOA’s
– Vermijd seksueel contact met iemand die symptomen van een SOA heeft

Wat je niet moet doen:

– Seksueel contact hebben totdat de behandeling is voltooid en de symptomen zijn verdwenen
– Stoppen met de behandeling voordat de kuur is voltooid
– Seksueel contact hebben zonder condoom

Conclusie

Gonorroe is een ernstige SOA die kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet op tijd wordt behandeld. Het is belangrijk om regelmatig te worden getest op SOA’s en om veilige sekspraktijken te volgen om de verspreiding van de infectie te voorkomen. Als je denkt dat je gonorroe hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen en de voorgeschreven behandeling te volgen.

QR Code
nl_NLDutch