Hartfalen Nederlands

Hartfalen

Wat is hartfalen

Hart- en vaatziekten is een algemene term voor aandoeningen van het hart of de bloedvaten.

Het gaat meestal gepaard met een opeenhoping van vetafzettingen in de slagaders (atherosclerose) en een verhoogd risico op bloedklonters. Het kan ook gepaard gaan met schade aan slagaders in organen zoals de hersenen, het hart, de nieren en de ogen. Hart- en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken, maar ze kunnen vaak grotendeels worden voorkomen door een gezonde levensstijl.

Oorzaken van hart- en vaatziekten

De precieze oorzaak van hart- en vaatziekten is niet duidelijk, maar er zijn veel dingen die uw risico erop kunnen verhogen. Deze worden "risicofactoren" genoemd. Hoe meer risicofactoren u heeft, hoe groter de kans is dat u hart- en vaatziekten krijgt. De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten worden hieronder opgesomd.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Als uw bloeddruk te hoog is, kan dat uw bloedvaten beschadigen.

Lees meer over hoge bloeddruk.

Roken

Roken en ander tabaksgebruik is ook een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. De schadelijke stoffen in tabak kunnen uw bloedvaten beschadigen en vernauwen.

Hoge cholesterol waarde

Cholesterol is een vettige stof die in het bloed voorkomt. Als u een hoge cholesterol waarde heeft, kunnen uw bloedvaten vernauwen en loopt u een groter risico op het ontstaan van een bloedstolsel.

Lees meer over hoge cholesterol.

Diabetes

Diabetes is een levenslange aandoening waarbij uw bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Een hoge bloedsuikerspiegel kan de bloedvaten beschadigen, waardoor ze eerder vernauwd raken. Veel mensen met diabetes type 2 hebben ook overgewicht of obesitas, wat ook een risicofactor is voor hart- en vaatziekten.

Inactiviteit

Als u niet regelmatig beweegt, is de kans groter dat u een hoge bloeddruk hebt, een hoge cholesterol waarde en overgewicht. Dit zijn allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Regelmatige lichaamsbeweging helpt uw hart gezond te houden. In combinatie met een gezond dieet kan lichaamsbeweging u ook helpen een gezond gewicht te behouden.

Overgewicht of obesitas

Overgewicht of obesitas verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes en hoge bloeddruk, beide risicofactoren voor hartfalen.

U loopt een verhoogd risico op harfalen als:

  • uw body mass index (BMI) is 25 of hoger.
  • u bent een man met een tailleomvang van 94 cm of meer, of een vrouw met een tailleomvang van 80 cm of meer.

Familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten

Als u een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten hebt, is uw risico op het ontwikkelen ervan ook verhoogd.

U heeft een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten als of:

  • bij uw vader of broer voor hun 55ste een hart- of vaatziekte werd vastgesteld
  • bij uw moeder of zus voor hun 65ste een hart- of vaatziekte werd vastgesteld

Vertel uw arts of verpleegkundige als u een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten hebt. Hij of zij kan u aanraden uw bloeddruk en cholesterol waarde te laten controleren.

Etnische achtergrond

Hart- en vaatziekten komen vaker voor bij mensen met een Zuid-Aziatische, Afrikaanse of Caribische achtergrond.

Dit komt doordat mensen uit deze milieus vaker andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebben, zoals hoge bloeddruk of diabetes type 2.

Andere risicofactoren

Andere factoren die van invloed zijn op uw risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten zijn:

  • leeftijd - hart- en vaatziekten komen het meest voor bij mensen boven de 50 jaar en het risico erop neemt toe naarmate u ouder wordt
  • geslacht - mannen hebben meer kans om op jongere leeftijd hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan vrouwen
  • voeding - een ongezonde voeding kan leiden tot een hoge cholesterol waarde en een hoge bloeddruk. Eet niet te veel vet en zout voedsel.
  • alcohol - overmatig alcoholgebruik kan ook uw cholesterol en bloeddruk verhogen, en bijdragen tot gewichtstoename
  • Drugs

Symptomen

U zult 's nachts vaker moeten plassen. U bent sneller buiten adem als u sport. U kunt zich kortademig voelen als u gaat liggen of sport.

Controle bij de dokter

Onderdeel van deze controle is het beoordelen van uw individuele risico op hart- en vaatziekten en u adviseren hoe u dit zo nodig kunt verminderen.

QR Code naar deze pagina:

QR Code