Hepatitis B

Hepatitis B: Wat is het en hoe kun je het behandelen?

Hepatitis B is een virale infectie die de lever aantast. Het wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV) en kan leiden tot acute of chronische leverziekte. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, hoe de symptomen te verlichten, wanneer medisch advies in te winnen en wat je zelf kunt doen en niet kunt doen bespreken.

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een infectie die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV). Het virus wordt verspreid via bloed en lichaamsvloeistoffen, zoals sperma, vaginale afscheiding en speeksel. Het kan worden overgedragen door onbeschermde seks, het delen van naalden of andere injectieapparatuur, bloedtransfusies, transplantaties van organen of weefsels en van moeder op kind tijdens de bevalling.

Symptomen

De symptomen van hepatitis B kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen enkele weken tot enkele maanden aanhouden. Sommige mensen hebben helemaal geen symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Vermoeidheid
– Misselijkheid en braken
Buikpijn
Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen)
– Donkere urine
– Lichte ontlasting
Koorts
– Gewrichtspijn

Oorzaken

Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV). Het virus wordt verspreid via bloed en lichaamsvloeistoffen, zoals sperma, vaginale afscheiding en speeksel. Het kan worden overgedragen door onbeschermde seks, het delen van naalden of andere injectieapparatuur, bloedtransfusies, transplantaties van organen of weefsels en van moeder op kind tijdens de bevalling.

Diagnose

De diagnose van hepatitis B wordt gesteld door middel van bloedonderzoek. Het bloed wordt getest op de aanwezigheid van antilichamen tegen het hepatitis B-virus (HBV). Als de test positief is, betekent dit dat de persoon is geïnfecteerd met het virus. Verdere tests kunnen worden uitgevoerd om de ernst van de infectie te bepalen en om te zien of de infectie acuut of chronisch is.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor acute hepatitis B. De meeste mensen herstellen vanzelf binnen enkele maanden. Als de symptomen ernstig zijn, kan de arts medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten. Bij chronische hepatitis B kan de arts antivirale medicijnen voorschrijven om de vermenigvuldiging van het virus te remmen en de lever te beschermen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van hepatitis B te verlichten:

– Rust nemen
– Voldoende water drinken
– Gezond eten
– Vermijd alcohol en drugs
– Vermijd het nemen van medicijnen die de lever kunnen beschadigen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u denkt dat u bent blootgesteld aan het hepatitis B-virus of als u symptomen van hepatitis B heeft. De arts kan tests uitvoeren om te zien of u geïnfecteerd bent en kan u adviseren over de beste manier om de infectie te behandelen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om hepatitis B te voorkomen:

– Gebruik altijd een condoom tijdens seks
– Gebruik geen drugs of deel geen naalden of andere injectieapparatuur
– Laat u vaccineren tegen hepatitis B
– Vermijd het delen van persoonlijke items, zoals tandenborstels en scheermessen

Wat u niet moet doen:

– Drink geen alcohol als u hepatitis B heeft
– Neem geen medicijnen die de lever kunnen beschadigen zonder eerst met uw arts te overleggen
– Neem geen onnodige risico’s die kunnen leiden tot blootstelling aan het hepatitis B-virus

Conclusie

Hepatitis B is een virale infectie die de lever aantast. Het wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV) en kan leiden tot acute of chronische leverziekte. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen enkele weken tot enkele maanden aanhouden. Er is geen specifieke behandeling voor acute hepatitis B, maar bij chronische hepatitis B kan de arts antivirale medicijnen voorschrijven om de vermenigvuldiging van het virus te remmen en de lever te beschermen. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als u denkt dat u bent blootgesteld aan het hepatitis B-virus of als u symptomen van hepatitis B heeft. U kunt zelf ook verschillende dingen doen om hepatitis B te voorkomen, zoals het gebruik van een condoom tijdens seks en het vermijden van het delen van naalden of andere injectieapparatuur.

QR Code
nl_NLDutch