Hepatitis C

Hepatitis C: Wat is het en hoe kun je het behandelen?

Hepatitis C is een virale infectie die de lever aantast. Het wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV) en kan leiden tot levercirrose, leverkanker en leverfalen. Het is een ernstige aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en hoe je de symptomen kunt verlichten. We geven ook advies over wanneer medisch advies in te winnen en wat je zelf kunt doen om de aandoening te behandelen.

Wat is Hepatitis C?

Hepatitis C is een virale infectie die de lever aantast. Het wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV). Het virus wordt overgedragen via bloedcontact, zoals het delen van naalden bij drugsgebruik, bloedtransfusies, tatoeages en piercings. Het kan ook worden overgedragen via onbeschermde seks en van moeder op kind tijdens de bevalling. Het virus kan jarenlang in het lichaam aanwezig zijn zonder symptomen te veroorzaken. Als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot levercirrose, leverkanker en leverfalen.

Symptomen

De symptomen van hepatitis C kunnen variëren van mild tot ernstig. Sommige mensen hebben helemaal geen symptomen. De symptomen kunnen ook pas na enkele weken of maanden optreden. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Vermoeidheid
– Misselijkheid en braken
– Verminderde eetlust
Buikpijn
– Gewrichtspijn
Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen)
– Donkere urine
– Lichte ontlasting

Oorzaken

Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV). Het virus wordt overgedragen via bloedcontact, zoals het delen van naalden bij drugsgebruik, bloedtransfusies, tatoeages en piercings. Het kan ook worden overgedragen via onbeschermde seks en van moeder op kind tijdens de bevalling. Risicofactoren voor hepatitis C zijn onder andere:

– Injecterend drugsgebruik
– Bloedtransfusies voor 1992
– Dialysebehandelingen
– Tatoeages en piercings
– Onbeschermde seks
– Geboorte van een baby van een moeder met hepatitis C

Diagnose

Hepatitis C kan worden gediagnosticeerd met een bloedtest. De test meet de aanwezigheid van antilichamen tegen het hepatitis C-virus in het bloed. Als de test positief is, wordt er een tweede test uitgevoerd om te bepalen of het virus nog steeds aanwezig is in het lichaam. Als het virus nog steeds aanwezig is, wordt er een leverbiopsie uitgevoerd om de mate van leverbeschadiging te bepalen.

Behandeling

De behandeling van hepatitis C hangt af van de mate van leverbeschadiging en de aanwezigheid van het virus in het lichaam. De behandeling bestaat uit antivirale medicijnen die het virus doden en de lever beschermen tegen verdere schade. De behandeling kan enkele maanden tot een jaar duren en kan bijwerkingen hebben, zoals vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn. Het is belangrijk om de medicijnen volgens voorschrift in te nemen en regelmatig bloedonderzoek te laten doen om de voortgang van de behandeling te controleren.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van hepatitis C te verlichten, zoals:

– Rust nemen en voldoende slaap krijgen
– Gezond eten en veel water drinken
– Vermijd alcohol en drugs
– Vermijd het gebruik van medicijnen die de lever kunnen beschadigen
– Vermijd contact met bloed en lichaamsvloeistoffen van anderen
– Praat met een arts over het gebruik van pijnstillers en andere medicijnen om de symptomen te verlichten

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je symptomen van hepatitis C hebt of als je risicofactoren hebt voor de aandoening. Een arts kan een bloedtest uitvoeren om te bepalen of je hepatitis C hebt en kan je doorverwijzen naar een specialist voor verdere behandeling. Het is ook belangrijk om medisch advies in te winnen als je antivirale medicijnen gebruikt en bijwerkingen ervaart.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om hepatitis C te behandelen, zoals:

– Gezond eten en veel water drinken
– Rust nemen en voldoende slaap krijgen
– Vermijd alcohol en drugs
– Vermijd het gebruik van medicijnen die de lever kunnen beschadigen
– Praat met een arts over het gebruik van pijnstillers en andere medicijnen om de symptomen te verlichten

Er zijn ook dingen die je niet moet doen als je hepatitis C hebt, zoals:

– Geen alcohol drinken
– Geen drugs gebruiken
– Geen onbeschermde seks hebben
– Geen naalden delen
– Geen tatoeages of piercings laten zetten

Conclusie

Hepatitis C is een virale infectie die de lever aantast. Het wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV) en kan leiden tot levercirrose, leverkanker en leverfalen. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen pas na enkele weken of maanden optreden. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je symptomen van hepatitis C hebt of als je risicofactoren hebt voor de aandoening. De behandeling bestaat uit antivirale medicijnen die het virus doden en de lever beschermen tegen verdere schade. Het is belangrijk om gezond te eten, veel water te drinken en alcohol en drugs te vermijden. Praat met een arts over het gebruik van pijnstillers en andere medicijnen om de symptomen te verlichten.

QR Code
nl_NLDutch