HIV: Wat is het en hoe kun je het behandelen?

Wat is HIV?

HIV staat voor humaan immunodeficiëntievirus. Het is een virus dat het immuunsysteem van het lichaam aantast, waardoor het lichaam niet meer in staat is om infecties en ziektes te bestrijden. HIV kan leiden tot de ontwikkeling van AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome), een ernstige en levensbedreigende aandoening.

HIV wordt overgedragen via bloed, sperma, vaginale afscheiding en moedermelk. Het virus kan worden overgedragen door onbeschermde seks, het delen van naalden en spuiten, en van moeder op kind tijdens de zwangerschap, bevalling of borstvoeding.

Symptomen

De symptomen van HIV kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen ook afhangen van het stadium van de infectie. Sommige mensen kunnen jarenlang geen symptomen hebben, terwijl anderen binnen enkele weken na infectie symptomen kunnen ervaren.

De symptomen van HIV kunnen zijn:

Oorzaken

HIV wordt veroorzaakt door het humaan immunodeficiëntievirus. Het virus kan worden overgedragen via bloed, sperma, vaginale afscheiding en moedermelk. Het virus kan worden overgedragen door onbeschermde seks, het delen van naalden en spuiten, en van moeder op kind tijdens de zwangerschap, bevalling of borstvoeding.

Diagnose

De diagnose van HIV wordt gesteld door middel van een bloedtest. Er zijn verschillende soorten bloedtesten beschikbaar, waaronder de ELISA-test en de Western blot-test. Deze tests detecteren antilichamen tegen het virus in het bloed.

Het kan enige tijd duren voordat antilichamen tegen HIV in het bloed worden gedetecteerd. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden na infectie. Het is daarom belangrijk om regelmatig te worden getest als je risico loopt op HIV.

Behandeling

Er is momenteel geen genezing voor HIV, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar die de progressie van de ziekte kunnen vertragen en de symptomen kunnen verlichten. De behandeling van HIV omvat meestal antiretrovirale therapie (ART), een combinatie van medicijnen die het virus onderdrukken en de immuunfunctie verbeteren.

Het is belangrijk om ART op de juiste manier in te nemen en regelmatig te worden gecontroleerd door een arts om ervoor te zorgen dat de behandeling effectief is. Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van HIV te verlichten, waaronder:

 • Medicijnen om koorts en pijn te verminderen
 • Antidepressiva om depressie en angst te behandelen
 • Antibiotica om infecties te behandelen
 • Dieetveranderingen om gewichtsverlies te voorkomen
 • Regelmatige lichaamsbeweging om de immuunfunctie te verbeteren
 • Stressverminderingstechnieken zoals meditatie en yoga

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je denkt dat je mogelijk bent blootgesteld aan HIV. Dit kan onder meer het geval zijn als je onbeschermde seks hebt gehad, naalden of spuiten hebt gedeeld, of als je zwanger bent en HIV-positief bent.

Het is ook belangrijk om medisch advies in te winnen als je symptomen van HIV ervaart, zoals koorts, nachtelijk zweten, vermoeidheid, gewichtsverlies, opgezwollen lymfeklieren, huiduitslag, misselijkheid en braken, diarree, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn en gewrichtspijn, geheugenproblemen of depressie.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Als je HIV hebt, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om je gezondheid te verbeteren en de progressie van de ziekte te vertragen. Dit omvat:

 • Regelmatig ART innemen en regelmatig worden gecontroleerd door een arts
 • Een gezonde levensstijl behouden, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap
 • Stressverminderingstechnieken zoals meditatie en yoga
 • Regelmatig worden getest op andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)

Er zijn ook dingen die je niet moet doen als je HIV hebt, waaronder:

 • Onbeschermde seks hebben
 • Naalden of spuiten delen
 • Alcohol drinken of drugs gebruiken
 • Stoppen met ART zonder medisch advies

In conclusie, HIV is een ernstige en levensbedreigende aandoening die kan worden behandeld met antiretrovirale therapie. Het is belangrijk om regelmatig te worden getest op HIV en medisch advies in te winnen als je symptomen ervaart of denkt dat je mogelijk bent blootgesteld aan HIV. Door een gezonde levensstijl te behouden en stressverminderingstechnieken te gebruiken, kun je je gezondheid verbeteren en de progressie van de ziekte vertragen.

QR Code
nl_NLDutch