Hoofdluis

Hoofdluis

Afbeelding met persoon, kleding Automatisch gegenereerde beschrijving

Hoofdluizen zijn kleine insecten die leven op het haar van uw hoofdhuid en nek. Ze zijn niet gevaarlijk, maar kunnen jeuk aan de hoofdhuid en een oncomfortabel gevoel geven. Neten zijn hun lege eierdozen. Het is goed om hoofdluizen zo snel mogelijk te behandelen, om te voorkomen dat ze zich verspreiden naar andere mensen.

Over hoofdluizen

Hoofdluizen leven op mensenhaar en voeden zich met bloed van je hoofdhuid. Dit doet geen pijn, maar je hoofdhuid kan er wel van gaan jeuken. Iedereen kan hoofdluis krijgen, maar ze komen het meest voor bij kinderen tussen de vier en elf jaar. De meeste kinderen met hoofdluis zijn tussen de zeven en acht jaar oud. Hoofdluizen komen vaker voor bij meisjes en bij kinderen met lang haar.

Hoe krijg je hoofdluis?

Je kunt alleen hoofdluis krijgen als je haar of hoofd in aanraking komt met het haar of hoofd van iemand die ze al heeft. Hoofdluizen kunnen niet springen, vliegen of zwemmen. Ze verspreiden zich van persoon tot persoon door tussen de haren te kruipen – het duurt ongeveer 30 seconden voor een luis om van de ene persoon naar de andere te kruipen. Er is geen bewijs dat hoofdluizen de voorkeur geven aan schoon of vuil haar. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je ze krijgt door hoeden, kammen of kussens te delen – de luizen kunnen niet lang leven als ze niet op je hoofd zitten. Hoofdluizen kunnen alleen op mensen leven – je kunt ze niet van dieren krijgen.

Symptomen van hoofdluis

Hoofdluizen veroorzaken niet altijd symptomen. Het kan dus zijn dat je niet eens weet dat je ze hebt. Sommige mensen weten pas dat ze hoofdluis hebben als ze de luizen of neten in hun haar zien.

 • Hoofdluizen hebben een bruingrijze kleur en zijn soms moeilijk te zien.
 • Neten zijn wit en zo groot als een speldenknop. Je ziet ze waarschijnlijk eerder op de haren aan de zijkanten en achterkant van je hoofdhuid.

Afbeelding met zwart, zoogdier, outdoor-object, staal Automatisch gegenereerde beschrijving

Als je hoofdluis hebt, kan je soms:

 • een jeukende hoofdhuid krijgen – maar dit hoeft niet altijd
 • kleine, jeukende bultjes rond de rand van uw hoofdhuid hebben, vooral achter in uw nek of achter uw oren

U hoeft hoofdluis niet te behandelen, tenzij u een levende, bewegende luis op uw hoofdhuid vindt.

Controle op hoofdluis

Het kan moeilijk zijn om hoofdluizen te zien door alleen maar naar het haar van je kind te kijken. De kans dat je ze vindt is het grootst als je naar het haar achter in de nek kijkt.

De beste manier om te controleren op hoofdluis is met een speciale fijngetande hoofdluizen-detectiekam. U kunt deze kam ook gebruiken om hoofdluizen te verwijderen. U kunt detectiekammen gebruiken als uw haar nat of droog is. Voor droog kammen hoef je niet veel voor te bereiden. Maar nat kammen kan beter werken omdat de luizen zich niet verplaatsen als ze nat zijn.

Afbeelding met persoon, binnen, gereedschap Automatisch gegenereerde beschrijving

U kunt een luizenkam kopen bij de apotheek. Kies een kam van goede kwaliteit kunststof, met tanden tussen 0,2 en 0,3 mm uit elkaar. Ga niet voor een metalen kam, want die kan je haar beschadigen of zelfs haren uittrekken. En controleer niet op hoofdluizen met kammen die ontworpen zijn voor het verwijderen van neten en eitjes. De openingen op deze kammen zijn smaller, waardoor ze de luizen kunnen insluiten zodat je ze niet ziet.

U moet de instructies op de productverpakking of bijsluiter van uw detectiekam volgen. Meestal moet u de volgende stappen ondernemen.

 • Als je je haar nat kamt, was je haar dan eerst zoals gewoonlijk. Doe er dan veel conditioner op (laat dit zitten tot je klaar bent met kammen).
 • Zowel bij nat als droog kammen moet u het haar vervolgens gladstrijken en ontwarren met een gewone kam met brede tanden.
 • Kam door secties van je haar met de detectiekam en werk zo door je hele hoofd. Begin bij de wortels bij uw hoofdhuid en trek de kam dan helemaal door uw haar tot in de punten.
 • Bij nat kammen, controleer de kam op luizen na elke beweging en verwijder ze door de kam te spoelen of af te vegen. Bij droog kammen moet u tijdens het kammen zoeken naar levende luizen en ze opvangen met uw duim terwijl u de kam uittrekt.
 • Het kan tot 15 minuten duren om je haar nat te kammen en ongeveer vijf minuten om droog te kammen. Maar dit zal afhangen van uw haarlengte en type.
 • U moet alle leden van uw huishouden (en eventuele naaste contacten) controleren op hoofdluizen met een detectiekam.

Hoe kom je van hoofdluis af?

Als u een levende hoofdluis vindt, moet u proberen deze zo snel mogelijk te laten behandelen. Controleer iedereen die in uw huishouden woont en behandel iedereen die ze heeft tegelijkertijd. Kinderen kunnen nog steeds naar school gaan.

Er zijn verschillende behandelingen tegen hoofdluis. U kunt een lotion of spray met medicinale werking gebruiken of u kunt luizen nat kammen.

Lotions en sprays

Je kunt bij de apotheek veel verschillende hoofdluisbehandelingen kopen zonder recept. Deze producten bevatten een insecticide en u brengt ze rechtstreeks op uw haar aan. Je moet een behandeling met insecticide alleen gebruiken als je levende luizen vindt.

 • Dimeticone gels, lotions of sprays. Dimeticone is een fysisch insecticide – het doodt de luizen door ze te bedekken zodat ze niet kunnen ademen.
 • Isopropylmyristaat en cyclomethicone oplossingen of sprays. Dit zijn ook fysische insecticiden. Zij doden de luizen door hun buitenste waslaag op te lossen.
 • Malathion. Dit is momenteel het enige chemische insecticide dat voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk wordt aanbevolen. Het werkt door hoofdluizen te vergiftigen.

Als u dimeticone-producten gebruikt, blijf dan uit de buurt van vuur en vlammen (inclusief brandende sigaretten) totdat u het product uit uw haar hebt gewassen. Producten die het insecticide permethrin bevatten, worden niet langer aanbevolen omdat hoofdluizen resistent worden tegen dit insecticide.

U moet het insecticide op uw haar en hoofdhuid aanbrengen en het gedurende een bepaalde tijd laten inwerken. Dit kan zo kort zijn als 15 minuten of zo lang als een nacht, afhankelijk van het product. Lees dus eerst de verpakking van het product. Daarna moet u het product uitwassen met een normale shampoo. Meestal moet je de behandeling twee keer opbrengen met zeven dagen tussen de toepassingen – dit doodt alle nieuwe luizen die zijn uitgekomen.

Sommige insecticiden zijn niet aanbevolen voor:

In plaats daarvan moeten deze mensen nat kammen of dimeticone 4% lotion gebruiken. Vraag uw apotheker welke producten voor u het meest geschikt zijn. Lees altijd de bijsluiter die bij uw geneesmiddel zit en vraag uw apotheker om advies als u vragen heeft.

Nat kammen

Nat kammen houdt in dat je luizen verwijdert door regelmatig nat haar te kammen met een plastic, fijngetande hoofdluizen-detectiekam. Als u nat kammen gebruikt om hoofdluizen te verwijderen, moet u dit om de vier dagen doen, twee weken lang. Het is belangrijk dat u uw haar nat blijft kammen tot u gedurende drie opeenvolgende sessies geen volgroeide luizen meer hebt gezien.

Nat kammen is geschikt voor iedereen. Sommige mensen verkiezen het boven het gebruik van een insecticide omdat er geen chemicaliën aan te pas komen. Het is ook relatief goedkoop omdat je de kam steeds opnieuw kunt gebruiken. U kunt één kam gebruiken om alle leden van uw gezin met hoofdluis te behandelen. Nat kammen moet gebeuren in vier sessies verspreid over twee weken – op dag één, vijf, negen en 13. Maar het werkt niet altijd zo goed als een insecticide. Het kan ook veel tijd in beslag nemen als meerdere mensen in uw gezin moeten worden behandeld.

Controleren of de behandeling heeft gewerkt

Welke behandeling u ook gebruikt, u moet controleren of deze werkt door met een detectiekam naar luizen te zoeken. Het advies hierover varieert. Maar het kan de moeite waard zijn om twee of drie dagen na de behandeling te controleren en na nog eens zeven dagen opnieuw.

Als je neten (eitjes) vindt, hoeft dat niet te betekenen dat de behandeling niet heeft gewerkt. Als je levende luizen vindt, kan het zijn dat de behandeling niet heeft gewerkt of dat je opnieuw hoofdluis hebt gekregen. U moet dan dezelfde behandeling herhalen, waarbij u ervoor zorgt dat u de juiste instructies voor het product volgt. Hoofdluizen kunnen resistent worden tegen het insecticide malathion. Dus als malathion bij u niet heeft gewerkt, moet u ofwel een fysiek insecticide proberen of nat kammen.

Het is belangrijk om iedereen in het huishouden tegelijkertijd opnieuw op hoofdluis te controleren – en te behandelen als u levende luizen vindt.

Preventie van hoofdluis

Het is moeilijk om hoofdluis te voorkomen. U kunt uw kind leren om haarborstels en kammen niet te delen – hoewel luizen zich op deze manier niet verspreiden. Het kan ook helpen om lang haar opgebonden te houden. Het belangrijkste is om luizen zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dan kun je ze behandelen en voorkomen dat ze zich verspreiden naar andere mensen.

Als uw kinderen jonger zijn dan 12 jaar, is het een goed idee om hun haar regelmatig te controleren op hoofdluis. U kunt dit het beste één keer per week doen. Het is vooral belangrijk om te controleren als u weet dat ze in contact zijn geweest met andere kinderen met hoofdluis.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch