Huidkanker behandeling (non-melanoma)

Behandeling van niet-melanome huidkanker

Meestal kan niet-melanoom huidkanker met een kleine operatie worden behandeld. Maar er zijn alternatieven voor chirurgie die voor sommige mensen geschikter kunnen zijn.

De behandeling die je krijgt zal afhangen van:

  • het type huidkanker dat je hebt
  • uw algemene gezondheid
  • de plaats en de grootte van de kanker, en hoe diep hij in de huid en de omliggende weefsels is gegroeid
  • of de kanker al dan niet is uitgezaaid naar andere delen van uw lichaam

Uw arts zal de behandelingsmogelijkheden met u bespreken.

Chirurgie

Excisie

Een excisie is een procedure waarbij de kanker wordt verwijderd, samen met een deel van de omliggende gezonde huid om er zeker van te zijn dat de kanker volledig is verwijderd. Dit is de meest voorkomende behandeling voor zowel basaalhuidcarcinoom als plaveiselcelcarcinoom, en vaak is het de enige behandeling die nodig is. Een kleine wond kan worden gesloten met hechtingen, maar als er een groot gebied van de huid is verwijderd, kan een huidtransplantaat nodig zijn. Zie onze FAQ’s hieronder voor meer informatie over huidtransplantaties en huidflappen.

Mohs chirurgie

Dit is een meer gespecialiseerde vorm van chirurgie. U kunt deze ondergaan voor een basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom in een moeilijk te behandelen gebied, zoals uw hoofd of hals. U kunt ook een Mohs-operatie ondergaan als uw kanker is teruggekomen. Bij een Mohs-operatie verwijdert de chirurg in fasen lagen van de aangetaste huid. Hij bekijkt de verwijderde laag meteen onder een microscoop om te controleren of alle kanker is verwijderd. Dit wordt herhaald tot alle kanker is weggehaald.

Curettage en elektrocauterisatie

Deze behandeling wordt soms aangeboden als u een basaalcelcarcinoom of een plaveiselcelcarcinoom met een laag risico hebt. Bij deze behandeling wordt het aangetaste deel van uw huid weggesneden en vervolgens worden de achtergebleven kankercellen met een elektrische naald vernietigd. De techniek wordt meestal drie keer herhaald tijdens één afspraak.

Niet-chirurgische behandelingen

Niet-chirurgische behandelingen kunnen een optie zijn voor sommige mensen met laag-risico niet-melanoom huidkanker – voornamelijk basaalcelcarcinomen.

Niet-chirurgische behandelingen omvatten het volgende.

  • Cryotherapie – hierbij wordt vloeibare stikstof gebruikt om het aangetaste deel van uw huid te bevriezen en de kankercellen te vernietigen.
  • Crèmes die u op uw huid aanbrengt – ofwel imiquimod (een medicijn dat uw immuunsysteem stimuleert), ofwel fluorouracil (een soort chemotherapie).
  • Fotodynamische therapie – hierbij wordt gebruik gemaakt van lichttherapie om kankercellen te doden, in combinatie met een geneesmiddel om uw huid gevoeliger te maken voor het licht.
  • Radiotherapie – hierbij wordt straling gebruikt om kankercellen te vernietigen.

Gevorderde huidkanker

U kunt radiotherapie en/of chemotherapie krijgen naast andere behandelingen als u een plaveiselcelcarcinoom heeft dat is uitgezaaid naar andere delen van uw lichaam.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch