Koorts na een prik tegen kinderziektes

Koorts na een prik tegen kinderziektes: wat is het en wat kun je doen?

Wat is Koorts na een prik tegen kinderziektes?

Koorts na een prik tegen kinderziektes is een veelvoorkomende bijwerking van vaccinaties. Het komt voor bij zowel kinderen als volwassenen en kan optreden na het krijgen van een vaccin tegen bijvoorbeeld mazelen, bof, rodehond of difterie. Koorts na een prik tegen kinderziektes is een normale reactie van het lichaam op de vaccinatie en is meestal mild van aard. In sommige gevallen kan de koorts echter hoger zijn en gepaard gaan met andere symptomen.

Wat merk ik van Koorts na een prik tegen kinderziektes?

De meest voorkomende klacht bij koorts na een prik tegen kinderziektes is, zoals de naam al doet vermoeden, koorts. Daarnaast kunnen er ook andere symptomen optreden, zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en een algemeen gevoel van malaise.

Symptomen

De symptomen van koorts na een prik tegen kinderziektes kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Algemeen gevoel van malaise

Oorzaken

Koorts na een prik tegen kinderziektes wordt veroorzaakt door de reactie van het lichaam op de vaccinatie. Het immuunsysteem wordt gestimuleerd om antilichamen aan te maken tegen de ziekteverwekker waarvoor het vaccin bedoeld is. Dit kan leiden tot een tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur en andere symptomen.

Is Koorts na een prik tegen kinderziektes erg?

Koorts na een prik tegen kinderziektes is meestal mild van aard en gaat vanzelf over. In sommige gevallen kan de koorts echter hoger zijn en gepaard gaan met andere symptomen. Op de korte termijn kan dit leiden tot ongemak en ziekteverzuim. Op de lange termijn zijn er geen bekende gevolgen van koorts na een prik tegen kinderziektes.

Lichamelijke gevolgen

Op lichamelijk gebied kan koorts na een prik tegen kinderziektes leiden tot ongemak en ziekteverzuim. In zeldzame gevallen kan het leiden tot ernstige complicaties, zoals een koortsstuip.

Psychische gevolgen

Op psychisch gebied kan koorts na een prik tegen kinderziektes leiden tot angst en ongerustheid bij ouders en patiënten.

Hoe ontstaat Koorts na een prik tegen kinderziektes?

Koorts na een prik tegen kinderziektes ontstaat doordat het immuunsysteem wordt gestimuleerd om antilichamen aan te maken tegen de ziekteverwekker waarvoor het vaccin bedoeld is. Dit kan leiden tot een tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur en andere symptomen.

Hoe wordt Koorts na een prik tegen kinderziektes vastgesteld?

Koorts na een prik tegen kinderziektes kan worden vastgesteld door het meten van de lichaamstemperatuur. Dit kan thuis worden gedaan met een thermometer of door een arts of verpleegkundige.

Onderzoek en diagnose

Er is meestal geen verder onderzoek nodig om koorts na een prik tegen kinderziektes vast te stellen. Als de koorts echter hoger is dan normaal of gepaard gaat met andere symptomen, kan verder onderzoek nodig zijn om andere oorzaken uit te sluiten.

Behandeling

Koorts na een prik tegen kinderziektes gaat meestal vanzelf over en heeft geen specifieke behandeling nodig. Als de koorts echter hoger is dan normaal of gepaard gaat met andere symptomen, kan het nodig zijn om de symptomen te behandelen.

Hoe de symptomen te verlichten

De symptomen van koorts na een prik tegen kinderziektes kunnen worden verlicht door:

 • Rust te nemen
 • Voldoende te drinken
 • Paracetamol te nemen
 • Een koel bad of douche te nemen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als de koorts hoger is dan 39 graden Celsius of gepaard gaat met andere symptomen, zoals een koortsstuip, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor koorts na een prik tegen kinderziektes.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor koorts na een prik tegen kinderziektes.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Om de symptomen van koorts na een prik tegen kinderziektes te verlichten, kun je:

 • Rust nemen
 • Voldoende drinken
 • Paracetamol nemen
 • Een koel bad of douche nemen

Wat je niet moet doen is:

 • Te veel activiteit ondernemen
 • Te weinig drinken
 • Andere medicijnen nemen zonder overleg met een arts

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan paracetamol voorschrijven om de symptomen van koorts na een prik tegen kinderziektes te verlichten.

Wanneer contact met uw huisarts bij Koorts na een prik tegen kinderziektes?

Als de koorts hoger is dan 39 graden Celsius of gepaard gaat met andere symptomen, zoals een koortsstuip, is het belangrijk om contact op te nemen met een huisarts.

QR Code
nl_NLDutch