Koortsstuip

Koortsstuip: Wat is het en hoe ga je ermee om?

Wat is Koortsstuip?

Koortsstuip is een aandoening die vooral voorkomt bij jonge kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud. Het is een soort epileptische aanval die optreedt als gevolg van een hoge koorts. Koortsstuipen zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf over, maar kunnen wel beangstigend zijn voor ouders en verzorgers.

Er zijn twee soorten koortsstuipen: eenvoudige en complexe. Eenvoudige koortsstuipen duren meestal minder dan 15 minuten en hebben geen blijvende gevolgen. Complexe koortsstuipen duren langer dan 15 minuten en kunnen leiden tot blijvende schade aan de hersenen.

Wat merk ik van Koortsstuip?

Als ouder of verzorger kun je merken dat je kind een koortsstuip heeft doordat het lichaam verstijft en begint te schokken. Het kind kan bewustzijnsverlies hebben en ademhalingsproblemen krijgen. Het is belangrijk om rustig te blijven en het kind niet te laten schrikken of aan te raken tijdens de aanval.

Symptomen

De symptomen van koortsstuipen zijn onder andere:

– Hoge koorts (boven de 38 graden Celsius)
– Verstijving van het lichaam
– Schokken of trillen van armen en benen
– Bewustzijnsverlies
– Ademhalingsproblemen
– Blauwe lippen of gezicht
– Overgeven

Oorzaken

De oorzaken van koortsstuipen zijn nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat ze vaak optreden bij kinderen die gevoelig zijn voor koorts. Ook kan een snelle stijging van de lichaamstemperatuur een rol spelen.

Is Koortsstuip erg?

Koortsstuipen zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf over. Er zijn echter wel risico’s verbonden aan koortsstuipen. Zo kunnen complexe koortsstuipen leiden tot blijvende schade aan de hersenen. Ook kan het kind tijdens de aanval ademhalingsproblemen krijgen, wat gevaarlijk kan zijn.

Hoe ontstaat Koortsstuip?

Koortsstuipen ontstaan als gevolg van een hoge koorts. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom sommige kinderen gevoeliger zijn voor koortsstuipen dan anderen.

Hoe wordt Koortsstuip vastgesteld?

Koortsstuipen worden vastgesteld op basis van de symptomen en de medische voorgeschiedenis van het kind. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je vermoedt dat je kind een koortsstuip heeft gehad.

Onderzoek en diagnose

Als je kind een koortsstuip heeft gehad, zal de arts onderzoeken of er sprake is van een onderliggende aandoening die de koortsstuipen veroorzaakt. Ook kan er bloedonderzoek worden gedaan om de oorzaak van de koorts te achterhalen.

Behandeling

In de meeste gevallen is er geen behandeling nodig voor koortsstuipen. Het is wel belangrijk om de koorts te verlagen met paracetamol of ibuprofen. Bij complexe koortsstuipen kan het nodig zijn om het kind op te nemen in het ziekenhuis.

Hoe de symptomen te verlichten

Om de symptomen van koortsstuipen te verlichten, kun je het volgende doen:

– Leg het kind op zijn zij
– Maak strakke kleding los
– Zorg voor frisse lucht
– Geef het kind geen eten of drinken tijdens de aanval
– Geef het kind na de aanval wat te drinken

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je kind een koortsstuip heeft gehad. Ook als de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt of als het kind andere symptomen heeft, zoals hoofdpijn of nekstijfheid, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de behandeling van koortsstuipen. Het is wel belangrijk om de koorts te verlagen en het kind goed in de gaten te houden tijdens de aanval.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor kinderen met koortsstuipen. Het is wel belangrijk om het kind voldoende te laten drinken om uitdroging te voorkomen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als ouder of verzorger kun je het volgende doen om je kind te helpen tijdens een koortsstuip:

– Blijf rustig en raak het kind niet aan tijdens de aanval
– Leg het kind op zijn zij
– Zorg voor frisse lucht
– Geef het kind na de aanval wat te drinken

Wat je niet moet doen:

– Het kind laten schrikken
– Het kind vasthouden tijdens de aanval
– Het kind eten of drinken geven tijdens de aanval

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Als de koortsstuipen vaak terugkeren, kan de arts medicijnen voorschrijven om de aanvallen te voorkomen. Dit zijn meestal anti-epileptica.

Wanneer contact met uw huisarts bij Koortsstuip?

Neem contact op met de huisarts als je kind een koortsstuip heeft gehad. Ook als de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt of als het kind andere symptomen heeft, zoals hoofdpijn of nekstijfheid, is het verstandig om een arts te raadplegen.

QR Code
nl_NLDutch