Kunstheup

Kunstheup: Alles wat je moet weten over deze aandoening

Wat is Kunstheup?

Kunstheup, ook wel bekend als heupprothese, is een chirurgische ingreep waarbij een beschadigde of versleten heup wordt vervangen door een kunstmatige heup. Dit wordt gedaan om de pijn te verlichten en de mobiliteit te verbeteren. De kunstheup bestaat uit een metalen kop en een metalen of kunststof kom die in het bekken wordt geplaatst, en een metalen of kunststof steel die in het dijbeen wordt geplaatst. Er zijn verschillende soorten kunstheupen beschikbaar, waaronder totale heupprothesen en gedeeltelijke heupprothesen.

Wat merk ik van Kunstheup?

Mensen met een kunstheup kunnen last hebben van pijn, stijfheid en beperkte mobiliteit. Dit kan leiden tot problemen met dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen en bukken.

Symptomen

De symptomen van Kunstheup kunnen zijn:

 • Pijn in de heup, lies, bil of dijbeen
 • Stijfheid in de heup
 • Beperkte mobiliteit
 • Kreupelheid
 • Zwelling rond de heup
 • Geluiden bij het bewegen van de heup

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van Kunstheup is artrose, een aandoening waarbij het kraakbeen in de heup verslechtert en de botten tegen elkaar wrijven. Andere oorzaken kunnen zijn:

Is Kunstheup erg?

Kunstheup kan zowel lichamelijke als psychische gevolgen hebben. Op korte termijn kan er sprake zijn van pijn en ongemak na de operatie. Op lange termijn kan er sprake zijn van slijtage van de kunstheup en mogelijke complicaties zoals infecties en losraken van de prothese. Psychische gevolgen kunnen zijn dat de patiënt zich beperkt voelt in zijn of haar mobiliteit en activiteiten.

Hoe ontstaat Kunstheup?

Kunstheup ontstaat door een chirurgische ingreep waarbij de beschadigde of versleten heup wordt vervangen door een kunstmatige heup.

Hoe wordt Kunstheup vastgesteld?

Kunstheup kan worden vastgesteld door middel van een lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en bloedonderzoek.

Onderzoek en diagnose

Een arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de symptomen te beoordelen en de mobiliteit van de heup te testen. Röntgenfoto’s kunnen worden gebruikt om de mate van schade aan de heup te beoordelen en om te bepalen of een kunstheup nodig is. Bloedonderzoek kan worden gebruikt om te controleren op infecties of andere aandoeningen die de heup kunnen beïnvloeden.

Behandeling

De behandeling van Kunstheup bestaat uit een chirurgische ingreep waarbij de beschadigde of versleten heup wordt vervangen door een kunstmatige heup. Na de operatie zal de patiënt fysiotherapie krijgen om de mobiliteit te verbeteren en de spieren rond de heup te versterken.

Hoe de symptomen te verlichten

De symptomen van Kunstheup kunnen worden verlicht door:

 • Pijnstillers
 • Fysiotherapie
 • Gewichtsverlies
 • Aanpassingen in de levensstijl

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u last heeft van symptomen van Kunstheup, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een arts kan de oorzaak van de symptomen bepalen en de juiste behandeling voorschrijven.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor Kunstheup, maar het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen na de operatie en tijdens het herstelproces.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor Kunstheup, maar een gezond dieet kan bijdragen aan een snel herstel.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Om de symptomen van Kunstheup te verlichten, kunt u:

 • Regelmatig bewegen
 • Gewichtsverlies
 • Gezond eten
 • De instructies van de arts opvolgen

Het is belangrijk om overmatige belasting van de heup te vermijden en activiteiten te vermijden die pijn of ongemak veroorzaken.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan pijnstillers voorschrijven om de symptomen van Kunstheup te verlichten.

Wanneer contact met uw huisarts bij Kunstheup?

Als u last heeft van symptomen van Kunstheup, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Een arts kan de oorzaak van de symptomen bepalen en de juiste behandeling voorschrijven.

nl_NLDutch