Lage rugpijn

Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht die bijna iedereen wel eens heeft ervaren. Het kan variëren van een lichte pijn tot een zeer hevige pijn die het dagelijks leven belemmert. In deze blog gaan we dieper in op wat lage rugpijn is, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn en hoe het behandeld kan worden.

Wat is Lage rugpijn?

Lage rugpijn is een pijn die zich bevindt in de onderrug, tussen de onderste ribben en de billen. Het kan variëren van een lichte pijn tot een zeer hevige pijn die het dagelijks leven belemmert. Lage rugpijn kan acuut of chronisch zijn. Acute lage rugpijn duurt meestal niet langer dan zes weken en verdwijnt vanzelf. Chronische lage rugpijn duurt langer dan twaalf weken en kan een grote impact hebben op het dagelijks leven.

Er zijn verschillende soorten lage rugpijn, zoals:

– Specifieke lage rugpijn: dit is lage rugpijn waarbij een specifieke oorzaak kan worden aangewezen, zoals een hernia, een ontsteking of een breuk.
– Aspecifieke lage rugpijn: dit is lage rugpijn waarbij geen specifieke oorzaak kan worden aangewezen. Dit is de meest voorkomende vorm van lage rugpijn.

Symptomen

De symptomen van lage rugpijn kunnen variëren van persoon tot persoon. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Pijn in de onderrug
– Stijfheid in de onderrug
– Moeite met bewegen
– Moeite met zitten, staan of liggen
– Uitstraling van de pijn naar de benen of billen
– Vermoeidheid
Slaapproblemen

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van lage rugpijn, zoals:

– Verkeerde houding
– Overbelasting van de rugspieren
– Verkeerde beweging
– Hernia
Artrose
– Slijtage van de tussenwervelschijven
Osteoporose
– Spierziekten
– Infecties
– Tumoren

Is Lage rugpijn erg?

Lage rugpijn kan zowel op korte als op lange termijn gevolgen hebben. Op korte termijn kan het leiden tot verminderde mobiliteit en pijn. Op lange termijn kan het leiden tot chronische pijn en beperkingen in het dagelijks leven. Naast lichamelijke gevolgen kan lage rugpijn ook psychische gevolgen hebben, zoals angst, depressie en stress.

Hoe ontstaat Lage rugpijn?

Lage rugpijn kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals een verkeerde houding, overbelasting van de rugspieren, een verkeerde beweging, een hernia, artrose, slijtage van de tussenwervelschijven, osteoporose, spierziekten, infecties en tumoren.

Hoe wordt Lage rugpijn vastgesteld?

Om lage rugpijn vast te stellen zal de arts een aantal vragen stellen over de klachten en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto, MRI-scan of bloedonderzoek.

Onderzoek en diagnose

Bij het onderzoek en de diagnose van lage rugpijn zal de arts kijken naar de oorzaak van de klachten. Dit kan gebeuren door middel van een lichamelijk onderzoek, aanvullend onderzoek zoals een röntgenfoto of MRI-scan, en het stellen van vragen over de klachten.

Behandeling

De behandeling van lage rugpijn hangt af van de oorzaak van de klachten. Bij aspecifieke lage rugpijn is het belangrijk om te blijven bewegen en de rugspieren te versterken. Bij specifieke lage rugpijn kan een behandeling nodig zijn, zoals fysiotherapie, medicatie of een operatie.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van lage rugpijn te verlichten, zoals:

– Warmte of koude therapie
– Massage
– Oefeningen om de rugspieren te versterken
– Pijnstillers
– Ontstekingsremmers

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als de klachten langer dan zes weken aanhouden, als de pijn zeer hevig is, als er sprake is van uitstraling naar de benen of billen, als er sprake is van koorts of als de klachten gepaard gaan met andere symptomen.

Richtlijnen

Er zijn verschillende richtlijnen voor de behandeling van lage rugpijn, zoals het blijven bewegen en het versterken van de rugspieren.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor lage rugpijn.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om lage rugpijn te voorkomen of te verminderen, zoals:

– Blijf in beweging
– Versterk de rugspieren
– Let op je houding
– Vermijd langdurig zitten of staan
– Til zware voorwerpen op de juiste manier

Wat je niet moet doen is:

– Te lang in dezelfde houding blijven zitten of staan
Te zwaar tillen
– Verkeerde bewegingen maken

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven bij lage rugpijn, zoals pijnstillers en ontstekingsremmers.

Wanneer contact met uw huisarts bij Lage rugpijn?

Het is belangrijk om contact op te nemen met de huisarts als de klachten langer dan zes weken aanhouden, als de pijn zeer hevig is, als er sprake is van uitstraling naar de benen of billen, als er sprake is van koorts of als de klachten gepaard gaan met andere symptomen.

QR Code
nl_NLDutch