Lawaaidoofheid

Lawaaidoofheid: Wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Lawaaidoofheid is een aandoening die ontstaat door blootstelling aan te veel lawaai. Het kan leiden tot permanente gehoorschade en kan het dagelijks leven van een persoon aanzienlijk beïnvloeden. In deze blog gaan we dieper in op wat lawaaidoofheid is, wat de symptomen zijn, hoe het ontstaat en hoe het kan worden behandeld.

Wat is Lawaaidoofheid?

Lawaaidoofheid is een vorm van gehoorverlies die wordt veroorzaakt door blootstelling aan te veel lawaai. Het kan worden veroorzaakt door langdurige blootstelling aan lawaai op het werk, bijvoorbeeld in een fabriek of op een bouwplaats, maar ook door blootstelling aan lawaai tijdens vrijetijdsactiviteiten, zoals concerten of het gebruik van luide muziekspelers.

Het gehoorverlies dat wordt veroorzaakt door lawaaidoofheid is meestal permanent en kan niet worden genezen. Het kan echter wel worden voorkomen door het nemen van voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van gehoorbescherming.

Wat merk ik van Lawaaidoofheid?

De symptomen van lawaaidoofheid kunnen variëren van mild tot ernstig. Sommige mensen merken misschien niet eens dat ze gehoorverlies hebben, terwijl anderen moeite hebben om gesprekken te volgen of bepaalde geluiden te horen.

Symptomen

De symptomen van lawaaidoofheid kunnen zijn:

 • Moeite hebben om gesprekken te volgen in een lawaaierige omgeving
 • Moeite hebben om bepaalde geluiden te horen, zoals hoge tonen
 • Een constant suizend of piepend geluid in de oren (tinnitus)
 • Verhoogde gevoeligheid voor geluid

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van lawaaidoofheid is blootstelling aan te veel lawaai. Dit kan worden veroorzaakt door:

 • Langdurige blootstelling aan lawaai op het werk
 • Blootstelling aan lawaai tijdens vrijetijdsactiviteiten, zoals concerten of het gebruik van luide muziekspelers
 • Blootstelling aan lawaai tijdens het gebruik van bepaalde machines of gereedschappen

Is Lawaaidoofheid erg?

Lawaaidoofheid kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het dagelijks leven van een persoon. Het kan leiden tot permanente gehoorschade en kan het moeilijk maken om gesprekken te volgen of bepaalde geluiden te horen. Dit kan leiden tot sociale isolatie en depressie.

Lichamelijke gevolgen

Lawaaidoofheid kan leiden tot lichamelijke gevolgen, zoals:

Psychische gevolgen

Lawaaidoofheid kan ook leiden tot psychische gevolgen, zoals:

Hoe ontstaat Lawaaidoofheid?

Lawaaidoofheid ontstaat door blootstelling aan te veel lawaai. Het lawaai beschadigt de haarcellen in het binnenoor, die verantwoordelijk zijn voor het omzetten van geluid in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Als deze haarcellen beschadigd raken, kunnen ze niet meer goed functioneren en kan dit leiden tot gehoorverlies.

Hoe wordt Lawaaidoofheid vastgesteld?

Lawaaidoofheid kan worden vastgesteld door een audiometrisch onderzoek. Dit is een test waarbij de persoon wordt gevraagd om verschillende geluiden te horen en te reageren op deze geluiden. De test meet de gevoeligheid van het gehoor en kan bepalen of er sprake is van gehoorverlies.

Onderzoek en diagnose

Als er sprake is van lawaaidoofheid, kan de arts een gehoortest uitvoeren om de ernst van het gehoorverlies te bepalen. Daarnaast kan er een onderzoek worden uitgevoerd om de oorzaak van het gehoorverlies te achterhalen.

Behandeling

Er is geen genezing voor lawaaidoofheid, maar er zijn wel behandelingen die kunnen helpen om de symptomen te verminderen. Dit kan onder andere bestaan uit:

 • Het dragen van gehoorbescherming
 • Het vermijden van lawaaierige omgevingen
 • Het gebruik van hoortoestellen
 • Gehoorrevalidatie

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van lawaaidoofheid te verlichten, zoals:

 • Het vermijden van lawaaierige omgevingen
 • Het dragen van gehoorbescherming
 • Het gebruik van hoortoestellen
 • Gehoorrevalidatie
 • Ontspanningsoefeningen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u denkt dat u last heeft van lawaaidoofheid, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. De arts kan een gehoortest uitvoeren om de ernst van het gehoorverlies te bepalen en kan u adviseren over de beste behandelingsopties.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor lawaaidoofheid, maar het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om gehoorverlies te voorkomen. Dit kan onder andere bestaan uit het dragen van gehoorbescherming en het vermijden van lawaaierige omgevingen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Om lawaaidoofheid te voorkomen, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals:

 • Het dragen van gehoorbescherming
 • Het vermijden van lawaaierige omgevingen
 • Het gebruik van hoortoestellen
 • Gehoorrevalidatie

Het is belangrijk om niet te lang blootgesteld te worden aan lawaai en om regelmatig pauzes te nemen als u in een lawaaierige omgeving werkt.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Er zijn geen medicijnen die lawaaidoofheid kunnen genezen, maar er zijn wel medicijnen die kunnen helpen om de symptomen te verminderen, zoals medicijnen tegen tinnitus.

Wanneer contact met uw huisarts bij Lawaaidoofheid?

Als u denkt dat u last heeft van lawaaidoofheid, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. De arts kan een gehoortest uitvoeren om de ernst van het gehoorverlies te bepalen en kan u adviseren over de beste behandelingsopties. Het is belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken om verdere gehoorschade te voorkomen.

QR Code
nl_NLDutch