Leverschade

Leverschade: Wat is het en hoe ga je ermee om?

De lever is een belangrijk orgaan in ons lichaam dat verantwoordelijk is voor het filteren van gifstoffen en het produceren van gal. Wanneer de lever beschadigd raakt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. In deze blog gaan we dieper in op wat leverschade is, wat de symptomen zijn, hoe het ontstaat en hoe het behandeld kan worden.

Wat is Leverschade?

Leverschade is een aandoening waarbij de lever beschadigd raakt en niet meer goed functioneert. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals overmatig alcoholgebruik, virale infecties, auto-immuunziekten of medicijngebruik. Wanneer de lever beschadigd raakt, kan dit leiden tot leverfalen, cirrose of leverkanker.

Wat merk ik van Leverschade?

De symptomen van leverschade kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. In het beginstadium zijn er vaak geen symptomen, maar naarmate de aandoening vordert, kunnen de volgende klachten optreden:

Symptomen:

– Vermoeidheid
– Misselijkheid en braken
Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen)
Buikpijn en opgeblazen gevoel
– Gewichtsverlies
– Verwardheid en geheugenproblemen
– Bloedend tandvlees en blauwe plekken

Oorzaken:

Leverschade kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

– Overmatig alcoholgebruik
– Virale infecties (hepatitis B en C)
– Auto-immuunziekten (zoals auto-immuunhepatitis)
– Medicijngebruik (zoals paracetamol en antibiotica)
– Erfelijke aandoeningen (zoals hemochromatose en Wilson’s disease)

Is Leverschade erg?

Leverschade kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid op zowel korte als lange termijn. Op korte termijn kan leverschade leiden tot leverfalen, wat levensbedreigend kan zijn. Op lange termijn kan leverschade leiden tot cirrose en leverkanker. Naast lichamelijke gevolgen kan leverschade ook psychische gevolgen hebben, zoals depressie en angst.

Hoe ontstaat Leverschade?

Leverschade kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals overmatig alcoholgebruik, virale infecties, auto-immuunziekten of medicijngebruik. Wanneer de lever beschadigd raakt, kan dit leiden tot ontstekingen en littekenvorming, wat de leverfunctie kan aantasten.

Hoe wordt Leverschade vastgesteld?

Leverschade kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek, leverfunctietesten en beeldvormende onderzoeken zoals een echografie of CT-scan. Een leverbiopsie kan ook worden uitgevoerd om de ernst van de leverschade te bepalen.

Behandeling:

De behandeling van leverschade hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan de schade worden teruggedraaid door de oorzaak aan te pakken, zoals stoppen met alcoholgebruik of het behandelen van een virale infectie. In andere gevallen kan een levertransplantatie nodig zijn.

Hoe de symptomen te verlichten:

De symptomen van leverschade kunnen worden verlicht door een gezonde levensstijl te hanteren, zoals het vermijden van alcohol en het eten van een gezond dieet. Medicijnen kunnen ook worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten, zoals anti-misselijkheid medicijnen en pijnstillers.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van leverschade ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Dit kan worden gedaan door contact op te nemen met uw huisarts of een specialist in leverziekten.

Richtlijnen:

Er zijn verschillende richtlijnen die kunnen helpen bij het voorkomen van leverschade, zoals het vermijden van overmatig alcoholgebruik en het vermijden van risicovolle medicijnen.

Voedingsadviezen:

Een gezond dieet kan helpen bij het voorkomen van leverschade en het verlichten van symptomen. Het is belangrijk om een dieet te volgen dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen:

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om leverschade te voorkomen, zoals het vermijden van overmatig alcoholgebruik en het volgen van een gezond dieet. Het is ook belangrijk om risicovolle medicijnen te vermijden en regelmatig medische controles te ondergaan om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven om de symptomen van leverschade te verlichten, zoals anti-misselijkheid medicijnen en pijnstillers. In sommige gevallen kan een arts ook medicijnen voorschrijven om de oorzaak van de leverschade aan te pakken, zoals antivirale medicijnen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Leverschade?

Als u symptomen van leverschade ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts of een specialist in leverziekten. Zij kunnen u helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de leverschade en het bepalen van de beste behandelingsopties. Het is ook belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

QR Code
nl_NLDutch