Liesbreuk

Liesbreuk

Een liesbreuk is een veelvoorkomende aandoening waarbij een deel van de darmen door een zwakke plek in de buikwand naar buiten puilt. Dit kan leiden tot pijn en ongemak, en in sommige gevallen tot ernstige complicaties. In deze blog bespreken we de symptomen, oorzaken en behandeling van liesbreuk, en geven we advies over wat je zelf kunt doen om de symptomen te verlichten.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk ontstaat wanneer een deel van de darmen door een zwakke plek in de buikwand naar buiten puilt. Dit kan leiden tot een zichtbare zwelling in de liesstreek, die vaak pijnlijk is bij aanraking of bij het tillen van zware voorwerpen. Liesbreuken komen het meest voor bij mannen, maar kunnen ook voorkomen bij vrouwen en kinderen.

Er zijn verschillende soorten liesbreuken, waaronder:

– Inguinale liesbreuk: dit is de meest voorkomende vorm van liesbreuk, waarbij de darmen door een zwakke plek in de liesstreek naar buiten puilen.
– Femorale liesbreuk: dit is een minder vaak voorkomende vorm van liesbreuk, waarbij de darmen door een zwakke plek in de dij naar buiten puilen.
– Incisionele liesbreuk: dit is een liesbreuk die ontstaat op de plaats van een eerdere operatie.

Symptomen van een liesbreuk

De symptomen van een liesbreuk kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de grootte en locatie van de breuk. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

– Een zichtbare zwelling in de liesstreek die groter wordt bij hoesten of persen.
– Pijn of ongemak in de liesstreek, vooral bij het tillen van zware voorwerpen of bij langdurig staan of zitten.
– Een branderig gevoel of jeuk in de liesstreek.
– Misselijkheid en braken, vooral bij een inguinale breuk die vast komt te zitten in de liesstreek.

Oorzaken van een liesbreuk

Een liesbreuk ontstaat meestal door een combinatie van factoren, waaronder:

– Een aangeboren zwakte in de buikwand.
– Overmatig hoesten of persen, bijvoorbeeld bij chronische bronchitis of obstipatie.
– Zwaar tillen of andere vormen van fysieke inspanning.
– Zwangerschap en bevalling, vooral bij vrouwen die al eerder een liesbreuk hebben gehad.

Is een liesbreuk erg?

Een liesbreuk kan leiden tot pijn en ongemak, maar is meestal niet ernstig. In sommige gevallen kan een liesbreuk echter leiden tot complicaties, zoals:

– Een ingeklemde breuk, waarbij een deel van de darmen vast komt te zitten in de breuk en afgesloten raakt van de bloedtoevoer. Dit kan leiden tot ernstige pijn, misselijkheid en braken, en vereist onmiddellijke medische hulp.
– Een strangulatie, waarbij een deel van de darmen afsterft als gevolg van een afgesloten bloedtoevoer. Dit is een ernstige complicatie die onmiddellijke medische hulp vereist.

Lichamelijke en psychische gevolgen van een liesbreuk

Een liesbreuk kan leiden tot lichamelijke en psychische gevolgen, waaronder:

– Pijn en ongemak in de liesstreek.
– Beperkingen in dagelijkse activiteiten, zoals tillen en sporten.
Angst en stress als gevolg van de aandoening en de mogelijke complicaties.

Hoe ontstaat een liesbreuk?

Een liesbreuk ontstaat meestal door een combinatie van factoren, waaronder een aangeboren zwakte in de buikwand en overmatig hoesten, persen of tillen. Bij mannen kan een liesbreuk ook ontstaan als gevolg van een vergrote prostaat.

Hoe wordt een liesbreuk vastgesteld?

Een liesbreuk kan worden vastgesteld door middel van een lichamelijk onderzoek, waarbij de arts de liesstreek onderzoekt op zwellingen en pijn. In sommige gevallen kan een echografie of CT-scan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.

Onderzoek en diagnose van een liesbreuk

Als de arts vermoedt dat je een liesbreuk hebt, zal hij of zij een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de zwelling en pijn in de liesstreek te onderzoeken. In sommige gevallen kan een echografie of CT-scan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.

Behandeling van een liesbreuk

De behandeling van een liesbreuk hangt af van de grootte en locatie van de breuk, en de aanwezigheid van complicaties. In sommige gevallen kan een liesbreuk vanzelf genezen, maar in de meeste gevallen is een operatie nodig om de breuk te herstellen.

Hoe kun je de symptomen van een liesbreuk verlichten?

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van een liesbreuk te verlichten, waaronder:

– Het dragen van een speciale liesbreukband om de zwelling te ondersteunen en de pijn te verminderen.
– Het vermijden van zware fysieke inspanning en tillen.
– Het nemen van pijnstillers om de pijn te verlichten.

Wanneer moet je medisch advies inwinnen bij een liesbreuk?

Je moet medisch advies inwinnen als je symptomen van een liesbreuk ervaart, zoals een zichtbare zwelling in de liesstreek, pijn of ongemak bij het tillen van zware voorwerpen, of misselijkheid en braken. Als je vermoedt dat je een ingeklemde breuk hebt, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.

Richtlijnen voor de behandeling van een liesbreuk

Er zijn verschillende richtlijnen voor de behandeling van een liesbreuk, afhankelijk van de grootte en locatie van de breuk en de aanwezigheid van complicaties. In het algemeen wordt een operatie aanbevolen om de breuk te herstellen en complicaties te voorkomen.

Voedingsadviezen bij een liesbreuk

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor mensen met een liesbreuk, maar het is belangrijk om een gezond dieet te volgen om de algehele gezondheid te bevorderen en het risico op complicaties te verminderen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen bij een liesbreuk?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van een liesbreuk te verlichten, waaronder het dragen van een liesbreukband en het vermijden van zware fysieke inspanning en tillen. Het is belangrijk om niet te wachten met het zoeken van medische hulp als je vermoedt dat je een liesbreuk hebt, en om niet te proberen de breuk zelf terug te duwen.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven bij een liesbreuk?

Een arts kan pijnstillers voorschrijven om de pijn en het ongemak van een liesbreuk te verlichten, maar in de meeste gevallen is een operatie nodig om de breuk te herstellen.

Wanneer moet je contact opnemen met je huisarts bij een liesbreuk?

Je moet contact opnemen met je huisarts als je symptomen van een liesbreuk ervaart, zoals een zichtbare zwelling in de liesstreek, pijn of ongemak bij het tillen van zware voorwerpen, of misselijkheid en braken. Als je vermoedt dat je een ingeklemde breuk hebt, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.

QR Code
nl_NLDutch