Longkanker behandeling

Behandeling van longkanker

Hoe uw longkanker wordt behandeld, hangt af van het soort kanker dat u hebt, hoe ver de kanker is uitgezaaid en uw algemene gezondheidstoestand. Longkanker kan moeilijk te genezen zijn omdat de kanker al kan zijn uitgezaaid tegen de tijd dat de diagnose wordt gesteld.

  • Niet-kleincellige longkanker die in een vroeg stadium verkeert en nog niet is uitgezaaid, wordt meestal eerst met een operatie behandeld. Dit kan sommige typen niet-kleincellige longkanker genezen. Een operatie kan worden gevolgd door chemotherapie. Soms wordt radiotherapie in combinatie met chemotherapie, of radiotherapie alleen, gegeven als alternatief voor een operatie om de kanker te genezen. Als de kanker al is uitgezaaid, kunnen u eerst behandelingen als chemotherapie of immuuntherapie worden aangeboden.
  • Kleincellige longkanker wordt meestal behandeld met chemotherapie in plaats van een operatie. Dit komt omdat de kanker vaak al is uitgezaaid tegen de tijd dat de diagnose wordt gesteld. Chemotherapie voor kleincellige longkanker wordt soms gecombineerd met radiotherapie.

Uw arts zal alle behandelingsmogelijkheden met u bespreken. Hij zal u ook adviseren om te stoppen met roken, omdat dit de bijwerkingen van uw behandeling vermindert. Stoppen met roken kan ook betekenen dat de kans kleiner is dat de kanker na de behandeling terugkomt.

Als het niet mogelijk is om uw kanker te genezen, zal uw behandeling erop gericht zijn om uw leven te verlengen en de kwaliteit van uw leven zo veel mogelijk te verbeteren. Dit wordt palliatieve zorg genoemd.

Chirurgie

Uw chirurg kan een klein deel, een deel van een long of een hele long verwijderen, afhankelijk van de grootte, het type en de plaats van uw kanker. Of u een operatie krijgt aangeboden, hangt ook af van hoe gezond uw longen aanvankelijk waren.

Als u een operatie moet ondergaan, zal stoppen met roken vóór de operatie u helpen beter te herstellen. Vóór de operatie kunt u advies krijgen over hoe u zo fit mogelijk kunt zijn, zodat u klaar bent voor uw operatie.

Niet-chirurgische behandelingen

Bij radiotherapie wordt straling gebruikt om kankercellen te vernietigen. Uw arts zal een bundel straling op het deel van uw long met de kanker richten om de tumor te laten krimpen. U kunt radiotherapie krijgen als u niet-kleincellige longkanker hebt, maar niet goed genoeg bent voor een operatie. U kunt ook radiotherapie met chemotherapie krijgen, vooral als u kleincellige longkanker hebt.

Chemotherapie maakt gebruik van medicijnen om kankercellen te vernietigen. U kunt chemotherapie alleen krijgen, na een operatie of samen met radiotherapie. Chemotherapie wordt meestal toegediend als injectie of via een infuus.

Afbeelding met binnen, persoon, baby, bed Automatisch gegenereerde beschrijving

Gerichte therapieën zijn geneesmiddelen die boodschappen in uw kankercellen kunnen blokkeren zodat ze stoppen met groeien en delen. Ze worden ook wel biologische therapieën genoemd en worden meestal in de vorm van tabletten geleverd. U kunt gerichte therapie aangeboden krijgen als u een bepaald type niet-kleincellige longkanker hebt.

Immunotherapie is een nieuw type kankerbehandeling, die uw immuunsysteem helpt om kankercellen aan te vallen. Er zijn nu een aantal immunotherapiemedicijnen beschikbaar voor de behandeling van gevorderde niet-kleincellige longkanker.

Alle behandelingen van longkanker kunnen helpen om uw kanker onder controle te krijgen, maar ze kunnen ook bijwerkingen hebben. Uw artsen en verpleegkundigen zullen u informatie geven over de behandelingen. Aan de hand daarvan kunt u beslissen welke behandeling voor u geschikt is en wat u kunt verwachten. Iedereen is anders en de effecten van de behandelingen verschillen van persoon tot persoon.

Leven met longkanker

Afbeelding met persoon, binnen, computer Automatisch gegenereerde beschrijving

De diagnose kanker kan voor u en uw gezin heel ingrijpend zijn. Een belangrijk onderdeel van de behandeling van kanker is het krijgen van voldoende steun om zowel met de emotionele aspecten als met de lichamelijke symptomen om te gaan.

Uw artsen en verpleegkundigen zullen u helpen om u tijdens uw behandeling te ondersteunen. Zij kunnen u medicijnen voorschrijven en praktische adviezen geven om met uw eventuele klachten om te gaan. Uw ziekenhuis zou ook een aantal nuttige diensten moeten aanbieden, zoals diëtisten, consulenten, complementaire therapeuten en adviseurs op het gebied van uitkeringen.

Neem, als dat kan, een vriend of familielid mee naar uw afspraken in het ziekenhuis. Zorg ervoor dat u de voor- en nadelen van elke behandeling begrijpt en dat u uw eigen beslissingen kunt nemen. Neem pas een overhaaste beslissing als u er zeker van bent. Moedig uw familie en goede vrienden aan om steun te zoeken en ook over hun gevoelens te praten. De zorg voor iemand met kanker kan erg stressvol zijn.

Als u kanker in een verder gevorderd stadium hebt, kunt u ondersteuning krijgen via hospices of thuis. Uw arts zal dit met u bespreken.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch