Longkanker

Longkanker

Afbeelding met natuur Automatisch gegenereerde beschrijving

Longkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Het kan een aanhoudende hoest, ademnood en onverklaarbaar gewichtsverlies veroorzaken. De meeste gevallen van longkanker worden veroorzaakt door roken.

Wat is longkanker?

U kunt longkanker krijgen als cellen in uw longen op een ongecontroleerde manier groeien. De cellen vormen meestal een knobbel (tumor). Uw longen vervoeren zuurstof uit de lucht die u inademt naar uw bloed en verwijderen kooldioxide als u uitademt. Ze bestaan uit een heleboel luchtbuisjes (bronchiolen genaamd) en luchtzakjes (alveoli genaamd).

Je hebt verschillende soorten cellen in de verschillende delen van je longen. Dit betekent dat u verschillende soorten longkanker kunt krijgen. Wanneer een tumor in uw long begint, wordt dit primaire longkanker genoemd. Soms verspreidt de kanker zich via de bloedbaan of het immuunsysteem naar de longen vanuit een ander deel van het lichaam, zoals de nieren, de borst of de prostaat. Dit wordt secundaire longkanker genoemd.

Soorten longkanker

De twee belangrijkste soorten kanker die in de longen beginnen, zijn niet-kleincellige longkanker en kleincellige longkanker. Deze namen komen van hoe de kankercellen er onder een microscoop uitzien.

Niet-kleincellige longkanker

Bijna negen op de tien primaire longkankers zijn niet-kleincellige longkanker. De drie hoofdtypen niet-kleincellige longkanker zijn allemaal verschillend, maar artsen zijn geneigd ze samen te voegen omdat ze op een vergelijkbare manier worden behandeld.

 • Adenocarcinoom tast vooral het buitenste deel van uw longen aan. Ongeveer vier op de tien mensen met niet-kleincellige longkanker heeft adenocarcinoom. Dit kan in verband worden gebracht met roken en blootstelling aan asbest. Maar het is ook het type longkanker dat u het meest waarschijnlijk zult krijgen als u niet rookt.
 • Plaveiselcelcarcinoom tast de belangrijkste luchtwegen (de bronchiën) aan, meestal in het midden van de longen. Ongeveer drie op de tien mensen met niet-kleincellige longkanker hebben dit type longkanker.
 • Grootcellig carcinoom kan in elk deel van uw longen voorkomen. Het treft minder dan één op de 10 mensen met niet-kleincellige longkanker.

Kleincellige longkanker

Tussen een en twee op de 10 mensen met longkanker heeft kleincellige longkanker . Kleincellige longkanker wordt bijna altijd veroorzaakt door roken en kan snel optreden. Het kan zich al in een vroeg stadium uitzaaien naar andere delen van uw lichaam, vaak nog voordat de diagnose is gesteld. Dit maakt kleincellige longkanker bijzonder moeilijk te behandelen.

Symptomen van longkanker

Veel mensen met longkanker hebben aanvankelijk geen symptomen. Of soms zijn de eerste symptomen heel algemeen, zoals hoesten of zich een beetje buiten adem voelen. U denkt misschien dat deze symptomen worden veroorzaakt door roken of een veel minder ernstige aandoening, zoals astma. Longkanker wordt soms pas ontdekt tijdens een routine-röntgenfoto van de borstkas.

Longkanker kan veroorzaken:

 • een hoest die niet weggaat of erger wordt
 • bloed ophoesten
 • kortademigheid
 • pijn in je borst
 • regelmatig borst infecties
 • gewicht verliezen zonder reden
 • zich erg moe voelen
 • je eetlust verliezen

Als u bloed ophoest, aanhoudend hoest of kortademig bent, ga dan zo snel mogelijk naar uw arts, vooral als u ouder bent dan 40. Als u een van de andere symptomen al langer dan drie weken heeft, neem dan contact op met uw arts voor advies.

Andere symptomen van longkanker zijn:

 • zwelling van uw gezicht of hals
 • een schorre stem
 • verbreding of verdikking van de vingertoppen (knotten genoemd)

 

Als u een van deze symptomen heeft, ga dan zo snel mogelijk naar uw arts.

Oorzaken van longkanker

Roken is de grootste oorzaak van longkanker en veroorzaakt ongeveer negen op de tien gevallen. Uw risico op longkanker hangt samen met hoeveel u rookt, hoe lang u al rookt en wanneer u bent begonnen met roken. Het hangt ook af van het soort sigaretten dat u rookt. Het roken van ongefilterde sigaretten en sigaretten met een hoog nicotinegehalte verhoogt uw kans op longkanker. Passief of meeroken (het inademen van andermans rook) wordt ook in verband gebracht met de ziekte.

U kunt ook meer kans hebben op longkanker als u:

 • worden blootgesteld aan asbest
 • worden blootgesteld aan hoge niveaus van radongas – een natuurlijk voorkomend radioactief gas
 • in het verleden een longaandoening, zoals tuberculose (TB) of chronisch obstructieve longziekte (COPD), hebben gehad

Diagnose van longkanker

Naar de dokter

Uw arts zal u vragen naar uw symptomen en medische voorgeschiedenis en of u rookt of niet. Hij kan u vragen om af te wachten of uw symptomen vanzelf beter worden, vooral als u jonger bent en nooit hebt gerookt. Dit is het meest waarschijnlijk als uw hoest begon toen u verkouden of grieperig was en u geen andere symptomen hebt.

Uw arts zal u doorverwijzen voor een röntgenfoto van de borst, een scan of een spoedkliniek in het ziekenhuis, als hij denkt dat uw klachten door longkanker kunnen worden veroorzaakt. U kunt met spoed worden doorverwezen als u ouder bent dan 40 of als u rookt of dat in het verleden hebt gedaan.

Verwijzing naar een specialist

Als uw röntgenfoto van de borst tekenen van longkanker laat zien, zal uw arts u doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in ziekten van de borstkas. Als uw arts bijzonder bezorgd is over uw symptomen, kan hij u doorverwijzen zelfs als uw röntgenfoto’s normaal lijken of voordat u röntgenfoto’s laat maken.

De specialist zal u vragen verschillende tests te ondergaan om te bevestigen of u al dan niet longkanker hebt. Als u wel kanker hebt, kunnen de tests uitwijzen welk type kanker u hebt, hoe ver de kanker is gevorderd en of de kanker is uitgezaaid. Dit wordt het stadium van de kanker genoemd.

Deze tests kunnen het volgende omvatten.

 • Een CT-scan van uw borst en buik. Hierbij worden röntgenstralen gebruikt om driedimensionale (3D) beelden van een deel van uw lichaam te maken. Dit is meestal het eerste onderzoek dat u krijgt na een röntgenfoto van de borstkas.
 • Een PET-CT-scan (positronemissietomografie). Deze speciale vorm van CT-scan kan u worden aangeboden als u kanker in een vroeg stadium hebt. De artsen kunnen dan zien waar de kanker zit en of de kanker is uitgezaaid.
 • Een bronchoscopie. Met dit onderzoek kan uw arts in uw longen kijken en een weefselmonster (een biopsie) nemen. Een bronchoscoop is een smalle, buisvormige telescopische camera. U krijgt een verdovingsspray en medicijnen om slaperig te worden voordat de arts de bronchoscoop door uw luchtpijp tot in uw longen brengt.
 • Een naaldbiopsie door de huid van uw borstwand. Dit wordt een percutane transthoracale naaldbiopsie genoemd. Dit kan de beste manier zijn om bij de kanker te komen en een biopsie te doen als de kanker in het buitenste deel van uw long zit. Uw arts verdooft uw huid en brengt er vervolgens een fijne naald doorheen. Hij kan een echografie of CT-scan gebruiken om de naald naar de juiste plaats te leiden.

Preventie van longkanker

Afbeelding met persoon, binnen Automatisch gegenereerde beschrijving

Het belangrijkste wat u kunt doen om uw risico op het krijgen van longkanker te verminderen is stoppen met roken. Praat met uw plaatselijke apotheker of arts over de beste manieren om te stoppen met roken. Het gebruik van nicotinevervangende therapie (zoals kauwgum of pleisters) kan u helpen bij het stoppen. Vaping wordt ook als veiliger beschouwd dan roken en kan een optie voor u zijn om te overwegen, hoewel volledig stoppen nog steeds het beste is.

Probeer passief roken te vermijden – blijf uit de buurt van gesloten ruimten waar andere mensen roken. Probeer te voorkomen dat u op het werk wordt blootgesteld aan zaken die het risico op longkanker kunnen verhogen, zoals asbest of straling.

Door meer lichamelijk actief te zijn, kunt u de kans op verschillende vormen van kanker verkleinen.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch