Maagkanker behandeling

Behandeling van maagkanker

Uw behandeling en verzorging worden beheerd door een team van artsen en andere kankerspecialisten. Zij bespreken met u welke behandelingen zij in uw specifieke omstandigheden aanbevelen. De behandeling hangt af van de grootte en de plaats van uw maagkanker, of deze is uitgezaaid en of u al eerder aan uw maag bent geopereerd. Er wordt ook rekening gehouden met uw algemene gezondheid en fitheid, en met uw eigen wensen over uw behandeling.

Als de diagnose maagkanker in een vroeg stadium wordt gesteld, is het gemakkelijker te behandelen en mogelijk te genezen. Veel mensen met maagkanker komen er pas in een laat stadium achter en dan is genezing misschien niet meer mogelijk. Als dit het geval is, zal uw behandeling zich richten op het verlichten van uw symptomen, het onder controle houden van de kanker en het verbeteren van uw kwaliteit van leven.

Chirurgie

Chirurgie is de belangrijkste behandeling voor maagkanker in een vroeg stadium, omdat uw kanker daardoor kan genezen. Als uw kanker heel klein is en alleen in het maagslijmvlies zit, kunt u misschien een operatie ondergaan die endoscopische mucosale resectie wordt genoemd. Hierbij worden de aangetaste delen van uw maagslijmvlies verwijderd via een buis die door uw keel wordt geleid, een zogenaamde endoscoop. U hoeft hiervoor niet in uw buik te snijden.

Bij grotere vormen van kanker kan een deel van de maag (gedeeltelijke of subtotale gastrectomie) of de hele maag (totale gastrectomie) worden verwijderd. Misschien kunt u een kijkoperatie (laparoscopisch) ondergaan in plaats van een open operatie. Dit betekent dat uw chirurg verschillende kleinere sneden in uw buik maakt om uw maag te bereiken, in plaats van één grotere snede.

Als uw chirurg u een operatie aanraadt, zal hij/zij u uitleggen wat er voor, tijdens en na de operatie zal gebeuren – inclusief mogelijke bijwerkingen. Voor meer informatie, zie onze FAQ’s over dumping syndroom en over wat u kunt eten en drinken na de operatie hieronder.

Niet-chirurgische behandeling

Uw arts kan u een van de volgende behandelingen aanbieden, naast of in plaats van een operatie.

  • Chemotherapie. Hierbij worden medicijnen gebruikt om kankercellen te doden. U kunt zowel voor als na de operatie chemotherapie krijgen om uw kanker te helpen genezen. Als u niet kunt worden geopereerd, kan u chemotherapie worden aangeboden om de groei van uw kanker te vertragen en de symptomen te verminderen.
  • Gerichte medicijnen tegen kanker. Dit zijn geneesmiddelen die kankercellen kunnen opsporen en de manier waarop ze groeien kunnen verstoren. Als uw maagkanker is uitgezaaid, kan u naast chemotherapie een geneesmiddel worden aangeboden dat trastuzumab (Herceptin®) wordt genoemd. Dit kan helpen de groei van uw kanker onder controle te houden.
  • Radiotherapie. Hierbij wordt straling gebruikt om kankercellen te vernietigen. Soms biedt uw arts u dit aan naast chemotherapie na de operatie. Het wordt soms gebruikt om de symptomen onder controle te houden als u kanker in een vergevorderd stadium heeft.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch