Maculadegeneratie

Maculadegeneratie: Alles wat je moet weten

Maculadegeneratie is een oogaandoening die vooral voorkomt bij mensen boven de 50 jaar. Het is een aandoening waarbij het centrale deel van het netvlies, de macula, beschadigd raakt. Dit kan leiden tot een verminderd zicht en in sommige gevallen zelfs tot blindheid. In deze blog lees je alles wat je moet weten over Maculadegeneratie.

Wat is Maculadegeneratie?

Maculadegeneratie is een aandoening waarbij het centrale deel van het netvlies, de macula, beschadigd raakt. De macula is verantwoordelijk voor het scherpe zien en het herkennen van details. Bij Maculadegeneratie wordt het zicht in het midden van het gezichtsveld aangetast. Dit kan leiden tot een verminderd zicht en in sommige gevallen zelfs tot blindheid.

Er zijn twee vormen van Maculadegeneratie: de droge vorm en de natte vorm. Bij de droge vorm van Maculadegeneratie wordt het netvlies dunner en ontstaan er kleine gele vlekjes. Bij de natte vorm van Maculadegeneratie groeien er bloedvaatjes onder het netvlies die kunnen gaan lekken en littekenweefsel veroorzaken.

Symptomen

De symptomen van Maculadegeneratie zijn onder andere:

 • Verminderd zicht in het midden van het gezichtsveld
 • Moeite met het herkennen van gezichten
 • Moeite met het lezen van kleine letters
 • Een wazig of vervormd beeld
 • Een verminderd kleurenzicht

Oorzaken

De oorzaken van Maculadegeneratie zijn nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn er een aantal risicofactoren bekend, zoals:

 • Leeftijd: Maculadegeneratie komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar
 • Erfelijkheid: Als Maculadegeneratie in de familie voorkomt, is de kans groter dat je het ook krijgt
 • Roken: Roken verhoogt het risico op Maculadegeneratie
 • Voeding: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine A, C en E, kan het risico op Maculadegeneratie verhogen
 • UV-straling: Langdurige blootstelling aan UV-straling kan het risico op Maculadegeneratie verhogen

Is Maculadegeneratie erg?

Maculadegeneratie kan leiden tot een verminderd zicht en in sommige gevallen zelfs tot blindheid. Dit kan zowel op korte als op lange termijn gevolgen hebben voor de patiënt. Naast de lichamelijke gevolgen kan Maculadegeneratie ook psychische gevolgen hebben, zoals angst en depressie.

Hoe ontstaat Maculadegeneratie?

Maculadegeneratie ontstaat doordat het centrale deel van het netvlies, de macula, beschadigd raakt. Dit kan komen door een ophoping van afvalstoffen in het netvlies, een tekort aan voedingsstoffen of door een ontsteking.

Hoe wordt Maculadegeneratie vastgesteld?

Maculadegeneratie kan worden vastgesteld door een oogarts. De oogarts zal het netvlies onderzoeken en kijken naar de gezondheid van de macula. Ook zal er een gezichtsveldonderzoek worden gedaan om te kijken of er sprake is van een verminderd zicht in het midden van het gezichtsveld.

Onderzoek en diagnose

Er zijn verschillende onderzoeken die kunnen worden gedaan om Maculadegeneratie vast te stellen, zoals:

 • Een OCT-scan: Hierbij wordt er een gedetailleerde afbeelding gemaakt van het netvlies
 • Een fluoresceïne-angiografie: Hierbij wordt er een kleurstof in de arm gespoten die via de bloedvaten naar het netvlies gaat. Zo kan de oogarts de bloedvaten in het netvlies goed bekijken
 • Een elektrofysiologisch onderzoek: Hierbij wordt de elektrische activiteit van het netvlies gemeten

Behandeling

Er is op dit moment nog geen genezing mogelijk voor Maculadegeneratie. Wel zijn er behandelingen die het zicht kunnen verbeteren of stabiliseren. Bij de natte vorm van Maculadegeneratie kan er bijvoorbeeld een injectie worden gegeven die de groei van bloedvaatjes remt.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn een aantal manieren om de symptomen van Maculadegeneratie te verlichten, zoals:

 • Gebruik maken van hulpmiddelen, zoals een loep of een vergrootglas
 • Goede verlichting gebruiken
 • Grote letters en een duidelijk lettertype gebruiken bij het lezen
 • Een zonnebril dragen om het oog te beschermen tegen UV-straling

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je last hebt van verminderd zicht in het midden van het gezichtsveld, is het verstandig om contact op te nemen met een oogarts. De oogarts kan onderzoeken of er sprake is van Maculadegeneratie en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor Maculadegeneratie. Wel is het belangrijk om gezond te leven en risicofactoren, zoals roken, te vermijden.

Voedingsadviezen

Er zijn een aantal voedingsstoffen die het risico op Maculadegeneratie kunnen verlagen, zoals vitamine A, C en E en omega-3 vetzuren. Deze voedingsstoffen zijn onder andere te vinden in groenten, fruit, vis en noten.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je last hebt van Maculadegeneratie, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het zicht te verbeteren, zoals:

 • Gebruik maken van hulpmiddelen, zoals een loep of een vergrootglas
 • Goede verlichting gebruiken
 • Grote letters en een duidelijk lettertype gebruiken bij het lezen
 • Een zonnebril dragen om het oog te beschermen tegen UV-straling

Het is belangrijk om risicofactoren, zoals roken, te vermijden en gezond te leven.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Bij de natte vorm van Maculadegeneratie kan er een injectie worden gegeven die de groei van bloedvaatjes remt.

Wanneer contact met uw huisarts bij Maculadegeneratie?

Als je last hebt van verminderd zicht in het midden van het gezichtsveld, is het verstandig om contact op te nemen met een oogarts. De oogarts kan onderzoeken of er sprake is van Maculadegeneratie en welke behandelingen er mogelijk zijn.

QR Code
nl_NLDutch