Malaria

Malaria

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Plasmodium. Het wordt overgedragen door de beet van een geïnfecteerde mug. Hoewel malaria voornamelijk voorkomt in tropische en subtropische gebieden, is er ook een vorm van malaria die in voorkomt. In deze blog zullen we dieper ingaan op Malaria en alles wat je moet weten over deze ziekte.

Symptomen

De symptomen van Malaria zijn vergelijkbaar met die van andere vormen van malaria. De meest voorkomende symptomen zijn:

Oorzaken

Malaria wordt veroorzaakt door de beet van een geïnfecteerde mug. De mug draagt de parasiet Plasmodium bij zich en brengt deze over op de mens wanneer hij bloed zuigt. Er zijn verschillende soorten muggen die malaria kunnen overbrengen, maar de meest voorkomende in Nederland is de Anopheles-mug.

Is Malaria Nederlands erg?

Malaria Nederlands kan ernstige gevolgen hebben als het niet op tijd wordt behandeld. De ziekte kan leiden tot bloedarmoede, nierfalen, hersenschade en zelfs de dood. Het is daarom belangrijk om de symptomen van malaria serieus te nemen en zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Malaria Nederlands kan zowel lichamelijke als psychische gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn onder andere bloedarmoede, nierfalen en hersenschade. Psychische gevolgen kunnen zijn: angst, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Hoe ontstaat Malaria?

Malaria ontstaat door de beet van een geïnfecteerde mug. De mug draagt de parasiet Plasmodium bij zich en brengt deze over op de mens wanneer hij bloed zuigt. De parasiet vermenigvuldigt zich in de lever en vervolgens in de rode bloedcellen, waardoor de symptomen van malaria ontstaan.

Hoe wordt Malaria vastgesteld?

Malaria kan worden vastgesteld door middel van een bloedtest. Hierbij wordt gekeken of er antilichamen tegen de parasiet Plasmodium in het bloed aanwezig zijn.

Onderzoek en diagnose

Als je denkt dat je malaria hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. De arts zal een bloedtest uitvoeren om te kijken of er antilichamen tegen de parasiet Plasmodium in het bloed aanwezig zijn. Als de test positief is, zal de arts verdere tests uitvoeren om de ernst van de ziekte te bepalen.

Behandeling

Malaria kan worden behandeld met medicijnen die de parasiet doden. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van verschillende medicijnen. Het is belangrijk om de medicijnen precies volgens voorschrift in te nemen en de volledige kuur af te maken.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van malaria te verlichten, waaronder:

 • Rust nemen
 • Voldoende water drinken
 • Paracetamol nemen tegen koorts en pijn
 • Anti-misspray gebruiken om muggenbeten te voorkomen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je denkt dat je malaria hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. De symptomen van malaria kunnen snel verergeren en leiden tot ernstige complicaties als ze niet op tijd worden behandeld.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de behandeling van Malaria. Het is belangrijk om de symptomen serieus te nemen en zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor de behandeling van Malaria. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en gezond te eten om het lichaam te ondersteunen tijdens de behandeling.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je denkt dat je malaria hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Het is ook belangrijk om:

 • Rust te nemen
 • Voldoende water te drinken
 • Paracetamol te nemen tegen koorts en pijn
 • Anti-misspray te gebruiken om muggenbeten te voorkomen

Wat je niet moet doen is:

 • Zelf medicijnen nemen zonder medisch advies
 • Vertrouwen op traditionele geneesmiddelen
 • De symptomen negeren en niet naar de dokter gaan

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven voor de behandeling van Malaria, waaronder:

 • Chloroquine
 • Mefloquine
 • Atovaquone-proguanil
 • Artemisinine-combinatietherapie

Wanneer contact met uw huisarts bij Malaria?

Als je denkt dat je malaria hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Neem contact op met je huisarts als je symptomen hebt zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, misselijkheid en braken, diarree, zweten, geelzucht, verwardheid of convulsies.

QR Code
nl_NLDutch