Malletvinger

Malletvinger: Wat is het en hoe wordt het behandeld?

Malletvinger is een aandoening waarbij de pees die de vinger strekt, beschadigd raakt. Dit kan gebeuren door een trauma, zoals een bal die hard tegen de vinger aan komt, of door overbelasting. Bij malletvinger kan de vinger niet meer volledig gestrekt worden en blijft het topje van de vinger gebogen. In deze blog lees je meer over de symptomen, oorzaken, behandeling en wat je zelf kunt doen bij malletvinger.

Symptomen

De symptomen van malletvinger zijn onder andere:

  • Een gebogen topje van de vinger
  • De vinger kan niet meer volledig gestrekt worden
  • Pijn en zwelling rondom het gebied van de pees
  • Soms kan er een klein stukje bot afbreken bij de aanhechting van de pees

Oorzaken

Malletvinger kan ontstaan door een trauma, zoals een bal die hard tegen de vinger aan komt. Ook kan het ontstaan door overbelasting, bijvoorbeeld bij mensen die veel typen of pianospelen. Daarnaast kan het voorkomen bij mensen met reumatoïde artritis of artrose.

Is Malletvinger erg?

Malletvinger kan op lange termijn leiden tot stijfheid van de vinger en verminderde functie. Daarnaast kan het ook psychische gevolgen hebben, zoals frustratie en beperkingen in dagelijkse activiteiten.

Hoe ontstaat Malletvinger?

Malletvinger ontstaat doordat de pees die de vinger strekt, beschadigd raakt. Dit kan gebeuren door een trauma of overbelasting.

Hoe wordt Malletvinger vastgesteld?

Malletvinger kan vastgesteld worden door een arts of specialist. Deze zal de vinger onderzoeken en eventueel een röntgenfoto maken om te kijken of er een stukje bot is afgebroken.

Onderzoek en diagnose

Bij het onderzoek zal de arts kijken naar de beweeglijkheid van de vinger en de aanwezigheid van pijn en zwelling. Bij een vermoeden van malletvinger kan er een röntgenfoto gemaakt worden om te kijken of er een stukje bot is afgebroken.

Behandeling

De behandeling van malletvinger kan bestaan uit het dragen van een spalk of brace om de vinger te immobiliseren. Dit zorgt ervoor dat de pees kan genezen en de vinger weer gestrekt kan worden. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de pees te herstellen.

Hoe de symptomen te verlichten

Om de symptomen van malletvinger te verlichten, kan het helpen om de vinger te koelen en rust te geven. Daarnaast kan het dragen van een spalk of brace de pijn verminderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als de symptomen van malletvinger aanhouden of verergeren, is het verstandig om medisch advies in te winnen. Ook als er sprake is van een stukje bot dat is afgebroken, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor malletvinger.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor malletvinger.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Om de genezing van malletvinger te bevorderen, is het belangrijk om de vinger rust te geven en niet te belasten. Daarnaast kan het dragen van een spalk of brace helpen om de pees te laten genezen. Het is belangrijk om niet te snel weer te beginnen met activiteiten die de vinger belasten, om verdere schade te voorkomen.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan pijnstillers voorschrijven om de pijn te verminderen. Daarnaast kan er een ontstekingsremmende zalf voorgeschreven worden.

Wanneer contact met uw huisarts bij Malletvinger?

Als de symptomen van malletvinger aanhouden of verergeren, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Ook als er sprake is van een stukje bot dat is afgebroken, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

QR Code
nl_NLDutch