Mastopathie

Mastopathie

Mastopathie is een aandoening die voorkomt bij vrouwen en wordt gekenmerkt door veranderingen in het borstweefsel. Het kan leiden tot pijnlijke en gezwollen borsten, knobbeltjes en cysten. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat Mastopathie is, de symptomen, oorzaken, behandeling en wat je zelf kunt doen om de symptomen te verlichten.

Wat is Mastopathie?

Mastopathie is een aandoening waarbij er veranderingen optreden in het borstweefsel. Dit kan leiden tot pijnlijke en gezwollen borsten, knobbeltjes en cysten. Mastopathie komt vaak voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar oud en kan in beide borsten voorkomen. Er zijn verschillende soorten Mastopathie, waaronder fibrocystische Mastopathie en adenose.

Fibrocystische Mastopathie wordt gekenmerkt door de vorming van cysten en knobbeltjes in het borstweefsel. Adenose is een aandoening waarbij er te veel klierweefsel in de borst aanwezig is. Beide soorten Mastopathie kunnen leiden tot pijnlijke en gezwollen borsten.

Symptomen

De symptomen van Mastopathie kunnen variëren van mild tot ernstig. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende symptomen:

 • Pijnlijke en gezwollen borsten
 • Knobbeltjes in de borst
 • Cysten in de borst
 • Veranderingen in de tepel, zoals afscheiding of intrekking
 • Pijn of gevoeligheid in de tepel
 • Veranderingen in de grootte of vorm van de borst

Oorzaken

De oorzaken van Mastopathie zijn niet volledig bekend, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van de aandoening:

Is Mastopathie erg?

Mastopathie is meestal geen ernstige aandoening en veroorzaakt zelden kanker. Echter, in sommige gevallen kan Mastopathie leiden tot een verhoogd risico op borstkanker. Het is daarom belangrijk om regelmatig een borstonderzoek te laten doen en eventuele veranderingen in de borst te laten controleren door een arts.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Mastopathie kan leiden tot lichamelijke en psychische gevolgen, zoals:

 • Pijn en ongemak in de borst
 • Angst en stress over de aandoening
 • Veranderingen in de borst die leiden tot onzekerheid en zelfbewustzijn

Hoe ontstaat Mastopathie?

Mastopathie ontstaat door veranderingen in het borstweefsel. Deze veranderingen kunnen worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, hormonale therapieën, overmatig alcoholgebruik, stress en obesitas.

Hoe wordt Mastopathie vastgesteld?

Mastopathie kan worden vastgesteld door middel van een lichamelijk onderzoek en een mammografie of echografie. Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts de borsten onderzoeken op knobbeltjes en cysten. Een mammografie of echografie kan helpen bij het opsporen van eventuele afwijkingen in het borstweefsel.

Onderzoek en diagnose

Als er veranderingen worden gevonden in het borstweefsel, kan er een biopsie worden uitgevoerd om te bepalen of er sprake is van kanker. Tijdens een biopsie wordt er een klein stukje weefsel uit de borst genomen en onderzocht onder een microscoop.

Behandeling

De behandeling van Mastopathie hangt af van de ernst van de aandoening en de symptomen die worden ervaren. In sommige gevallen is er geen behandeling nodig en verdwijnen de symptomen vanzelf. In andere gevallen kan de arts medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten of kan er een operatie worden uitgevoerd om cysten of knobbeltjes te verwijderen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van Mastopathie te verlichten, waaronder:

 • Warmte toepassen op de borst
 • Pijnstillers nemen, zoals ibuprofen of paracetamol
 • Veranderingen aanbrengen in de voeding, zoals het verminderen van cafeïne en zout
 • Ontspanningsoefeningen doen om stress te verminderen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je veranderingen opmerkt in je borst, zoals knobbeltjes, cysten of veranderingen in de tepel, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Ook als je last hebt van pijnlijke en gezwollen borsten, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor Mastopathie. Het is belangrijk om regelmatig een borstonderzoek te laten doen en eventuele veranderingen in de borst te laten controleren door een arts.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor Mastopathie. Het verminderen van cafeïne en zout kan helpen bij het verminderen van de symptomen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van Mastopathie te verminderen, zoals het toepassen van warmte op de borst en het verminderen van cafeïne en zout in de voeding. Het is belangrijk om niet te veel alcohol te drinken en stress zoveel mogelijk te vermijden.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan medicijnen voorschrijven om de symptomen van Mastopathie te verlichten, zoals pijnstillers en hormoontherapie.

Wanneer contact met uw huisarts bij Mastopathie?

Als je last hebt van veranderingen in de borst, zoals knobbeltjes, cysten of veranderingen in de tepel, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Ook als je last hebt van pijnlijke en gezwollen borsten, is het verstandig om een arts te raadplegen.

QR Code
nl_NLDutch