Mondkanker

Mondkanker

Over mondkanker

Mondkanker ontstaat wanneer de cellen in uw mond abnormaal en oncontroleerbaar groeien. Het wordt ook wel mondkanker genoemd en kan elk deel van uw mond aantasten. Hoe eerder mondkanker wordt vastgesteld, hoe effectiever de behandeling waarschijnlijk is. Als u een van de symptomen van mondkanker hebt, is het dus belangrijk dat u dit laat controleren door een tandarts of arts.

Mondkanker kan overal in de mond beginnen, inclusief:

 • de binnenkant van je wang en de binnenkant van je lip
 • de vloer en het dak van je mond en onder je tong
 • de randen van je tong
 • je tandvlees

De meeste vormen van mondkanker zijn plaveiselcelcarcinomen. Dit is het geval wanneer de kanker groeit in de platte, huidachtige cellen aan de binnenkant van de mond. Er zijn ook andere, zeldzamere soorten mondkanker, waaronder kanker van de speekselklier en huidkanker op de lippen.

Symptomen van mondkanker

Mondkanker wordt vaak vrij laat gediagnosticeerd omdat de eerste tekenen moeilijk te herkennen zijn. Vroege tekenen van mondkanker zijn onder andere:

 • veranderingen aan de binnenkant van uw mond of tong – bijvoorbeeld witte, rode, of rood met witte vlekken
 • mondzweren die na twee tot drie weken niet genezen

Andere symptomen zijn:

 • een knobbel op je lip of in je nek of mond
 • bloeden in je mond
 • losse tanden of problemen met het dragen van uw kunstgebit
 • problemen met slikken
 • problemen met je spraak

Deze symptomen duiden niet noodzakelijkerwijs op mondkanker, maar als u een van deze symptomen heeft, ga dan naar uw tandarts of dokter.

Oorzaken van mondkanker

Afbeelding met persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

De meest voorkomende oorzaken van mondkanker zijn roken en meer alcohol drinken dan aanbevolen.

Afbeelding met fles, open, leeg Automatisch gegenereerde beschrijving

Sommige gezondheidsproblemen en aandoeningen – bijvoorbeeld dysplasie (abnormale cellen die zich ontwikkelen) en leukoplakie (witte vlek of knobbel in de mond) – kunnen het risico op mondkanker vergroten.

Afbeelding met gesneden, keramiek, gerangschikt Automatisch gegenereerde beschrijving

Het kauwen op betelnoten kan ook het risico op mondkanker verhogen.

Infectie met sommige typen van het humaan papillomavirus (HPV) kan bij sommige mensen mondkanker veroorzaken. U kunt een HPV-infectie oplopen door orale seks (via de mond) te hebben met iemand die het virus heeft.

Diagnose van mondkanker

Uw tandarts kan tijdens een routinecontrole de eerste tekenen van mondkanker opmerken. Als dat het geval is, kan hij u direct doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.

Als u naar de dokter gaat met symptomen van mondkanker, zal hij u vragen stellen over uw symptomen en uw mond en hals onderzoeken. Als uw arts denkt dat uw symptomen te wijten kunnen zijn aan mondkanker, zal hij u doorverwijzen naar een specialist.

U zult een aantal tests moeten ondergaan om te weten te komen om wat voor soort kanker het gaat en of de kanker is uitgezaaid. Deze tests kunnen omvatten:

 • bloedtests
 • een biopsie – hierbij wordt een klein weefselmonster genomen, dat vervolgens in een laboratorium wordt onderzocht
 • een CT-scan, MRI-scan of echografie
 • een endoscopie – dit is een smalle, flexibele buis met een camera die uw arts gebruikt om de binnenkant van uw mond en keel te bekijken

Behandeling van mondkanker

Welke behandeling u krijgt, hangt af van het type mondkanker dat u hebt, waar de kanker zich bevindt en of er sprake is van uitzaaiing. Sommige behandelingen kunnen de kanker genezen, terwijl andere de kanker onder controle houden. Er zijn veel combinaties van behandelingen en uw arts zal met u bespreken wat uw mogelijkheden zijn.

Als u rookt, zal u worden gevraagd te stoppen met roken voordat u met de behandeling begint. Roken kan namelijk het risico op complicaties vergroten en de kans op succes van de behandeling verkleinen. De behandelingen omvatten operaties, radiotherapie, chemotherapie, gerichte medicijnen tegen kanker en immunotherapie.

Chirurgie

Het doel van een operatie is alle kanker of een zo groot mogelijk deel ervan te verwijderen. Welke operatie precies nodig is, hangt af van de plaats waar de kanker zit, hoe groot hij is en of hij is uitgezaaid. Uw chirurg legt uit wat hij van plan is en wat u daarna kunt verwachten.

Soms kan dit soort operatie vrij ingrijpend zijn en, afhankelijk van waar de kanker zit en hoe groot hij is, gevolgen hebben:

 • hoe je eruit ziet
 • hoe je ademt
 • uw toespraak
 • hoe je kauwt en slikt
 • je reukzin

 

Mogelijk moet u een reconstructieve operatie ondergaan om de botten en zachte weefsels van uw mond en gezicht te herstellen. Voordat u wordt geopereerd, wordt u waarschijnlijk gevraagd naar de tandarts te gaan. Deze zal uw gebit controleren en eventueel tandheelkundig werk verrichten. U kunt ook worden gevraagd om een spraak- en taaltherapeut en een diëtist te bezoeken om u te helpen goed te herstellen.

Radiotherapie

Als de kanker klein is, kunt u radiotherapie krijgen in plaats van een operatie. Of u krijgt radiotherapie na de operatie om er zeker van te zijn dat alle kankercellen zijn vernietigd. Radiotherapie beschadigt de kankercellen zodat ze niet meer kunnen werken.

Radiotherapie voor mondkanker kan op twee verschillende manieren worden gegeven:

 • externe bestraling – een stralenbundel wordt op de kankercellen gericht
 • brachytherapie – een radioactief implantaat dat radiotherapie geeft, wordt in uw lichaam geplaatst

Als u uitwendige bestraling krijgt, moet u dat waarschijnlijk vijf dagen per week doen, enkele weken lang. Implantaten kunnen er na korte tijd worden uitgehaald of erin worden gelaten. Als u ze erin laat zitten, neemt de straling die ze afgeven geleidelijk af over een periode van enkele weken of maanden.

Net als bij andere soorten kankerbehandelingen kan radiotherapie bijwerkingen hebben. Deze bijwerkingen zijn onder meer een pijnlijke of droge mond, vermoeidheid, misselijkheid en veranderingen in de smaak en geur van uw eten. De meeste bijwerkingen verbeteren binnen een paar weken na de behandeling.

Geneesmiddelen

Er zijn twee hoofdsoorten geneesmiddelen die gebruikt worden om mondkanker te behandelen.

 • Chemotherapie. Deze kan voor of naast de bestraling worden gegeven in plaats van een operatie. U kunt ook chemotherapie krijgen om de symptomen van kanker die in andere delen van uw lichaam is uitgezaaid, te verlichten en de groei ervan te vertragen. De bijwerkingen zijn onder meer vermoeidheid, misselijkheid en een grotere kans op infecties.
 • Gerichte medicijnen tegen kanker. Dit zijn geneesmiddelen die ingrijpen op de manier waarop kankercellen groeien. Ze kunnen uw lichaam stimuleren om de groei van kankercellen te beheersen of ze te vernietigen. Het belangrijkste gerichte kankermedicijn dat wordt gebruikt om mondkanker te behandelen, heet Cetuximab.

Immunotherapie

Immunotherapie is een type behandeling waarbij uw eigen afweersysteem wordt gebruikt om kankercellen te doden. Dit type behandeling kan worden aangeboden voor gevorderde mondkanker of mondkanker die terugkomt. De geneesmiddelen die worden gebruikt zijn onder andere pembrolizumab en nivolumab. Immunotherapie wordt gebruikt wanneer de kanker niet op andere behandelingen heeft gereageerd. Het kan voor sommige mensen effectief zijn.

Preventie van mondkanker

Door een aantal veranderingen in uw levensstijl kunt u het risico op mondkanker verkleinen. Deze omvatten:

 • stoppen met roken – er is ondersteuning beschikbaar om u hierbij te helpen via de huisarts
 • uw gebit goed schoon houden door regelmatig te poetsen
 • een dieet met veel fruit, groenten, vis en weinig vetrijke voedingsmiddelen
 • niet meer alcohol drinken dan de aanbevolen wekelijkse grenzen

U moet uw mond regelmatig laten controleren als u bekende dysplasie, leukoplakie of lichen planus heeft. Neem contact op met uw arts of tandarts als u vragen hebt.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch