Mouches volantes

Mouches volantes: wat is het en hoe ga je ermee om?

Wat is Mouches volantes?

Mouches volantes, ook wel floaters genoemd, zijn kleine vlekjes of draadjes die in het gezichtsveld verschijnen en meebewegen met de oogbewegingen. Deze vlekjes worden veroorzaakt door kleine deeltjes in het glasvocht van het oog, zoals eiwitten of bloedcellen. Mouches volantes zijn een veelvoorkomend verschijnsel en komen vooral voor bij mensen boven de 50 jaar.

Voorbeelden van Mouches volantes zijn zwarte of grijze vlekjes, draadjes, spinnenwebben of stipjes die in het gezichtsveld verschijnen. Deze vlekjes kunnen soms ook gepaard gaan met lichtflitsen of wazig zicht.

Symptomen

De symptomen van Mouches volantes zijn onder andere:

  • Kleine vlekjes of draadjes in het gezichtsveld
  • Vlekjes die meebewegen met de oogbewegingen
  • Lichtflitsen
  • Wazig zicht

Oorzaken

De oorzaken van Mouches volantes zijn onder andere:

Is Mouches volantes erg?

Mouches volantes zijn over het algemeen niet ernstig en verdwijnen vaak vanzelf. In sommige gevallen kunnen ze echter wel hinderlijk zijn en het dagelijks leven beïnvloeden. In zeldzame gevallen kunnen Mouches volantes ook een teken zijn van een ernstiger oogprobleem, zoals een netvliesloslating.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Mouches volantes kunnen lichamelijke en psychische gevolgen hebben, zoals:

Hoe ontstaat Mouches volantes?

Mouches volantes ontstaan doordat kleine deeltjes in het glasvocht van het oog gaan samenklonteren en zo vlekjes of draadjes vormen. Dit kan gebeuren door veroudering van het oog, veranderingen in het glasvocht of oogletsel.

Hoe wordt Mouches volantes vastgesteld?

Mouches volantes kunnen worden vastgesteld door een oogarts die het oog onderzoekt. Hierbij wordt gekeken naar de grootte, vorm en locatie van de vlekjes of draadjes.

Onderzoek en diagnose

Bij het onderzoek en de diagnose van Mouches volantes kan de oogarts gebruik maken van verschillende technieken, zoals:

  • Oogonderzoek met een spleetlamp
  • Oogecho
  • OCT-scan

Behandeling

Mouches volantes hebben over het algemeen geen behandeling nodig en verdwijnen vaak vanzelf. In sommige gevallen kan een operatie worden overwogen, maar dit is zelden nodig.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van Mouches volantes te verlichten, zoals:

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is verstandig om medisch advies in te winnen als de symptomen van Mouches volantes plotseling verergeren of gepaard gaan met andere klachten, zoals pijn of roodheid van het oog.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor Mouches volantes.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor Mouches volantes.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van Mouches volantes te verlichten, zoals ontspanningsoefeningen en gezonde voeding. Het is echter belangrijk om niet zelf te gaan experimenteren met medicijnen of behandelingen zonder overleg met een arts.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Er zijn geen specifieke medicijnen voor Mouches volantes.

Wanneer contact met uw huisarts bij Mouches volantes?

Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts als de symptomen van Mouches volantes plotseling verergeren of gepaard gaan met andere klachten, zoals pijn of roodheid van het oog. Ook als de symptomen hinderlijk zijn en het dagelijks leven beïnvloeden, kan het verstandig zijn om medisch advies in te winnen.

QR Code
nl_NLDutch