MRI Scan

MRI-scan

Een MRI-scan is een type onderzoek waarbij gedetailleerde beelden van de binnenkant van uw lichaam worden gemaakt. Het maakt gebruik van een krachtige magneet en radiogolven en wordt vaak gebruikt om een diagnose te stellen of een aandoening te controleren. MRI staat voor magnetic resonance imaging.

Afbeelding met binnen Automatisch gegenereerde beschrijving

Waar wordt een MRI-scan voor gebruikt?

Met een MRI-scan kan bijna elk deel van uw lichaam worden bekeken. Er kunnen veel problemen mee worden opgespoord, zoals ontstekingen, tumoren of een gescheurde gewrichtsband. De beelden die door een MRI-scanner worden gemaakt, kunnen helpen om verschillen tussen gezond en ongezond weefsel zichtbaar te maken.

Een MRI-scan kan met name worden gebruikt om een diagnose te stellen of om toezicht te houden:

 • aandoeningen die uw hersenen, ruggengraat en zenuwstelsel aantasten, zoals beroerte en multiple sclerose
 • hartaandoeningen zoals hartklepproblemen
 • problemen met uw bloedvaten, zoals vernauwing van uw slagaders of kans op scheuring (barsten)
 • kanker
 • lever- of nierziekte
 • aandoeningen of letsels die uw botten en gewrichten aantasten, zoals artritis of sportblessures
 • darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Sommige MRI-scans maken gebruik van een speciale kleurstof, contrastvloeistof genoemd, om meer gedetailleerde beelden te maken. De kleurstof wordt in uw lichaam geïnjecteerd, meestal via een ader in uw arm.

De beelden worden in dunne ‘plakjes’ vanuit verschillende richtingen door uw lichaam gemaakt, zonder dat u zich hoeft te bewegen. Een MRI-scan kan vaak dingen laten zien die niet te zien zijn op een röntgenfoto of in andere onderzoeken zoals een echografie.

Wie kan een MRI-scan ondergaan?

Een MRI-scan heeft veel voordelen, maar is niet voor iedereen geschikt. Het magnetische veld van een MRI-scanner heeft invloed op sommige metalen, waaronder die voor chirurgische clips of pinnen worden gebruikt. Als u een operatie hebt ondergaan waarbij metalen in uw lichaam zijn achtergebleven, is het belangrijk dat u dit vertelt aan uw radiograaf (een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg die gespecialiseerd is in beeldvorming).

Het magnetische veld van de MRI kan ook invloed hebben op elektronische implantaten zoals pacemakers. Dit kan betekenen dat de apparaten niet goed werken of warm worden, wat gevaarlijk kan zijn. U kunt meestal geen MRI-scan ondergaan als u:

 • een pacemaker of defibrillator (een apparaat dat uw hartritme regelmatig houdt)
 • een binnenoor hoortoestel (cochleair implantaat)
 • een aneurysmaclip (een metalen clip op een slagader in uw hersenen)

Als u zwanger bent, krijgt u meestal geen MRI-scan aangeboden, vooral niet tijdens de eerste drie maanden. Maar als u zwanger bent of denkt te zijn, vertel dit dan vóór uw MRI-afspraak aan de radioloog. Als u tijdens uw zwangerschap een MRI-scan moet ondergaan, zal de scan zo worden uitgevoerd dat het risico voor uw baby wordt beperkt.

Als u claustrofobisch bent, vertel het uw arts als hij u een MRI-scan voorstelt. Misschien vindt u het moeilijk om een MRI-scan te ondergaan omdat het apparaat de vorm van een tunnel heeft.

Voorbereiding op een MRI-scan

Voor de dag van uw MRI-scan

Voordat u een MRI-scan ondergaat, moet u gewoon kunnen eten en drinken en eventuele medicijnen innemen. Maar uw arts zal u specifieke instructies geven.

Als u pleisters met medicijnen draagt, moet u die misschien verwijderen voordat u een MRI-scan laat maken.

Op de dag van uw MRI-scan

In het ziekenhuis zal de radioloog u vragen een veiligheidsvragenlijst in te vullen en te ondertekenen. Er wordt u gevraagd of u zwanger bent of een medische aandoening heeft. Ook wordt u gevraagd of u metalen of elektronische implantaten heeft, omdat deze problemen kunnen veroorzaken tijdens uw MRI-scan.

Uw radioloog zal een checklist doornemen van metalen voorwerpen die u in uw lichaam kunt hebben. Als u iets van metaal in uw lichaam hebt, betekent dat niet noodzakelijk dat u geen MRI-scan kunt laten maken. Maar uw radioloog moet het wel weten, zodat hij de juiste veiligheidsbeslissingen kan nemen.

Voordat u de scanruimte binnengaat, wordt u waarschijnlijk gevraagd u uit te kleden tot op uw ondergoed en een ziekenhuisjas aan te trekken. U wordt waarschijnlijk gevraagd om uw..:

 • beugelbeha (die meestal metaal bevat)
 • juwelen (inclusief piercings)
 • kijk op
 • metalen haarspeldjes
 • kunstgebit met metalen onderdelen
 • brillen en hoorapparaten als u die draagt
 • make-up, vooral oogmake-up, die metaalvezels kan bevatten

Vertel de radioloog of u tatoeages hebt, vooral als die op het lichaamsdeel zitten dat wordt gescand.

Neem geen elektronische of metalen voorwerpen, zoals uw sleutels, mobiele telefoon of creditcards, mee de scanruimte in. Een vriend of familielid kan tijdens de scan bij u blijven. Hij of zij moet ook alle metalen of elektronische voorwerpen achterlaten en een veiligheidsvragenlijst invullen en ondertekenen.

Jonge kinderen en mensen met claustrofobie kunnen vóór een MRI-scan een kalmerend middel of een algehele narcose krijgen. Dit betekent dat ze slaperig zijn of slapen tijdens de procedure, wat hen zal helpen om stil te liggen.

Voordat u een MRI-scan met kleurstof ondergaat

Als u een MRI-scan ondergaat waarbij een kleurstof (contrastvloeistof) wordt gebruikt, kan het nodig zijn dat uw arts deze voor of tijdens uw scan injecteert. Waar de kleurstof wordt ingespoten, hangt af van welk deel van uw lichaam moet worden gescand en waarom. Het is mogelijk dat u voor de scan een bloedtest moet ondergaan om te controleren of de kleurstof geschikt is voor u. Als uw nieren niet goed werken, kan de kleurstof mogelijk niet worden toegediend.

Een zeer klein aantal mensen kan allergisch zijn voor de kleurstof. Vertel uw radioloog voor het onderzoek of u allergisch bent.

Wat zijn de alternatieven voor een MRI-scan?

Als een MRI-scan voor u niet geschikt is, kunt u mogelijk andere onderzoeken ondergaan die foto’s maken van de binnenkant van uw lichaam. Deze omvatten:

 • Röntgen – dit gebruikt straling om een beeld te maken
 • echografie – dit maakt gebruik van geluidsgolven om een beeld te creëren
 • gecomputeriseerde tomografie (CT) – hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgenapparatuur en computersoftware om beelden te maken

Uw arts zal uw opties bespreken en de beste test voor u aanbevelen.

Wat gebeurt er tijdens een MRI-scan?

Meestal heeft u uw MRI-scan en gaat u dezelfde dag nog naar huis.

Wanneer u voor uw MRI-scan gaat, vraagt de radioloog u om op de scannertafel te gaan liggen. De tafel schuift in de cilindervormige MRI-scanner, waarin zich een magneet bevindt. Uw positie kan worden aangepast met schuimkussens. Uw radioloog zal ervoor zorgen dat u comfortabel ligt en dat alle apparatuur om u heen op een veilige plaats staat.

Meestal moet u ongeveer 20 minuten stil liggen, soms met uw handen langs uw zij. De scan kan langer duren, afhankelijk van het deel van uw lichaam dat wordt gescand. U wordt aangemoedigd uw ogen te sluiten en u zo veel mogelijk te ontspannen.

De MRI-scan comfortabeler maken

Uw radiograaf bedient de MRI-scanner vanachter een raam. Hij kan u vragen om op bepaalde momenten tijdens de scan uw adem in te houden. Zij kunnen u zien en horen tijdens de scan en u kunt met hen praten als u dat nodig vindt. Een MRI-scanner is erg lawaaierig en maakt kloppende of borende geluiden. Dit is het geluid van de magnetische velden die tijdens de scan veranderen.

Om een MRI-scan voor u comfortabeler te maken, zal uw radiograaf:

 • regelmatig met u praten om u gerust te stellen en u eraan te herinneren zo stil mogelijk te blijven liggen
 • u laten zien hoe u de zoemer moet gebruiken als u met hen moet praten
 • u oordopjes of een koptelefoon geven om te dragen of, indien u dat wenst, achtergrondmuziek spelen om naar te luisteren

Een MRI-scan zal uw lichaamstemperatuur waarschijnlijk niet doen stijgen, maar u kunt wel enige warmte voelen in het deel van uw lichaam dat wordt gescand. Als u tijdens het onderzoek een branderig of onaangenaam gevoel in een van uw lichaamsdelen krijgt, vertel dit dan meteen aan de radioloog.

Wat kunt u daarna verwachten?

Na uw MRI-scan kunt u meestal naar huis wanneer u zich daar klaar voor voelt. U zou uw normale routine meteen weer moeten kunnen oppakken.

Een radioloog (een arts die gespecialiseerd is in het gebruik van beeldvormende methoden om medische aandoeningen te diagnosticeren) zal uw MRI-scans onderzoeken. De resultaten worden vervolgens doorgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. U krijgt een vervolgafspraak om de resultaten te horen.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch