Multiple Sclerose behandeling

Behandeling van multiple sclerose

Afbeelding met persoon, zitten, plaats Automatisch gegenereerde beschrijving

Helaas is er geen genezing voor multiple sclerose (MS), dus u zult het altijd blijven houden. Maar behandeling van MS kan helpen het aantal terugvallen en de duur ervan te verminderen en de symptomen te beheersen.

Uw arts kan u medicijnen en andere behandelingen voorschrijven om de symptomen te verlichten als u ze toch hebt. Er zijn ook geneesmiddelen en therapieën die kunnen helpen om de voortgang van uw MS te stoppen en u in beweging te houden.

Zelfhulp bij multiple sclerose

Door zo gezond mogelijk te blijven, kunt u uw multiple sclerose (MS)-symptomen verbeteren.

MS-gerelateerde vermoeidheid (moeheid) kan verergeren door hitte, stress en overbelasting, dus probeer deze triggers zo veel mogelijk te vermijden. Het kan helpen om elke dag zorgvuldig te plannen en aan bepaalde taken prioriteit te geven. Verschillende korte rustpauzes gedurende de dag kunnen beter zijn dan één lange rustpauze. Als u ongewoon moe bent, ga dan naar uw arts. Misschien moet u onderzoeken op infecties, een te laag ijzergehalte (bloedarmoede) of een probleem met uw schildklier.

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij vermoeidheid en houdt u mobiel. Probeer aërobe activiteiten (wandelen of zwemmen), maar ook evenwichts- en rekoefeningen, zoals yoga. Uw neuroloog kan u doorverwijzen naar een fysiotherapeut om te bespreken wat voor u de beste oefeningen zijn en hoe u uw tempo kunt bepalen.

Er is geen bewijs dat een specifiek dieet of bepaalde voedingsmiddelen de MS-symptomen kunnen helpen. Maar het eten van een evenwichtige, gezonde voeding zou moeten helpen om uw gewicht stabiel te houden. Overgewicht kan u minder mobiel maken en uw vermoeidheid verergeren. Als u last hebt van constipatie, drink dan meer vocht en eet meer vezelrijke voedingsmiddelen (zoals fruit en groenten).

Als blaasproblemen incontinentie veroorzaken, kan uw neuroloog u doorverwijzen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut voor bekkenbodemoefeningen en blaastraining. Uw klachten kunnen verbeteren als u minder cafeïne drinkt (uit thee, koffie en coladrankjes) en elke dag ongeveer twee liter vocht drinkt.

Als u rookt, overleg dan met uw arts of apotheker over stoppen met roken. Roken kan de MS-symptomen sneller doen verergeren.

Geneesmiddelen voor multiple sclerose

Geneesmiddelen om de symptomen te verlichten

Uw arts kan u geneesmiddelen voorschrijven om de symptomen van multiple sclerose (MS), zoals blaasproblemen, extreme vermoeidheid en depressie, te verlichten. Deze geneesmiddelen kunnen helpen om de symptomen onder controle te houden en het dagelijks leven voor u gemakkelijker te maken. Maar ze voorkomen geen terugvallen en vertragen de progressie van uw MS niet.

Als u nieuwe klachten krijgt of als de klachten plotseling erger worden, kan er sprake zijn van een terugval en moet u dit aan uw MS-verpleegkundige vertellen. U krijgt zo snel mogelijk een behandeling aangeboden, meestal binnen 14 dagen nadat uw klachten zijn begonnen. Hierdoor wordt u sneller beter en hoeft u misschien niet naar het ziekenhuis. Als u een terugval hebt, kan uw arts u aanraden om een paar dagen steroïden te gebruiken. Deze verminderen de ontsteking (zwelling) en kunnen het herstel na een terugval versnellen.

Ziekteveranderende geneesmiddelen

Als u relapsing-remitting MS hebt met twee of meer ernstige terugvallen in de afgelopen twee jaar, kan uw arts u ziektemodificerende geneesmiddelen voorschrijven. Deze kunnen ervoor zorgen dat de schubs minder ernstig zijn en minder vaak voorkomen. Ze kunnen ook vertragen hoe snel uw MS verergert. Mogelijk krijgt u medicijnen zoals dimethylfumaraat of teriflunomide. Deze medicijnen werken niet zo goed bij secundair progressieve MS en zullen niet werken bij primair progressieve MS.

Als u vroege primair progressieve MS heeft, kan uw arts u een behandeling met ocrelizumab voorstellen. U krijgt dit via een infuus in een ader (een infuus) voor twee eerste doses, daarna om de zes maanden. Ocrelizumab kan ook relapsing MS behandelen.

Biologische behandelingen

Ernstigere vormen van MS kunnen worden behandeld met biologische behandelingen, zoals natalizumab of alemtuzumab, die werken door het immuunsysteem van uw lichaam te beïnvloeden. U krijgt deze via een infuus.

Geneesmiddelen op basis van cannabis

Een orale spray met cannabinoïden (chemische stoffen die in cannabis voorkomen) kan de pijn en stijfheid als gevolg van spierkrampen verminderen. Onder bepaalde voorwaarden (als andere behandelingen niet helpen, bijvoorbeeld) kunt u dit van uw arts krijgen voor een proefperiode van vier weken om te zien of het u helpt.

Andere behandelingen voor multiple sclerose

Afhankelijk van uw multiple sclerose (MS)-symptomen kunnen u andere behandelingen worden aangeboden. Deze omvatten:

Aanvullende therapieën voor multiple sclerose

Er is niet veel bewijs dat complementaire therapieën werken bij multiple sclerose (MS). Sommige mensen met MS zeggen dat acupunctuur, reflexologie, meditatie, aromatherapie en massage helpen bij hun symptomen. Als u complementaire therapieën wilt proberen, overleg dan eerst met uw neuroloog of gespecialiseerde MS-verpleegkundige.

Leven met multiple sclerose

De diagnose van een levenslange aandoening kan verontrustend zijn en u zult waarschijnlijk veel vragen hebben. Uw neuroloog zal met u bespreken hoe uw aandoening uw dagelijks leven beïnvloedt. U moet binnen zes weken na de diagnose een vervolgafspraak hebben, zodat u meer vragen kunt stellen.

Uw multiple sclerose (MS) wordt ten minste eenmaal per jaar opnieuw bekeken. Dit is de kans om veranderingen in uw aandoening of nieuwe behandelingen te bespreken. Uw arts kan u doorverwijzen naar andere zorgverleners, waaronder:

  • gespecialiseerde MS-verpleegkundigen
  • fysiotherapeuten
  • ergotherapeuten
  • spraak- en taaltherapeuten
  • klinische psychologen
  • maatschappelijk werkers

Ergotherapeuten kunnen u helpen met alledaagse taken, zoals eten, lopen, computeren of de trap op en af lopen. Een fysiotherapeut kan u oefeningen voorstellen als u pijn heeft door slechte mobiliteit of een slechte houding.

MS kan de stemming, het geheugen en de concentratie beïnvloeden, maar ook uw lichamelijke gezondheid. Het kan ook invloed hebben op uw relaties en seksleven. Het is belangrijk om te proberen stress te vermijden, omdat dit een terugval kan veroorzaken. Als u zich zorgen maakt, bespreek uw gevoelens dan met uw arts.

Als u MS hebt, kan het moeilijker voor u zijn om te werken of moet u uw manier van werken veranderen. U kunt recht hebben op ondersteunende diensten op het werk. Uw werkgever kan misschien veranderingen aanbrengen op uw werkplek, bijvoorbeeld om rolstoeltoegankelijkheid mogelijk te maken.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch