Nierbekkenontsteking

Nierbekkenontsteking

Nierbekkenontsteking, ook wel pyelonefritis genoemd, is een ontsteking van het nierbekken en de daarbij behorende urineleiders. Het is een veelvoorkomende aandoening die zowel mannen als vrouwen kan treffen. In deze blog gaan we dieper in op wat nierbekkenontsteking is, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn, hoe het ontstaat, hoe het wordt vastgesteld en behandeld, en wat je zelf kunt doen om de symptomen te verlichten.

Symptomen

De symptomen van nierbekkenontsteking kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Koorts
 • Koude rillingen
 • Pijn in de zij of rug
 • Pijn bij het plassen
 • Frequent urineren
 • Bloed in de urine
 • Misselijkheid en braken
 • Vermoeidheid

Als de infectie zich verspreidt naar de bloedbaan, kan dit leiden tot ernstige complicaties zoals sepsis en nierfalen.

Oorzaken

Nierbekkenontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die vanuit de blaas naar de nieren reizen. Dit kan gebeuren als gevolg van een urineweginfectie, een verstopping in de urinewegen, of een afwijking in de nieren of urineleiders. Andere risicofactoren zijn onder meer een verzwakt immuunsysteem, diabetes, zwangerschap en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Is Nierbekkenontsteking erg?

Nierbekkenontsteking kan ernstige gevolgen hebben als het niet op tijd wordt behandeld. Op korte termijn kan het leiden tot koorts, pijn en ongemak. Op lange termijn kan het leiden tot nierschade en nierfalen. Daarom is het belangrijk om bij de eerste symptomen van nierbekkenontsteking medische hulp in te schakelen.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Nierbekkenontsteking kan lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn onder meer nierschade, nierfalen en chronische pijn. Psychische gevolgen zijn onder meer angst, depressie en verminderde kwaliteit van leven. Het is belangrijk om deze gevolgen serieus te nemen en indien nodig professionele hulp te zoeken.

Hoe ontstaat Nierbekkenontsteking?

Nierbekkenontsteking ontstaat meestal door een infectie met bacteriën. Deze bacteriën kunnen vanuit de blaas naar de nieren reizen en daar een ontsteking veroorzaken. Andere oorzaken zijn onder meer een verstopping in de urinewegen, een afwijking in de nieren of urineleiders, en een verzwakt immuunsysteem.

Hoe wordt Nierbekkenontsteking vastgesteld?

Nierbekkenontsteking kan worden vastgesteld door middel van een urineonderzoek en bloedonderzoek. Hiermee kan worden bepaald of er sprake is van een infectie en hoe ernstig deze is. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een echo of CT-scan, om de diagnose te bevestigen.

Onderzoek en diagnose

Als er vermoed wordt dat er sprake is van nierbekkenontsteking, zal de arts een urine- en bloedonderzoek uitvoeren. Hiermee kan worden bepaald of er sprake is van een infectie en hoe ernstig deze is. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een echo of CT-scan, om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

De behandeling van nierbekkenontsteking bestaat meestal uit antibiotica om de infectie te bestrijden. Het is belangrijk om de antibiotica volgens voorschrift in te nemen en de kuur af te maken, ook als de symptomen verdwenen zijn. In sommige gevallen is ziekenhuisopname nodig, bijvoorbeeld als de infectie ernstig is of als er sprake is van complicaties.

Hoe de symptomen te verlichten

Om de symptomen van nierbekkenontsteking te verlichten, kun je het volgende doen:

 • Rust nemen
 • Voldoende water drinken
 • Pijnstillers nemen, zoals paracetamol
 • Warmte toepassen op de pijnlijke plek
 • Urineren wanneer je aandrang voelt

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je symptomen van nierbekkenontsteking hebt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Dit geldt vooral als je koorts hebt, pijn hebt bij het plassen, of bloed in de urine hebt. Ook als je zwanger bent of een verzwakt immuunsysteem hebt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor nierbekkenontsteking. Het is belangrijk om de antibiotica volgens voorschrift in te nemen en de kuur af te maken, ook als de symptomen verdwenen zijn. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken en rust te nemen.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor nierbekkenontsteking. Het is wel belangrijk om voldoende water te drinken en gezond te eten om het immuunsysteem te versterken.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Om de symptomen van nierbekkenontsteking te verlichten, kun je het volgende doen:

 • Rust nemen
 • Voldoende water drinken
 • Pijnstillers nemen, zoals paracetamol
 • Warmte toepassen op de pijnlijke plek
 • Urineren wanneer je aandrang voelt

Wat je niet moet doen is het gebruik van alcohol en cafeïne vermijden, omdat deze de symptomen kunnen verergeren.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden. Daarnaast kan een arts pijnstillers voorschrijven om de pijn te verlichten.

Wanneer contact met uw huisarts bij Nierbekkenontsteking?

Als je symptomen van nierbekkenontsteking hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Dit geldt vooral als je koorts hebt, pijn hebt bij het plassen, of bloed in de urine hebt. Ook als je zwanger bent of een verzwakt immuunsysteem hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.

Conclusie

Nierbekkenontsteking is een veelvoorkomende aandoening die ernstige gevolgen kan hebben als het niet op tijd wordt behandeld. Het is belangrijk om bij de eerste symptomen medische hulp in te schakelen en de antibiotica volgens voorschrift in te nemen. Daarnaast kun je zelf de symptomen verlichten door rust te nemen, voldoende water te drinken en pijnstillers te nemen. Het vermijden van alcohol en cafeïne kan de symptomen verergeren. Raadpleeg altijd je huisarts als je symptomen van nierbekkenontsteking hebt.

QR Code
nl_NLDutch