Nierschade

Nierschade: Wat is het en hoe ga je ermee om?

Nierschade is een aandoening waarbij de nieren niet meer goed functioneren. Dit kan verschillende oorzaken hebben en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. In deze blog gaan we dieper in op wat nierschade is, wat de symptomen zijn, hoe het ontstaat en hoe het behandeld kan worden.

Wat is Nierschade?

Nierschade is een aandoening waarbij de nieren niet meer goed functioneren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals hoge bloeddruk, diabetes, infecties of medicijngebruik. Als de nieren niet meer goed werken, kunnen afvalstoffen niet meer goed worden afgevoerd en kan er vocht ophopen in het lichaam. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, botproblemen en bloedarmoede.

Symptomen

De symptomen van nierschade kunnen verschillen per persoon en zijn afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid en braken
 • Verlies van eetlust
 • Jeuk
 • Opgezwollen enkels en voeten
 • Verhoogde bloeddruk
 • Bloed in de urine

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van nierschade, waaronder:

 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Infecties
 • Medicijngebruik
 • Auto-immuunziekten
 • Genetische afwijkingen

Is Nierschade erg?

Nierschade kan ernstige gevolgen hebben op zowel korte als lange termijn. Op korte termijn kan het leiden tot vermoeidheid, misselijkheid en braken, en opgezwollen enkels en voeten. Op lange termijn kan het leiden tot hart- en vaatziekten, botproblemen en bloedarmoede. Daarnaast kan nierschade leiden tot nierfalen, waarbij dialyse of een niertransplantatie nodig is.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Nierschade kan zowel lichamelijke als psychische gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid en braken, en opgezwollen enkels en voeten. Psychische gevolgen kunnen onder andere angst en depressie zijn, omdat nierschade een grote impact kan hebben op het dagelijks leven.

Hoe ontstaat Nierschade?

Nierschade kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals hoge bloeddruk, diabetes, infecties of medicijngebruik. Deze oorzaken kunnen leiden tot beschadiging van de nieren, waardoor ze niet meer goed functioneren.

Hoe wordt Nierschade vastgesteld?

Nierschade kan worden vastgesteld door middel van bloed- en urineonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed en de urine, en naar de werking van de nieren. Daarnaast kan er een echo of CT-scan worden gemaakt om de nieren te bekijken.

Onderzoek en diagnose

Als er vermoedens zijn van nierschade, zal de huisarts doorverwijzen naar een specialist. Deze specialist zal verschillende onderzoeken doen om de diagnose te stellen. Dit kan onder andere bloed- en urineonderzoek zijn, een echo of CT-scan, en een nierbiopsie.

Behandeling

De behandeling van nierschade is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan de oorzaak worden behandeld, zoals bij hoge bloeddruk of diabetes. Daarnaast kan er medicatie worden voorgeschreven om de nieren te ondersteunen en de bloeddruk te verlagen. In ernstige gevallen kan dialyse of een niertransplantatie nodig zijn.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van nierschade te verlichten, zoals:

 • Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding
 • Medicatie om de bloeddruk te verlagen
 • Medicatie om de nieren te ondersteunen
 • Dieetadvies om de nieren te ontlasten

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je symptomen van nierschade ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Dit kan bij de huisarts of een specialist. Ook als je een verhoogd risico hebt op nierschade, bijvoorbeeld door diabetes of hoge bloeddruk, is het belangrijk om regelmatig je nierfunctie te laten controleren.

Richtlijnen

Er zijn verschillende richtlijnen voor de behandeling van nierschade, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Deze richtlijnen worden opgesteld door specialisten en zijn bedoeld om de behandeling te optimaliseren.

Voedingsadviezen

Bij nierschade kunnen voedingsadviezen worden gegeven om de nieren te ontlasten. Dit kan onder andere betekenen dat er minder eiwitten en zout moeten worden gegeten, en dat er meer groenten en fruit moeten worden gegeten.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je nierschade hebt, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om de aandoening te behandelen en te voorkomen. Zo is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben met voldoende beweging en gezonde voeding. Daarnaast is het belangrijk om medicatie op tijd in te nemen en regelmatig je nierfunctie te laten controleren. Wat je niet moet doen is roken en overmatig alcohol drinken, omdat dit de nieren kan beschadigen.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven bij nierschade, zoals medicatie om de bloeddruk te verlagen en medicatie om de nieren te ondersteunen. Daarnaast kan er medicatie worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten.

Wanneer contact met uw huisarts bij Nierschade?

Als je symptomen van nierschade ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Ook als je een verhoogd risico hebt op nierschade, bijvoorbeeld door diabetes of hoge bloeddruk, is het belangrijk om regelmatig je nierfunctie te laten controleren. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist als dat nodig is.

Conclusie

Nierschade is een ernstige aandoening die verschillende oorzaken kan hebben en leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je symptomen van nierschade ervaart, en om een gezonde levensstijl te hebben met voldoende beweging en gezonde voeding. Door de juiste behandeling en levensstijlveranderingen kan nierschade worden voorkomen en behandeld.

QR Code
nl_NLDutch