O- en X-benen bij kinderen

O- en X-benen bij kinderen

Wat is O- en X-benen bij kinderen?

O- en X-benen zijn afwijkingen in de stand van de benen. Bij O-benen staan de knieën naar buiten en raken de enkels elkaar niet, terwijl bij X-benen de knieën naar binnen staan en de enkels elkaar wel raken. Deze afwijkingen komen vaak voor bij kinderen en kunnen vanzelf weer verdwijnen naarmate het kind ouder wordt. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om medische hulp in te schakelen.

Symptomen

De symptomen van O- en X-benen zijn vrij duidelijk zichtbaar. Bij O-benen staan de knieën naar buiten en raken de enkels elkaar niet, terwijl bij X-benen de knieën naar binnen staan en de enkels elkaar wel raken. Andere symptomen kunnen zijn:

  • Onhandigheid bij het lopen
  • Pijn in de knieën of enkels
  • Verandering in de manier van lopen
  • Problemen met sporten of andere activiteiten

Oorzaken

O- en X-benen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

Is O- en X-benen bij kinderen erg?

In de meeste gevallen zijn O- en X-benen bij kinderen niet ernstig en verdwijnen ze vanzelf naarmate het kind ouder wordt. In sommige gevallen kan het echter leiden tot lichamelijke en psychische gevolgen op korte en lange termijn. Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: pijn in de knieën of enkels, problemen met sporten of andere activiteiten en verandering in de manier van lopen. Psychische gevolgen kunnen zijn: onzekerheid en schaamte.

Hoe ontstaat O- en X-benen bij kinderen?

O- en X-benen ontstaan doordat de groei van de botten niet gelijkmatig verloopt. Bij O-benen groeien de botten aan de buitenkant van de knie sneller dan aan de binnenkant, terwijl bij X-benen de botten aan de binnenkant van de knie sneller groeien dan aan de buitenkant.

Hoe wordt O- en X-benen bij kinderen vastgesteld?

O- en X-benen kunnen worden vastgesteld door een arts of orthopedisch chirurg. Deze zal het kind onderzoeken en kijken naar de stand van de benen. In sommige gevallen kan er ook een röntgenfoto worden gemaakt om de afwijkingen beter te kunnen zien.

Onderzoek en diagnose

Bij het onderzoek en de diagnose van O- en X-benen zal de arts of orthopedisch chirurg kijken naar de stand van de benen en eventuele andere symptomen. In sommige gevallen kan er ook een röntgenfoto worden gemaakt om de afwijkingen beter te kunnen zien.

Behandeling

In de meeste gevallen is behandeling van O- en X-benen niet nodig, omdat de afwijkingen vanzelf verdwijnen naarmate het kind ouder wordt. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om medische hulp in te schakelen. De behandeling kan bestaan uit:

Hoe de symptomen te verlichten

De symptomen van O- en X-benen kunnen worden verlicht door:

  • Regelmatig te bewegen
  • Goede schoenen te dragen
  • Steunzolen te gebruiken
  • Overgewicht te verminderen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is verstandig om medisch advies in te winnen als de afwijkingen in de stand van de benen ernstige lichamelijke of psychische gevolgen hebben, of als het kind pijn heeft bij het lopen of sporten.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de behandeling van O- en X-benen bij kinderen.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor de behandeling van O- en X-benen bij kinderen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als ouder kun je het volgende doen om O- en X-benen bij je kind te voorkomen of te verminderen:

Wat je niet moet doen is het kind dwingen om op een bepaalde manier te lopen of sporten, omdat dit de afwijkingen juist kan verergeren.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Er zijn geen medicijnen die specifiek worden voorgeschreven voor de behandeling van O- en X-benen bij kinderen.

Wanneer contact met uw huisarts bij O- en X-benen bij kinderen?

Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts als de afwijkingen in de stand van de benen ernstige lichamelijke of psychische gevolgen hebben, of als het kind pijn heeft bij het lopen of sporten. De huisarts kan dan eventueel doorverwijzen naar een specialist.

QR Code
nl_NLDutch