Obesitas bij volwassenen

Obesitas bij volwassenen

Obesitas is wanneer je te veel lichaamsvet hebt. Bijna 14% van de volwassenen heeft overgewicht of lijdt aan obesitas.

Afbeelding met persoon, blauw Automatisch gegenereerde beschrijving

Oorzaken van obesitas

Zwaarlijvigheid wordt veroorzaakt door meer energie (calorieën) in eten en drinken op te nemen dan je lichaam verbruikt. Calorierijk voedsel met veel suiker en vet kost misschien minder en is gemakkelijker te vinden dan gezonder voedsel, maar het vult je misschien niet zo goed. En het is gemakkelijk om urenlang TV te kijken of te computeren. Velen van ons gebruiken de auto en lopen minder vaak. Maar als je niet lichamelijk actief bent, loop je meer kans op problemen met obesitas.

Als andere mensen in je familie met obesitas hebben geleefd, is de kans groter dat jij dat ook zult doen. Als je als kind overgewicht of obesitas had, is de kans ook groter dat je als volwassene met obesitas te maken krijgt. Genetische factoren spelen hierbij een rol. Maar het komt waarschijnlijk ook doordat families vaak dezelfde omgeving en gewoonten hebben. Soms kunnen gezondheidsaandoeningen en medicijnen ervoor zorgen dat je zwaarder wordt.

Meten van obesitas

Er zijn verschillende manieren om te zien of je overtollig lichaamsvet hebt.

Lichaamsmassa-index (BMI)

De Body Mass Index (BMI) kijkt naar uw gewicht in verhouding tot uw lengte. Voor de meeste volwassenen ligt een gezonde BMI tussen 18,5 en 24,9. De algemene bandbreedtes voor BMI zijn:

  • 25 tot 29,9 – overgewicht
  • 30 tot 39,9 – zwaarlijvig
  • meer dan 40 – ernstig zwaarlijvig

Deze BMI-curves zijn niet voor iedereen geschikt. Als je bijvoorbeeld veel spieren hebt, is je BMI waarschijnlijk hoog en is het geen goede test om te bepalen of je moet afvallen. En deze categorieën zijn geen betrouwbare gids als je tot bepaalde etnische groepen behoort, waaronder Aziatische en Afrikaans-Caribische. Dit komt omdat mensen uit deze groepen meer risico lopen op gezondheidsproblemen als gevolg van overgewicht, zelfs bij lagere BMI-niveaus.

Omtrek van de taille

Uw tailleomtrek is een andere manier om te meten of u overtollig vet hebt dat uw gezondheid kan schaden. Als u niet zeker weet wat uw tailleomvang is, meet dan rond uw lichaam halverwege tussen de onderkant van uw ribben en de bovenkant van uw heupen.

Uw gezondheid kan in gevaar komen als uw tailleomvang:

  • 94 centimeter of meer (voor mannen)
  • 80 centimeter of meer (voor vrouwen)

Overgewicht zal eerder andere gezondheidsproblemen veroorzaken als u het teveel rond uw middel draagt in plaats van ergens anders. U kunt de bovenstaande tests gebruiken om uzelf te controleren, maar als u niet zeker bent, neem dan contact op met uw arts voor advies over uw gewicht.

Voordelen van afvallen

Zwaarlijvigheid wordt in verband gebracht met een groot aantal andere gezondheidsproblemen. Deze omvatten:

 

Als u enkele veranderingen doorvoert en gewicht verliest, kunt u helpen deze gezondheidsproblemen te voorkomen. En het zal de gezondheid op lange termijn ten goede komen.

Hoe gewicht te verliezen

Het is belangrijk om hulp en ondersteuning te krijgen bij het afvallen als u klaar bent om te beginnen. Zelfs als u maar een klein beetje overtollig gewicht verliest, kan dat uw gezondheid en welzijn verbeteren. De beste manier om een gezond gewicht te bereiken is het verbeteren van uw dieet en eetgewoonten. En dit te combineren met meer lichaamsbeweging.

Het is het beste om geleidelijk te beginnen – streef naar een gewichtsverlies van maximaal 1 kg per week.

Een gezonde, evenwichtige voeding

Om veilig af te vallen, moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt, terwijl je toch een gezond en evenwichtig dieet volgt. Het kan dus nodig zijn dat u niet alleen minder eet, maar ook minder calorieën binnenkrijgt. Vraag advies aan uw arts of praktijkverpleegkundige voordat u minder gaat eten of uw dieet verandert als u andere gezondheidsproblemen hebt.

Fad diëten en crash diëten

Bij een fadetieet wordt een zeer beperkt scala aan voedingsmiddelen gegeten. Je vindt veel voorbeelden hiervan op sociale media. Maar bij dit soort diëten val je op korte termijn weliswaar veel af, maar zodra je weer normaal gaat eten, kom je er waarschijnlijk weer aan. Een crash dieet is ook geen goed idee. Als je drastisch minder gaat eten, krijgt je lichaam misschien niet alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft om gezond te blijven.

Artsen raden over het algemeen geen diëten aan met een zeer laag caloriegehalte (minder dan 800 kcal per dag). U mag een dieet met zeer weinig calorieën alleen volgen onder medisch toezicht.

Programma’s voor gewichtsverlies

Er zijn verschillende afslankgroepen, -clubs en -programma’s die u kunnen ondersteunen en helpen uw gewicht onder controle te houden. Uit onderzoek blijkt dat deze voor sommige mensen nuttig kunnen zijn.

Bespreek met uw praktijkverpleegkundige of arts welke opties voor u het beste werken. Zij kunnen u ook meer advies en informatie geven over gezonde voeding, of u doorverwijzen naar een diëtist.

Lichamelijke activiteit

De beste manier om af te vallen is door gezond eten te combineren met meer bewegen. Probeer elke dag iets aan lichaamsbeweging te doen – en onthoud: hoe actiever u bent, hoe beter. En zelfs als u niet veel gewicht verliest, is actiever zijn goed voor uw gezondheid.

Als u een tijd niet aan lichaamsbeweging hebt gedaan, begin dan langzaam en bouw de hoeveelheid geleidelijk op. Als u andere gezondheidsproblemen hebt die van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid beweging die u kunt doen, vraag dan advies aan uw arts of praktijkverpleegkundige.

Chirurgie voor obesitas

Soms is een operatie een optie om obesitas te behandelen. De medische term hiervoor is bariatrische chirurgie. De meest voorkomende vormen van bariatrische chirurgie zijn sleeve gastrectomie, gastric bypass en gastric banding. Ze verkleinen uw maag zodat u minder eet, of omzeilen een deel van uw darmen zodat uw lichaam minder voedsel opneemt. Uw arts kan u een operatie voorstellen als u:

  • een BMI van 40 of hoger hebben
  • een BMI tussen 35 en 40 hebben en een ziekte hebben die met gewichtsverlies kan worden verbeterd (bijvoorbeeld diabetes of hoge bloeddruk)

Om geopereerd te kunnen worden moet je:

  • andere geschikte manieren om af te vallen zonder succes hebben geprobeerd
  • geschikt zijn voor operatie en algehele anesthesie
  • instemmen met een follow-up programma voor de behandeling op lange termijn

Als u een BMI van 50 of meer heeft, moet u misschien meteen geopereerd worden.

Op uw praktijk kunt u een praktijkverpleegkundige zien. Zij zullen uw BMI en taille meten. Zij kunnen ook uw bloeddruk meten, bloedtesten regelen om uw cholesterol te controleren en vragen stellen over eventuele andere gezondheidsproblemen.

Uw chirurg zal met u bespreken wat uw operatie inhoudt en wat de voordelen, risico’s en beperkingen zijn. Voordat u wordt geopereerd, zal een gespecialiseerd team u meestal helpen met afvallen. Dit is om er zeker van te zijn dat de operatie de juiste optie voor u is en dat het zal werken.

Na de operatie zal een gespecialiseerd obesitas team u helpen om uw dieet aan te passen.

QR Code naar deze pagina:

QR Code
nl_NLDutch