Ongesteldheid uitstellen

Ongesteldheid uitstellen: alles wat je moet weten

Wat is Ongesteldheid uitstellen?

Ongesteldheid uitstellen is het bewust uitstellen van de menstruatiecyclus. Dit kan om verschillende redenen gedaan worden, zoals bijvoorbeeld een vakantie, een belangrijke gebeurtenis of een sportevenement. Er zijn verschillende manieren om de menstruatie uit te stellen, zoals het gebruik van hormonale anticonceptiepillen of het plaatsen van een hormoonspiraaltje. Het is belangrijk om te weten dat het uitstellen van de menstruatiecyclus niet zonder risico’s is en dat het altijd in overleg met een arts moet gebeuren.

Symptomen

De symptomen van het uitstellen van de menstruatiecyclus zijn over het algemeen mild en van voorbijgaande aard. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Oorzaken

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen ervoor kiezen om hun menstruatie uit te stellen. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

 • Een vakantie
 • Een belangrijke gebeurtenis
 • Een sportevenement
 • Medische redenen, zoals endometriose of hevige menstruatieklachten

Is Ongesteldheid uitstellen erg?

Het uitstellen van de menstruatiecyclus is over het algemeen niet erg, maar het kan wel gepaard gaan met enkele korte en lange termijn gevolgen. Enkele mogelijke gevolgen zijn:

Lichamelijke gevolgen

 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Gevoelige borsten
 • Spotting (licht bloedverlies)
 • Verhoogd risico op trombose

Psychische gevolgen

 • Stemmingswisselingen
 • Angstgevoelens
 • Depressieve gevoelens

Het is belangrijk om te weten dat de meeste vrouwen geen last hebben van deze gevolgen en dat het uitstellen van de menstruatiecyclus over het algemeen veilig is.

Hoe ontstaat Ongesteldheid uitstellen?

Het uitstellen van de menstruatiecyclus ontstaat door het gebruik van hormonale anticonceptiepillen of het plaatsen van een hormoonspiraaltje. Deze hormonen zorgen ervoor dat de eisprong wordt onderdrukt en dat de opbouw van het baarmoederslijmvlies wordt verminderd, waardoor de menstruatiecyclus wordt uitgesteld.

Hoe wordt Ongesteldheid uitstellen vastgesteld?

Het uitstellen van de menstruatiecyclus kan worden vastgesteld door middel van een zwangerschapstest of een bloedtest. Daarnaast kan een arts aan de hand van de menstruatiecyclus en eventuele klachten vaststellen of er sprake is van het uitstellen van de menstruatiecyclus.

Onderzoek en diagnose

Als er sprake is van het uitstellen van de menstruatiecyclus, zal een arts in eerste instantie vragen stellen over de menstruatiecyclus en eventuele klachten. Daarnaast kan er een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd en kan er bloed worden afgenomen om de hormoonspiegels te meten.

Behandeling

Het uitstellen van de menstruatiecyclus kan worden behandeld door middel van hormonale anticonceptiepillen of het plaatsen van een hormoonspiraaltje. Deze behandelingen moeten altijd in overleg met een arts worden gestart en er kunnen bijwerkingen optreden.

Hoe de symptomen te verlichten

De symptomen van het uitstellen van de menstruatiecyclus kunnen worden verlicht door middel van pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen. Daarnaast kan het helpen om voldoende te rusten en gezond te eten.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als er sprake is van hevige klachten of als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden, is het verstandig om medisch advies in te winnen. Daarnaast is het belangrijk om altijd in overleg met een arts te beslissen of het uitstellen van de menstruatiecyclus veilig is.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor het uitstellen van de menstruatiecyclus. Het is altijd belangrijk om in overleg met een arts te beslissen of het veilig is om de menstruatiecyclus uit te stellen.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor het uitstellen van de menstruatiecyclus. Het is wel belangrijk om gezond te eten en voldoende te drinken.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je ervoor kiest om je menstruatiecyclus uit te stellen, is het belangrijk om dit altijd in overleg met een arts te doen. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten, voldoende te drinken en voldoende te rusten. Het is niet verstandig om zelf medicijnen te kopen en te gebruiken zonder medisch advies.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan hormonale anticonceptiepillen of een hormoonspiraaltje voorschrijven om de menstruatiecyclus uit te stellen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Ongesteldheid uitstellen?

Als je last hebt van hevige klachten of als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden, is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts. Daarnaast is het belangrijk om altijd in overleg met een arts te beslissen of het veilig is om de menstruatiecyclus uit te stellen.

QR Code
nl_NLDutch