Ooginfarct

Ooginfarct

Een ooginfarct is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar het oog wordt onderbroken, waardoor er schade aan het netvlies ontstaat. Dit kan leiden tot permanente visuele beperkingen en zelfs blindheid. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandeling van ooginfarct.

Symptomen

De symptomen van ooginfarct kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Verminderd zicht in één oog
 • Wazig of vervormd zicht
 • Pijn in het oog
 • Verlies van gezichtsveld
 • Donkere vlekken in het gezichtsveld
 • Flitsen of flikkeringen in het gezichtsveld

Als u een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van ooginfarct, waaronder:

 • Arteriële occlusie: dit is de meest voorkomende oorzaak van ooginfarct. Het treedt op wanneer een bloedvat dat bloed naar het oog transporteert, wordt geblokkeerd door een bloedstolsel of plaque.
 • Embolie: dit treedt op wanneer een bloedstolsel of ander materiaal van elders in het lichaam naar het oog wordt getransporteerd en een bloedvat blokkeert.
 • Ontsteking: ontsteking van de bloedvaten in het oog kan leiden tot ooginfarct.
 • Glaucoom: deze aandoening kan de bloedtoevoer naar het oog beperken en leiden tot ooginfarct.
 • Diabetes: mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op ooginfarct als gevolg van schade aan de bloedvaten in het oog.

Is Ooginfarct erg?

Ooginfarct kan ernstige gevolgen hebben voor het gezichtsvermogen. Als het niet snel wordt behandeld, kan het leiden tot permanente visuele beperkingen en zelfs blindheid. Het is daarom belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u symptomen van ooginfarct ervaart.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Ooginfarct kan leiden tot permanente visuele beperkingen en zelfs blindheid, wat kan leiden tot psychische stress en depressie. Het is belangrijk om ondersteuning te zoeken bij een professionele zorgverlener als u zich overweldigd voelt door de gevolgen van ooginfarct.

Hoe ontstaat Ooginfarct?

Ooginfarct ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar het oog wordt onderbroken, waardoor er schade aan het netvlies ontstaat. Dit kan leiden tot permanente visuele beperkingen en zelfs blindheid.

Hoe wordt Ooginfarct vastgesteld?

Ooginfarct kan worden vastgesteld door een oogarts die een grondig oogonderzoek uitvoert. Dit kan onder meer een gezichtsveldtest, een OCT-scan en een fluoresceïne-angiografie omvatten.

Onderzoek en diagnose

Als u symptomen van ooginfarct ervaart, zal uw oogarts een grondig oogonderzoek uitvoeren om de diagnose te stellen. Dit kan onder meer een gezichtsveldtest, een OCT-scan en een fluoresceïne-angiografie omvatten.

Behandeling

De behandeling van ooginfarct hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 • Intravitreale injecties: deze behandeling omvat het injecteren van medicijnen in het oog om de bloedtoevoer te verbeteren en de schade aan het netvlies te verminderen.
 • Laserbehandeling: deze behandeling omvat het gebruik van een laser om de bloedtoevoer naar het oog te verbeteren en de schade aan het netvlies te verminderen.
 • Chirurgie: in sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de bloedtoevoer naar het oog te herstellen en de schade aan het netvlies te verminderen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om de symptomen van ooginfarct te verlichten, waaronder:

 • Rust uw ogen uit door regelmatig te knipperen en uw ogen te sluiten.
 • Vermijd fel licht en verminder de helderheid van uw scherm.
 • Gebruik oogdruppels om droge ogen te behandelen.
 • Gebruik een warm kompres om de bloedtoevoer naar het oog te verbeteren.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van ooginfarct ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Hoe eerder de aandoening wordt behandeld, hoe groter de kans op herstel.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor ooginfarct. Het is belangrijk om de instructies van uw oogarts op te volgen en regelmatig oogonderzoek te ondergaan om de gezondheid van uw ogen te behouden.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor ooginfarct. Het is echter belangrijk om een gezond dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen die goed zijn voor de ogen, zoals vitamine A, C en E.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om de gezondheid van uw ogen te behouden en het risico op ooginfarct te verminderen, waaronder:

Het is belangrijk om niet te lang achter elkaar naar een scherm te staren en regelmatig pauzes te nemen om uw ogen te rusten.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan medicijnen voorschrijven om de bloedtoevoer naar het oog te verbeteren en de schade aan het netvlies te verminderen. Dit kan onder meer intravitreale injecties en oogdruppels omvatten.

Wanneer contact met uw huisarts bij Ooginfarct?

Als u symptomen van ooginfarct ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Neem contact op met uw huisarts of oogarts als u symptomen van ooginfarct ervaart.

QR Code
nl_NLDutch