Oogkneuzing

Oogkneuzing

Oogkneuzing is een aandoening waarbij er sprake is van een kneuzing of blauwe plek rondom het oog. Dit kan ontstaan door een klap, stoot of val op het gezicht. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken en behandeling van oogkneuzing.

Symptomen

De symptomen van oogkneuzing zijn onder andere:

Oorzaken

Oogkneuzing kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals:

  • Een klap of stoot tegen het oog
  • Een val op het gezicht
  • Een ongeluk tijdens het sporten
  • Een auto-ongeluk
  • Geweld

Is Oogkneuzing erg?

Oogkneuzing kan zowel op korte als lange termijn gevolgen hebben. Op korte termijn kan het zorgen voor pijn, zwelling en verminderd zicht. Op lange termijn kan het leiden tot permanente schade aan het oog en het gezichtsvermogen.

Lichamelijke en psychische gevolgen kunnen ook voorkomen, zoals angst, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Hoe ontstaat Oogkneuzing?

Oogkneuzing ontstaat door een trauma op het gezicht, waarbij het oog en de omliggende weefsels beschadigd raken. Dit kan gebeuren door een klap, stoot of val op het gezicht.

Hoe wordt Oogkneuzing vastgesteld?

Oogkneuzing kan worden vastgesteld door een oogarts of huisarts. Deze zal het oog onderzoeken en kijken naar de mate van zwelling en blauwe plekken. Ook kan er een röntgenfoto of CT-scan worden gemaakt om te kijken of er sprake is van een breuk in het gezicht.

Onderzoek en diagnose

Bij het onderzoek en de diagnose van oogkneuzing zal de arts kijken naar de mate van zwelling en blauwe plekken rondom het oog. Ook zal er gekeken worden naar het gezichtsvermogen en of er sprake is van dubbelzien. Indien nodig kan er een röntgenfoto of CT-scan worden gemaakt om te kijken of er sprake is van een breuk in het gezicht.

Behandeling

De behandeling van oogkneuzing is afhankelijk van de ernst van de aandoening. In de meeste gevallen zal de arts pijnstillers voorschrijven en adviseren om het oog te koelen met een ijszakje. Bij ernstige gevallen kan er een operatie nodig zijn om de breuk in het gezicht te herstellen.

Hoe de symptomen te verlichten

Om de symptomen van oogkneuzing te verlichten, kan het helpen om het oog te koelen met een ijszakje. Ook kan het gebruik van pijnstillers verlichting bieden.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen bij oogkneuzing, vooral als er sprake is van verminderd zicht of dubbelzien. Ook als de pijn aanhoudt of er sprake is van een bloeduitstorting in het oogwit, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor oogkneuzing. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen en de instructies van de arts op te volgen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Om de symptomen van oogkneuzing te verlichten, kan het helpen om het oog te koelen met een ijszakje. Het is belangrijk om niet te wrijven of te krabben aan het oog, omdat dit de zwelling kan verergeren.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan pijnstillers voorschrijven om de pijn te verlichten. Ook kan er een antibioticum worden voorgeschreven om infecties te voorkomen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Oogkneuzing?

Het is belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts bij oogkneuzing, vooral als er sprake is van verminderd zicht of dubbelzien. Ook als de pijn aanhoudt of er sprake is van een bloeduitstorting in het oogwit, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor oogkneuzing.

In dit artikel hebben we dieper ingegaan op de symptomen, oorzaken en behandeling van oogkneuzing. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen bij oogkneuzing en de instructies van de arts op te volgen.

QR Code
nl_NLDutch