Oren uitspuiten

Oren uitspuiten: alles wat je moet weten

Wat is oren uitspuiten?

Oren uitspuiten is een medische procedure waarbij overtollig oorsmeer en vuil uit de gehoorgang wordt verwijderd. Dit wordt gedaan met behulp van water of een speciale spoelvloeistof. Het doel van oren uitspuiten is om de gehoorgang schoon te maken en eventuele blokkades te verwijderen die het gehoor kunnen belemmeren.

Het is belangrijk om te weten dat oren uitspuiten alleen moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde professional, zoals een huisarts of een KNO-arts. Het is niet veilig om zelf oren uit te spuiten, omdat dit kan leiden tot beschadiging van het trommelvlies of andere complicaties.

Symptomen

Symptomen die kunnen wijzen op de noodzaak van oren uitspuiten zijn onder andere:

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Oorzaken

Oorsmeer is een natuurlijke substantie die wordt geproduceerd door de klieren in de gehoorgang. Het heeft een beschermende functie en helpt om vuil en bacteriën uit het oor te houden. Soms kan er echter te veel oorsmeer worden geproduceerd, wat kan leiden tot een ophoping en blokkade van de gehoorgang. Andere oorzaken van ophoping van oorsmeer zijn onder andere:

 • Het gebruik van oordopjes of gehoorapparaten
 • Het gebruik van wattenstaafjes of andere voorwerpen om het oor schoon te maken
 • Een vernauwde gehoorgang
 • Een infectie van de gehoorgang

Is oren uitspuiten erg?

Over het algemeen is oren uitspuiten een veilige en effectieve procedure. Er zijn echter enkele risico’s en bijwerkingen die kunnen optreden, waaronder:

Het is belangrijk om te weten dat deze risico’s zeldzaam zijn en meestal mild van aard zijn. Als je echter ernstige pijn, duizeligheid of andere symptomen ervaart na het uitspuiten van je oren, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Lichamelijke en psychische gevolgen

Oren uitspuiten kan enkele lichamelijke en psychische gevolgen hebben, waaronder:

 • Verlichting van oorpijn en jeuk
 • Verbeterd gehoor
 • Verhoogd gevoel van welzijn en comfort
 • Angst of stress als gevolg van de procedure

Het is belangrijk om te weten dat deze gevolgen meestal mild van aard zijn en van korte duur zijn.

Onderzoek en diagnose

De diagnose van oren uitspuiten wordt gesteld door een arts die een visuele inspectie van de gehoorgang uitvoert. Als er een ophoping van oorsmeer of vuil wordt waargenomen, kan de arts besluiten om de gehoorgang schoon te maken door middel van oren uitspuiten.

Behandeling

De behandeling van oren uitspuiten bestaat uit het verwijderen van overtollig oorsmeer en vuil uit de gehoorgang. Dit wordt gedaan met behulp van water of een speciale spoelvloeistof. Het is belangrijk om te weten dat oren uitspuiten alleen moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde professional, zoals een huisarts of een KNO-arts.

Hoe de symptomen te verlichten

Symptomen van oren uitspuiten kunnen worden verlicht door:

 • Het gebruik van oordruppels om de gehoorgang te verzachten en het verwijderen van oorsmeer te vergemakkelijken
 • Het vermijden van het gebruik van wattenstaafjes of andere voorwerpen om het oor schoon te maken
 • Het vermijden van het gebruik van oordopjes of gehoorapparaten totdat de gehoorgang volledig is genezen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je een of meer symptomen van oren uitspuiten ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Dit geldt vooral als je last hebt van ernstige pijn, duizeligheid of andere symptomen na het uitspuiten van je oren.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Om oren uitspuiten te voorkomen, is het belangrijk om het gebruik van wattenstaafjes of andere voorwerpen om het oor schoon te maken te vermijden. Het is ook belangrijk om oordopjes of gehoorapparaten te vermijden als je last hebt van een ophoping van oorsmeer of vuil in de gehoorgang.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan oordruppels voorschrijven om de gehoorgang te verzachten en het verwijderen van oorsmeer te vergemakkelijken. In sommige gevallen kan een antibioticum worden voorgeschreven als er sprake is van een infectie van de gehoorgang.

Wanneer contact met uw huisarts?

Als je een of meer symptomen van oren uitspuiten ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Dit geldt vooral als je last hebt van ernstige pijn, duizeligheid of andere symptomen na het uitspuiten van je oren. Je huisarts kan je adviseren over de beste manier om je symptomen te behandelen en kan indien nodig een verwijzing naar een KNO-arts geven.

QR Code
nl_NLDutch