Psychische klachten bij kinderen/jongeren

Psychische klachten bij kinderen en jongeren

Psychische klachten bij kinderen en jongeren zijn steeds vaker voorkomende problemen. Het gaat hierbij om een breed scala aan aandoeningen, variërend van angststoornissen en depressie tot ADHD en autisme. Deze klachten kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven van kinderen en jongeren, en het is daarom belangrijk om ze tijdig te herkennen en behandelen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van psychische klachten bij kinderen en jongeren.

Symptomen

De symptomen van psychische klachten bij kinderen en jongeren kunnen sterk variëren, afhankelijk van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Het is belangrijk om te beseffen dat deze symptomen niet altijd direct wijzen op psychische klachten. Sommige symptomen kunnen ook voorkomen bij lichamelijke aandoeningen. Het is daarom belangrijk om bij aanhoudende klachten altijd een arts te raadplegen.

Oorzaken

De oorzaken van psychische klachten bij kinderen en jongeren zijn vaak complex en kunnen verschillen per individu. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Erfelijkheid
 • Traumatische ervaringen
 • Stressvolle gebeurtenissen
 • Verstoorde gezinssituatie
 • Problemen op school
 • Veranderingen in de hormoonhuishouding
 • Overmatig gebruik van sociale media

Het is belangrijk om te beseffen dat psychische klachten niet altijd een duidelijke oorzaak hebben. Soms ontstaan ze zonder aanwijsbare reden.

Is Psychische klachten bij kinderen/jongeren erg?

Psychische klachten bij kinderen en jongeren kunnen zowel op korte als op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Enkele mogelijke gevolgen zijn:

Het is daarom belangrijk om psychische klachten tijdig te herkennen en behandelen.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Psychische klachten kunnen zowel lichamelijke als psychische gevolgen hebben. Enkele veelvoorkomende gevolgen zijn:

Het is belangrijk om te beseffen dat deze gevolgen niet altijd direct wijzen op psychische klachten. Sommige gevolgen kunnen ook voorkomen bij lichamelijke aandoeningen. Het is daarom belangrijk om bij aanhoudende klachten altijd een arts te raadplegen.

Hoe ontstaat Psychische klachten bij kinderen/jongeren?

Psychische klachten bij kinderen en jongeren kunnen ontstaan door een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Erfelijkheid speelt hierbij vaak een rol, maar ook traumatische ervaringen en stressvolle gebeurtenissen kunnen bijdragen aan het ontstaan van psychische klachten.

Hoe wordt Psychische klachten bij kinderen/jongeren vastgesteld?

Het vaststellen van psychische klachten bij kinderen en jongeren gebeurt vaak door middel van een gesprek met een arts of psycholoog. Hierbij wordt gekeken naar de symptomen en de mogelijke oorzaken van de klachten. Soms wordt er ook aanvullend onderzoek gedaan, zoals een bloedonderzoek of een hersenscan.

Onderzoek en diagnose

Bij het onderzoeken en diagnosticeren van psychische klachten bij kinderen en jongeren wordt vaak gebruik gemaakt van gestandaardiseerde vragenlijsten en tests. Hiermee kan de ernst van de klachten worden vastgesteld en kan er een behandelplan worden opgesteld.

Behandeling

De behandeling van psychische klachten bij kinderen en jongeren is afhankelijk van de aandoening en de ernst van de klachten. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

Het is belangrijk om te beseffen dat de behandeling van psychische klachten vaak een langdurig proces is. Het kan soms maanden tot jaren duren voordat de klachten volledig zijn verdwenen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn enkele manieren om de symptomen van psychische klachten bij kinderen en jongeren te verlichten. Enkele tips zijn:

 • Zorg voor voldoende slaap en rust
 • Eet gezond en gevarieerd
 • Beweeg regelmatig
 • Zoek steun bij vrienden en familie
 • Probeer stressvolle situaties te vermijden
 • Maak gebruik van ontspanningsoefeningen

Het is belangrijk om te beseffen dat deze tips niet altijd voldoende zijn om de klachten volledig te verlichten. Bij aanhoudende klachten is het daarom belangrijk om een arts te raadplegen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen bij aanhoudende klachten of wanneer de klachten ernstig zijn. Ook wanneer de klachten een grote impact hebben op het dagelijks leven van het kind of de jongere is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Richtlijnen

Er zijn verschillende richtlijnen voor de behandeling van psychische klachten bij kinderen en jongeren. Deze richtlijnen zijn opgesteld door professionele organisaties en kunnen helpen bij het opstellen van een behandelplan.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor kinderen en jongeren met psychische klachten. Het is wel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende te drinken.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Enkele dingen die je zelf kunt doen bij psychische klachten zijn:

 • Zoek steun bij vrienden en familie
 • Probeer stressvolle situaties te vermijden
 • Maak gebruik van ontspanningsoefeningen
 • Zorg voor voldoende slaap en rust

Enkele dingen die je beter niet kunt doen zijn:

 • Alcohol en drugs gebruiken
 • Je terugtrekken uit sociale contacten
 • Je gevoelens opkroppen
 • Te veel tijd doorbrengen op sociale media

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Bij psychische klachten kunnen verschillende medicijnen worden voorgeschreven, zoals antidepressiva, anxiolytica en antipsychotica. Het is belangrijk om deze medicijnen alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts.

Wanneer contact met uw huisarts bij Psychische klachten bij kinderen/jongeren?

Het is belangrijk om contact op te nemen met een huisarts bij aanhoudende klachten of wanneer de klachten ernstig zijn. Ook wanneer de klachten een grote impact hebben op het dagelijks leven van het kind of de jongere is het belangrijk om een arts te raadplegen.

QR Code
nl_NLDutch