Schaamluis

Schaamluis

Schaamluis, ook wel bekend als ‘platjes’ of ‘crabs’, is een besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door de parasiet Pthirus pubis. Deze parasiet leeft op de haren van het genitale gebied en voedt zich met bloed. Schaamluis kan worden overgedragen via seksueel contact, maar ook door het delen van kleding, beddengoed of handdoeken. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, behandeling en preventie van Schaamluis.

Symptomen

De symptomen van Schaamluis zijn onder andere:

 • Jeuk en irritatie in het genitale gebied
 • Kleine, rode bultjes op de huid
 • Witte eitjes (neten) die aan de haren van het genitale gebied kleven

Oorzaken

Schaamluis wordt veroorzaakt door de parasiet Pthirus pubis. Deze parasiet leeft op de haren van het genitale gebied en voedt zich met bloed. Schaamluis kan worden overgedragen via seksueel contact, maar ook door het delen van kleding, beddengoed of handdoeken.

Is Schaamluis erg?

Schaamluis is over het algemeen geen ernstige medische aandoening en kan gemakkelijk worden behandeld met medicijnen die de parasiet doden. Er zijn echter wel enkele lichamelijke en psychische gevolgen die kunnen optreden, zoals:

Lichamelijke gevolgen

 • Jeuk en irritatie in het genitale gebied
 • Huidinfecties als gevolg van krabben
 • Allergische reacties op de beten van de parasiet

Psychische gevolgen

 • Schaamte en ongemak
 • Angst voor afwijzing of veroordeling door anderen
 • Verlies van zelfvertrouwen en zelfrespect

Hoe ontstaat Schaamluis?

Schaamluis ontstaat door direct contact met iemand die besmet is met de parasiet. Dit kan seksueel contact zijn, maar ook het delen van kleding, beddengoed of handdoeken. De parasiet kan enkele dagen buiten het lichaam overleven, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het delen van persoonlijke spullen.

Hoe wordt Schaamluis vastgesteld?

Schaamluis kan worden vastgesteld door een arts of verpleegkundige die het genitale gebied onderzoekt op tekenen van de parasiet. De arts kan ook een monster van de haren nemen om onder de microscoop te bekijken.

Onderzoek en diagnose

Als u vermoedt dat u Schaamluis heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. De arts zal het genitale gebied onderzoeken op tekenen van de parasiet en kan een monster van de haren nemen om onder de microscoop te bekijken.

Behandeling

Schaamluis kan worden behandeld met medicijnen die de parasiet doden. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van crèmes, lotions of shampoos die op het genitale gebied worden aangebracht. Het is belangrijk om de instructies van de arts of apotheker op te volgen en de behandeling volledig af te maken om herinfectie te voorkomen.

Hoe de symptomen te verlichten

Naast medicatie zijn er enkele dingen die u kunt doen om de symptomen van Schaamluis te verlichten, zoals:

 • Gebruik een koud kompres om jeuk en irritatie te verminderen
 • Gebruik een milde zeep om het genitale gebied schoon te houden
 • Vermijd het scheren van het genitale gebied, omdat dit de huid kan irriteren

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u vermoedt dat u Schaamluis heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Dit geldt vooral als u andere symptomen heeft, zoals pijn bij het plassen of afscheiding uit de vagina of penis.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de preventie van Schaamluis. Het is echter belangrijk om veilige sekspraktijken te volgen en het delen van kleding, beddengoed of handdoeken te vermijden om het risico op infectie te verminderen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als u Schaamluis heeft, zijn er enkele dingen die u kunt doen om de aandoening te behandelen en te voorkomen, zoals:

 • Volg de instructies van uw arts of apotheker op bij het gebruik van medicatie
 • Vermijd seksueel contact totdat de infectie volledig is genezen
 • Vermijd het delen van kleding, beddengoed of handdoeken met anderen

Er zijn ook enkele dingen die u niet moet doen als u Schaamluis heeft, zoals:

 • Gebruik geen huismiddeltjes of alternatieve behandelingen zonder overleg met uw arts
 • Gebruik geen agressieve zeep of andere producten op het genitale gebied
 • Probeer de schaamluis niet zelf te verwijderen, omdat dit de huid kan beschadigen en het risico op infectie kan vergroten

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan medicijnen voorschrijven die de parasiet doden, zoals permethrine of malathion. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van crèmes, lotions of shampoos die op het genitale gebied worden aangebracht.

Wanneer contact met uw huisarts bij Schaamluis?

Als u vermoedt dat u Schaamluis heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Dit geldt vooral als u andere symptomen heeft, zoals pijn bij het plassen of afscheiding uit de vagina of penis.

Conclusie

Schaamluis is een besmettelijke aandoening die ongemak en schaamte kan veroorzaken. Het is echter geen ernstige medische aandoening en kan gemakkelijk worden behandeld met medicijnen die de parasiet doden. Het is belangrijk om veilige sekspraktijken te volgen en het delen van kleding, beddengoed of handdoeken te vermijden om het risico op infectie te verminderen. Als u vermoedt dat u Schaamluis heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

QR Code
nl_NLDutch