Schade aan de ogen bij diabetes

Schade aan de ogen bij diabetes

Diabetes is een chronische ziekte die het lichaam beïnvloedt op verschillende manieren. Een van de complicaties die kan optreden bij diabetes is schade aan de ogen. Deze aandoening wordt ook wel diabetische retinopathie genoemd. In dit artikel bespreken we wat schade aan de ogen bij diabetes is, wat de symptomen en oorzaken zijn, hoe het wordt vastgesteld en behandeld kan worden, en wat je zelf kunt doen om deze aandoening te voorkomen of te verminderen.

Wat is schade aan de ogen bij diabetes?

Schade aan de ogen bij diabetes is een aandoening waarbij de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken als gevolg van hoge bloedsuikerspiegels. Het netvlies is het deel van het oog dat verantwoordelijk is voor het omzetten van licht in signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Als de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken, kan dit leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid.

Er zijn verschillende stadia van diabetische retinopathie, waaronder:

– Niet-proliferatieve diabetische retinopathie: in dit stadium zijn er kleine bloedingen en zwellingen in het netvlies.
– Proliferatieve diabetische retinopathie: in dit stadium groeien er nieuwe bloedvaten in het netvlies, die zwak en broos zijn en gemakkelijk kunnen bloeden.
– Maculopathie: dit is een vorm van diabetische retinopathie waarbij de macula, het centrale deel van het netvlies, beschadigd raakt. Dit kan leiden tot verminderd zicht en vervormde beelden.

Symptomen

In de beginfase van diabetische retinopathie zijn er vaak geen symptomen. Naarmate de aandoening vordert, kunnen de volgende symptomen optreden:

– Wazig of vervormd zicht
– Donkere vlekken of lege plekken in het gezichtsveld
– Flitsen of zwevende vlekken
– Verminderd kleurenzicht
– Dubbelzien

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van schade aan de ogen bij diabetes is langdurige hoge bloedsuikerspiegels. Dit kan leiden tot beschadiging van de bloedvaten in het netvlies. Andere factoren die het risico op diabetische retinopathie kunnen verhogen zijn:

– Hoge bloeddruk
– Hoog cholesterolgehalte
Roken
Overgewicht
– Erfelijke aanleg

Is schade aan de ogen bij diabetes erg?

Ja, schade aan de ogen bij diabetes kan ernstige gevolgen hebben voor het zicht en de kwaliteit van leven. In de beginfase zijn er vaak geen symptomen, waardoor de aandoening onopgemerkt kan blijven. Als de aandoening niet wordt behandeld, kan dit leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid. Daarnaast kan schade aan de ogen bij diabetes ook psychische gevolgen hebben, zoals angst en depressie.

Hoe ontstaat schade aan de ogen bij diabetes?

Schade aan de ogen bij diabetes ontstaat doordat de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken als gevolg van langdurige hoge bloedsuikerspiegels. Dit kan leiden tot bloedingen, zwellingen en littekenvorming in het netvlies. Als gevolg hiervan kan het netvlies loslaten of kunnen er nieuwe bloedvaten groeien die zwak en broos zijn en gemakkelijk kunnen bloeden.

Hoe wordt schade aan de ogen bij diabetes vastgesteld?

Schade aan de ogen bij diabetes kan worden vastgesteld door een oogarts. Deze zal het netvlies onderzoeken met behulp van een speciale lamp en een vergrootglas. Als er afwijkingen worden gevonden, kan er een aanvullend onderzoek worden gedaan, zoals een OCT-scan of een fluoresceïne-angiografie.

Onderzoek en diagnose

Als je diabetes hebt, is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren door een oogarts. De frequentie van deze controles hangt af van het stadium van diabetische retinopathie en de ernst van de aandoening. In het beginstadium is een jaarlijkse controle vaak voldoende, maar bij gevorderde diabetische retinopathie kan het nodig zijn om vaker te controleren.

Behandeling

De behandeling van schade aan de ogen bij diabetes hangt af van het stadium van de aandoening. In het beginstadium is het vaak voldoende om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en regelmatig de ogen te laten controleren. Bij gevorderde diabetische retinopathie kan een behandeling nodig zijn, zoals:

– Laserbehandeling: hierbij wordt met een laser de groei van nieuwe bloedvaten gestopt en/of lekkages in de bloedvaten dichtgebrand.
Injecties: er kunnen medicijnen worden ingespoten die de groei van nieuwe bloedvaten remmen.
– Operatie: in sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om het netvlies weer op zijn plaats te brengen.

Hoe de symptomen te verlichten

Als je last hebt van symptomen van schade aan de ogen bij diabetes, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om deze te verlichten:

– Zorg voor goede verlichting tijdens het lezen en werken.
– Gebruik een vergrootglas als dat nodig is.
– Vermijd fel licht en schitteringen.
– Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de zon.
– Vermijd autorijden als je last hebt van wazig zicht of andere symptomen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je diabetes hebt, is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren door een oogarts. Als je last hebt van symptomen van schade aan de ogen bij diabetes, zoals wazig zicht of flitsen, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen.

Richtlijnen

Er zijn verschillende richtlijnen die kunnen helpen om schade aan de ogen bij diabetes te voorkomen of te verminderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

– Houd de bloedsuikerspiegel onder controle.
– Controleer regelmatig de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
– Stop met roken.
– Eet gezond en gevarieerd.
– Beweeg regelmatig.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor schade aan de ogen bij diabetes. Het is wel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je diabetes hebt, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om schade aan de ogen te voorkomen of te verminderen:

– Houd de bloedsuikerspiegel onder controle.
– Controleer regelmatig de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
– Stop met roken.
– Eet gezond en gevarieerd.
– Beweeg regelmatig.
– Laat regelmatig je ogen controleren door een oogarts.

Wat je niet moet doen:

– Roken.
– Te veel alcohol drinken.
– Ongezond eten.
– Te weinig bewegen.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven om schade aan de ogen bij diabetes te behandelen, zoals medicijnen die de groei van nieuwe bloedvaten remmen of ontstekingsremmers.

Wanneer contact met uw huisarts bij schade aan de ogen bij diabetes?

Als je diabetes hebt en last hebt van symptomen van schade aan de ogen, zoals wazig zicht of flitsen, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts of oogarts. Ook als je regelmatig je ogen laat controleren en er veranderingen optreden, is het belangrijk om dit te melden aan je arts.

QR Code
nl_NLDutch