Sinusitis behandeling

Behandeling voor sinusitis

Geneesmiddelen

Acute sinusitis

Uw arts kan u een neusspray met corticosteroïden voorstellen als..:

  • uw symptomen duren 10 dagen of langer
  • uw symptomen na verloop van tijd niet verbeteren

U gebruikt de spray meestal twee weken. Uw apotheker kan u laten zien hoe u het op de juiste manier gebruikt.

Sinusitis wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie, dus antibiotica zullen waarschijnlijk niet helpen. Zelfs bacteriële sinusitis geneest vaak vanzelf zonder antibiotica. Uw arts zal u alleen een antibioticum aanraden als:

  • u symptomen heeft gedurende meer dan 10 dagen, zonder verbetering
  • worden je symptomen veel erger
  • je bent erg onwel
  • u heeft een laag immuunsysteem of een hoog risico op complicaties

Chronische sinusitis

Als u medische aandoeningen hebt die verband houden met chronische sinusitis, is het belangrijk ze te behandelen. Deze aandoeningen omvatten astma, hooikoorts en tandheelkundige infecties. Dit zou uw sinusitis symptomen moeten helpen.

Een neusspray met corticosteroïden kan uw klachten verlichten, vooral als u ook hooikoorts hebt. U mag deze maximaal drie maanden gebruiken.

Uw arts kan u een antibioticakuur van drie tot vier weken voorstellen. Het doel is om de infectie te behandelen en het risico op terugkeer te verkleinen.

Als deze maatregelen niet werken, kan uw arts u doorverwijzen naar een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts).

Chirurgie voor chronische sinusitis

De meeste mensen met chronische sinusitis hebben geen operatie nodig. Uw KNO-arts kan u een operatie voorstellen als andere behandelingen niet hebben gewerkt. Een operatie is bedoeld om uw sinussen te deblokkeren zodat het slijm gemakkelijker uw neus uit kan lopen.

Er zijn twee soorten operaties voor chronische sinusitis.

  • Functionele endoscopische sinuschirurgie (FESS). Uw chirurg gebruikt een dunne, flexibele endoscoop om in uw sinussen te kijken. Hij deblokkeert uw sinussen door een deel van het bot en de slijmlaag te verwijderen.
  • Ballon sinuplastie. Uw chirurg brengt een klein, flexibel buisje in uw sinus en blaast een ballon op aan het uiteinde ervan. Hierdoor wordt uw sinus vrijgemaakt.

Als neuspoliepen een verstopping in uw neus of bijholten veroorzaken, kan een operatie nodig zijn om ze te verwijderen. Voor meer informatie hierover, zie onze FAQ: Wat zijn neuspoliepen?

Als uw arts een operatie aanbeveelt, kunt u hem vragen om de voordelen en risico’s te bespreken.

QR Code
nl_NLDutch