Slagaderverkalking

Slagaderverkalking: Wat is het en hoe kun je het behandelen?

Wat is Slagaderverkalking?

Slagaderverkalking, ook wel atherosclerose genoemd, is een aandoening waarbij de wanden van de slagaders verdikken en vernauwen. Dit komt doordat er zich vetachtige stoffen, zoals cholesterol, ophopen in de wanden van de slagaders. Hierdoor wordt de bloedstroom belemmerd en kan er uiteindelijk een blokkade ontstaan. Slagaderverkalking kan in alle slagaders voorkomen, maar komt het meest voor in de kransslagaders van het hart, de halsslagaders en de beenslagaders.

Slagaderverkalking is een sluipende ziekte die vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals een hartaanval, beroerte of perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Het is daarom belangrijk om de symptomen en oorzaken van slagaderverkalking te kennen en te weten hoe je het kunt behandelen.

Symptomen

Slagaderverkalking kan lange tijd zonder symptomen verlopen. Pas als de bloedstroom ernstig wordt belemmerd, kunnen er klachten ontstaan. De symptomen zijn afhankelijk van de plaats waar de vernauwing zich bevindt. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn op de borst
 • Kortademigheid
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Gevoelloosheid of tintelingen in de benen
 • Zwakte of verlamming van de armen of benen
 • Spraakproblemen

Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van slagaderverkalking, waaronder:

Het is belangrijk om deze risicofactoren te vermijden of te behandelen om de kans op slagaderverkalking te verkleinen.

Is Slagaderverkalking erg?

Slagaderverkalking kan ernstige gevolgen hebben op zowel korte als lange termijn. Op korte termijn kan het leiden tot een hartaanval, beroerte of PAV. Op lange termijn kan het leiden tot chronische aandoeningen, zoals hartfalen of nierfalen. Daarnaast kan slagaderverkalking ook psychische gevolgen hebben, zoals angst en depressie.

Hoe ontstaat Slagaderverkalking?

Slagaderverkalking ontstaat doordat vetachtige stoffen zich ophopen in de wanden van de slagaders. Dit kan leiden tot ontstekingen en beschadigingen van de slagaderwand. Hierdoor kunnen er zich plaques vormen, die de bloedstroom belemmeren en uiteindelijk kunnen leiden tot een blokkade.

Hoe wordt Slagaderverkalking vastgesteld?

Slagaderverkalking kan worden vastgesteld door middel van verschillende onderzoeken, zoals:

Onderzoek en diagnose

Als je vermoedt dat je slagaderverkalking hebt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek en diagnose. Tijdens het onderzoek zal de specialist kijken naar je medische geschiedenis, risicofactoren en symptomen. Ook zal er een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd en kunnen er verschillende onderzoeken worden gedaan om de diagnose te stellen.

Behandeling

De behandeling van slagaderverkalking is afhankelijk van de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan een verandering van levensstijl, zoals stoppen met roken, gezonder eten en meer bewegen, al voldoende zijn. In andere gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om het cholesterolgehalte te verlagen of de bloeddruk te verlagen. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de vernauwing te verwijderen.

Hoe de symptomen te verlichten

Als je last hebt van symptomen van slagaderverkalking, zijn er verschillende manieren om deze te verlichten, zoals:

 • Rust nemen
 • Ontspanningsoefeningen doen
 • Pijnstillers nemen
 • Warmte of koude therapie

Het is belangrijk om deze symptomen niet te negeren en tijdig medische hulp in te schakelen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je vermoedt dat je slagaderverkalking hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Ook als je last hebt van symptomen, is het belangrijk om dit te bespreken met je huisarts. Hoe eerder de aandoening wordt ontdekt, hoe beter de behandeling kan zijn.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor slagaderverkalking. Het is echter wel belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren en risicofactoren te vermijden of te behandelen.

Voedingsadviezen

Een gezonde voeding kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en de kans op slagaderverkalking te verkleinen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor voeding met weinig verzadigde vetten en veel vezels, zoals groente, fruit, volkoren producten en magere eiwitten.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je last hebt van slagaderverkalking, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om de aandoening te behandelen, zoals:

 • Stoppen met roken
 • Gezonder eten
 • Meer bewegen
 • Stress verminderen

Het is echter ook belangrijk om bepaalde dingen niet te doen, zoals:

 • Te veel alcohol drinken
 • Te veel zout eten
 • Te veel verzadigde vetten eten

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven om slagaderverkalking te behandelen, zoals:

 • Cholesterolverlagers
 • Bloeddrukverlagers
 • Bloedverdunners

Het is belangrijk om deze medicijnen alleen te gebruiken onder medisch toezicht.

Wanneer contact met uw huisarts bij Slagaderverkalking?

Als je vermoedt dat je slagaderverkalking hebt of last hebt van symptomen, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Ook als je risicofactoren hebt, zoals een hoog cholesterolgehalte of hoge bloeddruk, is het belangrijk om regelmatig je gezondheid te laten controleren. Hoe eerder de aandoening wordt ontdekt, hoe beter de behandeling kan zijn.

QR Code
nl_NLDutch