Spierkrampen

Alles wat je moet weten over Spierkrampen

Wat zijn Spierkrampen?

Spierkrampen zijn onvrijwillige samentrekkingen van spieren die plotseling optreden en vaak gepaard gaan met pijn. Het kan voorkomen in elk deel van het lichaam, maar meestal in de benen, voeten en kuiten. Spierkrampen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen enkele seconden tot enkele minuten duren. Voorbeelden van spierkrampen zijn krampen in de kuiten, dijen, voeten, handen en armen.

Symptomen

De symptomen van spierkrampen zijn onder andere:

 • Een plotselinge, onvrijwillige samentrekking van de spieren
 • Pijn in het getroffen gebied
 • Een gevoel van strakheid of spanning in de spieren
 • Een zichtbare verharding van de spieren

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van spierkrampen, waaronder:

 • Overbelasting van de spieren
 • Dehydratie
 • Elektrolyt onbalans
 • Medicatiegebruik
 • Neurologische aandoeningen
 • Spiervermoeidheid
 • Veranderingen in de bloedstroom
 • Onvoldoende bloedtoevoer naar de spieren

Is Spierkrampen erg?

Spierkrampen zijn meestal niet ernstig en verdwijnen vaak vanzelf. Echter, als spierkrampen vaak voorkomen en gepaard gaan met andere symptomen, kan het een teken zijn van een onderliggende aandoening. Op de lange termijn kan het leiden tot spierzwakte en verminderde mobiliteit.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Spierkrampen kunnen leiden tot lichamelijke gevolgen zoals spierzwakte en verminderde mobiliteit. Psychische gevolgen kunnen optreden als gevolg van de pijn en het ongemak dat gepaard gaat met spierkrampen.

Hoe ontstaat Spierkrampen?

Spierkrampen ontstaan door een onvrijwillige samentrekking van de spieren. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals overbelasting van de spieren, dehydratie en elektrolyt onbalans.

Hoe wordt Spierkrampen vastgesteld?

Spierkrampen worden vastgesteld op basis van de symptomen en medische geschiedenis van de patiënt. Een lichamelijk onderzoek kan ook worden uitgevoerd om de oorzaak van de spierkrampen te bepalen.

Onderzoek en diagnose

Als spierkrampen vaak voorkomen en gepaard gaan met andere symptomen, kan verder onderzoek nodig zijn om de onderliggende oorzaak te bepalen. Dit kan onder meer bloedonderzoek, elektromyografie (EMG) en zenuwgeleidingsonderzoek omvatten.

Behandeling

De behandeling van spierkrampen hangt af van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan het veranderen van de levensstijl, zoals het verminderen van de inname van cafeïne en alcohol, het verhogen van de inname van water en elektrolyten, en het vermijden van overmatige inspanning, helpen om spierkrampen te voorkomen. In andere gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van spierkrampen te verlichten, waaronder:

 • Rekken en masseren van de getroffen spieren
 • Warmte of koude therapie
 • Ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie
 • Verhoogde inname van water en elektrolyten
 • Medicatie zoals spierverslappers en pijnstillers

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als spierkrampen vaak voorkomen en gepaard gaan met andere symptomen, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Dit kan wijzen op een onderliggende aandoening die behandeling vereist.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de behandeling van spierkrampen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te bepalen en de behandeling dienovereenkomstig aan te passen.

Voedingsadviezen

Het verhogen van de inname van water en elektrolyten kan helpen om spierkrampen te voorkomen. Het verminderen van de inname van cafeïne en alcohol kan ook helpen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Om spierkrampen te voorkomen, is het belangrijk om voldoende water en elektrolyten te drinken, overmatige inspanning te vermijden en te stretchen voor en na het sporten. Het is ook belangrijk om de inname van cafeïne en alcohol te verminderen. Het is niet aan te raden om te roken, omdat dit kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de spieren.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan medicatie voorschrijven zoals spierverslappers en pijnstillers om de symptomen van spierkrampen te verlichten.

Wanneer contact met uw huisarts bij Spierkrampen?

Als spierkrampen vaak voorkomen en gepaard gaan met andere symptomen, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Dit kan wijzen op een onderliggende aandoening die behandeling vereist.

QR Code
nl_NLDutch