Spruw

Spruw

Wat is Spruw?

Spruw is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door de Candida albicans-schimmel. Deze schimmel komt van nature voor in ons lichaam, maar kan zich onder bepaalde omstandigheden snel vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. Spruw komt het meest voor bij baby’s, maar kan ook voorkomen bij volwassenen, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Spruw kan zich voordoen in de mond, op de tong, op de tepels van borstvoedende vrouwen en in de vagina.

Symptomen

De symptomen van spruw kunnen variëren afhankelijk van de locatie van de infectie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Witte, geelachtige of crèmekleurige vlekken in de mond, op de tong, op de tepels of in de vagina
 • Pijnlijke en gevoelige plekken in de mond, op de tong, op de tepels of in de vagina
 • Een branderig gevoel in de mond, op de tong, op de tepels of in de vagina
 • Een droge mond
 • Moeite met slikken of pijn bij het slikken
 • Een verandering in smaak
 • Een jeukende of branderige sensatie in de vagina
 • Een witte, klonterige afscheiding uit de vagina

Oorzaken

Spruw kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Een verzwakt immuunsysteem
 • Het gebruik van antibiotica, die de goede bacteriën in het lichaam doden en de groei van schimmels bevorderen
 • Hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van anticonceptiepillen
 • Een slechte mondhygiëne
 • Een slecht passend kunstgebit
 • Diabetes
 • Een verstoord evenwicht van bacteriën en schimmels in de vagina

Is Spruw erg?

Spruw is meestal niet ernstig en kan gemakkelijk worden behandeld. Bij baby’s kan het echter leiden tot voedingsproblemen en bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kan het zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en ernstiger worden.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Spruw kan leiden tot pijn en ongemak in de mond, op de tepels of in de vagina. Dit kan leiden tot problemen met eten, drinken en borstvoeding geven. Bij vrouwen kan het ook leiden tot pijn tijdens seks.

Hoe ontstaat Spruw?

Spruw ontstaat wanneer de Candida albicans-schimmel zich snel vermenigvuldigt en een infectie veroorzaakt. Dit kan gebeuren wanneer het evenwicht tussen de goede bacteriën en schimmels in het lichaam verstoord raakt.

Hoe wordt Spruw vastgesteld?

Spruw kan worden vastgesteld door een arts of tandarts die de symptomen onderzoekt en een monster neemt van de witte vlekken in de mond, op de tong, op de tepels of in de vagina. Dit monster wordt onderzocht onder een microscoop om te bepalen of er sprake is van een schimmelinfectie.

Onderzoek en diagnose

Als spruw vaak terugkeert of niet reageert op de behandeling, kan de arts aanvullende tests uitvoeren om te bepalen of er sprake is van een onderliggende aandoening, zoals diabetes of een verzwakt immuunsysteem.

Behandeling

Spruw kan worden behandeld met antischimmelmedicijnen, zoals miconazol of nystatine. Deze medicijnen kunnen worden ingenomen als een pil, aangebracht als een crème of zalf, of als een mondspoeling. Bij baby’s kan de moeder ook een antischimmelmedicijn krijgen om de infectie te behandelen en te voorkomen dat deze zich verspreidt.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van spruw te verlichten, waaronder:

 • Regelmatig poetsen en flossen van de tanden en het tandvlees
 • Het vermijden van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken
 • Het vermijden van alcohol en tabak
 • Het gebruik van een zachte tandenborstel en het vermijden van irriterende mondspoelingen
 • Het dragen van katoenen ondergoed en het vermijden van strakke kleding

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als de symptomen van spruw aanhouden of verergeren, of als er nieuwe symptomen optreden, moet u medisch advies inwinnen. Dit geldt met name voor baby’s, mensen met een verzwakt immuunsysteem en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de behandeling van spruw, maar het is belangrijk om de instructies van uw arts of tandarts op te volgen en de voorgeschreven medicijnen te nemen zoals voorgeschreven.

Voedingsadviezen

Het vermijden van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken kan helpen bij het voorkomen van spruw. Het eten van yoghurt en andere voedingsmiddelen die probiotica bevatten, kan ook helpen bij het herstellen van het evenwicht tussen goede bacteriën en schimmels in het lichaam.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Om spruw te voorkomen, is het belangrijk om een goede mondhygiëne te handhaven, suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken te vermijden en regelmatig te flossen en te poetsen. Het is ook belangrijk om geen irriterende mondspoelingen te gebruiken en om katoenen ondergoed te dragen en strakke kleding te vermijden.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan antischimmelmedicijnen voorschrijven, zoals miconazol of nystatine, om spruw te behandelen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Spruw?

Als de symptomen van spruw aanhouden of verergeren, of als er nieuwe symptomen optreden, moet u contact opnemen met uw huisarts. Dit geldt met name voor baby’s, mensen met een verzwakt immuunsysteem en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

QR Code
nl_NLDutch