Staar

Alles wat je moet weten over Staar

Staar is een veelvoorkomende oogaandoening die vooral bij ouderen voorkomt. Het kan leiden tot wazig zicht en in sommige gevallen zelfs tot blindheid. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over Staar, van de symptomen en oorzaken tot de behandeling en voedingsadviezen.

Symptomen

De symptomen van Staar kunnen variëren van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Wazig zicht
 • Moeite met het zien van kleuren
 • Verhoogde gevoeligheid voor licht
 • Verlies van contrastgevoeligheid
 • Dubbelzien
 • Veranderingen in de brilsterkte

Oorzaken

Staar ontstaat wanneer de natuurlijke lens van het oog troebel wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Veroudering
 • Diabetes
 • Langdurige blootstelling aan UV-straling
 • Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden
 • Genetische aanleg

Is Staar erg?

Staar kan ernstige gevolgen hebben voor het zicht en de kwaliteit van leven van een persoon. Het kan leiden tot verminderde mobiliteit, sociale isolatie en depressie. In sommige gevallen kan Staar zelfs leiden tot blindheid als het niet wordt behandeld.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

De lichamelijke gevolgen van Staar zijn onder meer verminderd zicht, verminderde mobiliteit en verhoogd risico op vallen. De psychische gevolgen kunnen variëren van angst en depressie tot sociale isolatie en verminderde kwaliteit van leven.

Hoe ontstaat Staar?

Staar ontstaat wanneer de natuurlijke lens van het oog troebel wordt. Dit kan gebeuren als gevolg van veroudering, blootstelling aan UV-straling, diabetes of langdurig gebruik van bepaalde medicijnen.

Hoe wordt Staar vastgesteld?

Staar kan worden vastgesteld door een oogarts die een grondig oogonderzoek uitvoert. Dit omvat het meten van de gezichtsscherpte, het controleren van de oogdruk en het onderzoeken van de lens van het oog.

Onderzoek en diagnose

Om Staar te diagnosticeren, zal de oogarts een grondig oogonderzoek uitvoeren. Dit omvat het meten van de gezichtsscherpte, het controleren van de oogdruk en het onderzoeken van de lens van het oog. In sommige gevallen kan een echografie van het oog worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

De enige effectieve behandeling voor Staar is een operatie waarbij de troebele lens wordt verwijderd en vervangen door een kunstlens. Deze operatie wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving en duurt meestal minder dan een uur.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van Staar te verlichten, waaronder:

 • Het dragen van een zonnebril om de ogen te beschermen tegen UV-straling
 • Het vermijden van fel licht en het gebruik van verlichting met een lagere intensiteit
 • Het gebruik van vergrotende brillen of loepen om het zicht te verbeteren
 • Het vermijden van activiteiten die het risico op vallen verhogen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je symptomen van Staar ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Een oogarts kan de diagnose stellen en de juiste behandeling aanbevelen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor Staar, maar het is belangrijk om regelmatig een oogonderzoek te laten uitvoeren om eventuele veranderingen in het zicht op te sporen.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor Staar, maar het is belangrijk om een gezond dieet te volgen dat rijk is aan antioxidanten en vitamines die goed zijn voor de ogen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de symptomen van Staar te verlichten, zoals het dragen van een zonnebril en het vermijden van fel licht. Het is ook belangrijk om regelmatig een oogonderzoek te laten uitvoeren en medisch advies in te winnen als je symptomen ervaart. Wat je niet moet doen is het negeren van de symptomen en het uitstellen van een bezoek aan de oogarts.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Er zijn geen medicijnen die Staar kunnen genezen, maar sommige medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten, zoals oogdruppels om de oogdruk te verlagen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Staar?

Als je symptomen van Staar ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts of oogarts. Een vroege diagnose en behandeling kunnen het risico op complicaties verminderen en het zicht verbeteren.

QR Code
nl_NLDutch