Steenpuist

Alles wat je moet weten over Steenpuist

Wat is Steenpuist?

Steenpuist, ook wel bekend als furunkel, is een pijnlijke ontsteking van de huid die wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het begint meestal als een rode, gezwollen bult die zich ontwikkelt tot een met pus gevulde knobbel. Steenpuisten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar komen het meest voor op het gezicht, de nek, de oksels, de billen en de dijen.

Steenpuisten kunnen in sommige gevallen vanzelf verdwijnen, maar in andere gevallen kan medische behandeling nodig zijn.

Symptomen

De symptomen van een steenpuist zijn onder andere:

 • Rode, gezwollen bult
 • Pijn en gevoeligheid
 • Met pus gevulde knobbel
 • Koorts
 • Vermoeidheid

Oorzaken

Steenpuisten worden veroorzaakt door een bacteriële infectie, meestal door de bacterie Staphylococcus aureus. De bacterie kan de huid binnendringen via kleine wondjes, snijwonden of insectenbeten. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, diabetes of huidaandoeningen zoals eczeem lopen een hoger risico op het ontwikkelen van steenpuisten.

Is Steenpuist erg?

Steenpuisten zijn meestal niet ernstig en verdwijnen vanzelf binnen een paar weken. In sommige gevallen kan de infectie zich echter verspreiden naar andere delen van het lichaam en leiden tot complicaties zoals cellulitis of bloedvergiftiging.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Steenpuisten kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn, waardoor het moeilijk kan zijn om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Mensen met steenpuisten kunnen zich ook zelfbewust voelen over hun uiterlijk, vooral als de steenpuist zich op een zichtbare plaats bevindt.

Hoe ontstaat Steenpuist?

Steenpuisten ontstaan wanneer de bacterie Staphylococcus aureus de huid binnendringt via kleine wondjes, snijwonden of insectenbeten. De bacterie vermenigvuldigt zich in de haarzakjes en veroorzaakt een ontsteking.

Hoe wordt Steenpuist vastgesteld?

Een arts kan een steenpuist meestal diagnosticeren door simpelweg naar de huid te kijken. In sommige gevallen kan een monster van de pus worden genomen en naar het laboratorium worden gestuurd voor analyse.

Onderzoek en diagnose

Als u regelmatig steenpuisten krijgt, kan uw arts een bloedtest uitvoeren om te controleren op onderliggende aandoeningen zoals diabetes of een verzwakt immuunsysteem.

Behandeling

De meeste steenpuisten verdwijnen vanzelf binnen een paar weken en hebben geen behandeling nodig. Als de steenpuist echter groot, pijnlijk of zich op een gevoelige plek bevindt, kan medische behandeling nodig zijn.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan antibiotica voorschrijven om de bacteriële infectie te behandelen. In sommige gevallen kan een incisie en drainage nodig zijn om de pus uit de steenpuist te verwijderen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van een steenpuist te verlichten, waaronder:

 • Warme kompressen: Breng een warm kompres aan op de steenpuist om de pijn te verlichten en de pus te helpen afvoeren.
 • Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol kunnen helpen om de pijn te verlichten.
 • Rust: Rust en vermijd activiteiten die de steenpuist kunnen irriteren of verergeren.

Wanneer medisch advies inwinnen?

U moet medisch advies inwinnen als:

 • De steenpuist zich op een gevoelige plek bevindt, zoals het gezicht of de nek
 • De steenpuist groter wordt of niet binnen een paar weken verdwijnt
 • U koorts heeft of zich ziek voelt
 • U regelmatig steenpuisten krijgt

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de behandeling van steenpuisten. Het is echter belangrijk om de huid schoon en droog te houden en kleine wondjes of snijwonden te behandelen om te voorkomen dat bacteriën de huid binnendringen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Om de kans op steenpuisten te verminderen, moet u:

 • De huid schoon en droog houden
 • Kleine wondjes en snijwonden behandelen
 • Vermijd het delen van persoonlijke items zoals handdoeken of scheermessen

U moet niet:

 • De steenpuist uitknijpen of openen
 • De steenpuist bedekken met strakke kleding of verband
 • De steenpuist irriteren of krabben

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor de behandeling van steenpuisten. Het is echter belangrijk om een gezond dieet te volgen om het immuunsysteem te versterken en de algehele gezondheid te verbeteren.

Wanneer contact met uw huisarts bij Steenpuist?

U moet contact opnemen met uw huisarts als u regelmatig steenpuisten krijgt, als de steenpuist zich op een gevoelige plek bevindt of als u koorts heeft of zich ziek voelt. Uw arts kan u adviseren over de beste behandelingsopties voor uw specifieke situatie.

QR Code
nl_NLDutch