Stofwisselingsziekten

Stofwisselingsziekten: Wat zijn ze en hoe worden ze behandeld?

Wat zijn Stofwisselingsziekten?

Stofwisselingsziekten zijn een groep van aandoeningen die ontstaan door een afwijking in de stofwisseling. Dit kan leiden tot een verstoring in de opname, verwerking of afbraak van voedingsstoffen. Er zijn meer dan 600 verschillende soorten stofwisselingsziekten bekend, waarvan sommige erfelijk zijn en andere later in het leven ontstaan. Voorbeelden van stofwisselingsziekten zijn fenylketonurie, galactosemie, glycogeenstapelingsziekte en de ziekte van Pompe.

Symptomen

De symptomen van stofwisselingsziekten kunnen sterk variëren afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Groeivertraging
 • Spierzwakte
 • Vertraagde ontwikkeling
 • Verstoorde stofwisseling
 • Problemen met de lever, nieren of het hart
 • Neurologische problemen zoals epilepsie, verstandelijke beperking of gedragsproblemen

Oorzaken

Stofwisselingsziekten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Erfelijke factoren
 • Veranderingen in het DNA
 • Problemen met enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling
 • Problemen met de opname van voedingsstoffen
 • Problemen met de afbraak van afvalstoffen

Is Stofwisselingsziekten erg?

Stofwisselingsziekten kunnen ernstige gevolgen hebben op zowel de korte als de lange termijn. Sommige aandoeningen kunnen leiden tot blijvende schade aan organen zoals de lever, nieren of het hart. Andere aandoeningen kunnen leiden tot neurologische problemen zoals epilepsie of verstandelijke beperkingen. Het is daarom belangrijk om stofwisselingsziekten zo vroeg mogelijk te diagnosticeren en te behandelen.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Stofwisselingsziekten kunnen zowel lichamelijke als psychische gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen kunnen onder andere zijn: groeivertraging, spierzwakte, problemen met de lever, nieren of het hart en neurologische problemen. Psychische gevolgen kunnen onder andere zijn: verstandelijke beperkingen, gedragsproblemen en emotionele problemen.

Hoe ontstaat Stofwisselingsziekten?

Stofwisselingsziekten ontstaan door een afwijking in de stofwisseling. Dit kan leiden tot een verstoring in de opname, verwerking of afbraak van voedingsstoffen. Sommige stofwisselingsziekten zijn erfelijk en worden doorgegeven van ouder op kind. Andere stofwisselingsziekten ontstaan later in het leven door bijvoorbeeld een verandering in het DNA.

Hoe wordt Stofwisselingsziekten vastgesteld?

Stofwisselingsziekten kunnen worden vastgesteld door middel van verschillende onderzoeken, waaronder:

Onderzoek en diagnose

De diagnose van stofwisselingsziekten kan een langdurig proces zijn. Het begint vaak met een lichamelijk onderzoek en bloed- en urineonderzoek. Als er aanwijzingen zijn voor een stofwisselingsziekte, kan er verder onderzoek worden gedaan naar de specifieke aandoening. Dit kan onder andere bestaan uit genetisch onderzoek en enzymonderzoek.

Behandeling

De behandeling van stofwisselingsziekten is afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

 • Dieettherapie
 • Medicatie
 • Enzymtherapie
 • Stamceltransplantatie
 • Orgaantransplantatie

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van stofwisselingsziekten te verlichten, waaronder:

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen heeft die kunnen wijzen op een stofwisselingsziekte, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Dit geldt ook als u een verhoogd risico heeft op een erfelijke stofwisselingsziekte.

Richtlijnen

Er zijn verschillende richtlijnen voor de behandeling van stofwisselingsziekten. Deze zijn afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan.

Voedingsadviezen

Dieettherapie is vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling van stofwisselingsziekten. Het is daarom belangrijk om advies te vragen aan een diëtist die gespecialiseerd is in stofwisselingsziekten.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als u een stofwisselingsziekte heeft, is het belangrijk om de behandeling te volgen die is voorgeschreven door uw arts. Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig te bewegen. Vermijd het gebruik van alcohol en drugs, omdat deze de symptomen van stofwisselingsziekten kunnen verergeren.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

De medicijnen die worden voorgeschreven voor stofwisselingsziekten zijn afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan. Enkele mogelijke medicijnen zijn enzymtherapie en medicatie om de symptomen te verlichten.

Wanneer contact met uw huisarts bij Stofwisselingsziekten?

Als u symptomen heeft die kunnen wijzen op een stofwisselingsziekte, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek en behandeling.

QR Code
nl_NLDutch