Strakke voorhuid

Alles wat je moet weten over Strakke Voorhuid

Wat is Strakke Voorhuid?

Strakke voorhuid, ook wel bekend als phimosis, is een aandoening waarbij de voorhuid van de penis niet gemakkelijk over de eikel kan worden teruggetrokken. Dit kan leiden tot pijn, ongemak en problemen bij het plassen en seksuele activiteit. Strakke voorhuid kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vaker voor bij jongens en mannen onder de 30 jaar.

Symptomen

De symptomen van strakke voorhuid zijn onder andere:

 • Moeilijkheden bij het terugtrekken van de voorhuid
 • Pijn of ongemak bij het terugtrekken van de voorhuid
 • Ontsteking of roodheid van de voorhuid
 • Problemen bij het plassen
 • Pijn tijdens seksuele activiteit

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van strakke voorhuid, waaronder:

 • Aangeboren afwijkingen
 • Ontsteking of infectie van de voorhuid
 • Cicatriciale phimosis, waarbij littekenweefsel de voorhuid vernauwt
 • Verklevingen tussen de voorhuid en de eikel
 • Verwondingen of littekens aan de penis

Is Strakke Voorhuid erg?

Strakke voorhuid kan zowel korte als lange termijn gevolgen hebben. Korte termijn gevolgen zijn onder andere pijn en ongemak bij het plassen en seksuele activiteit. Lange termijn gevolgen kunnen zijn dat de voorhuid niet goed schoon te maken is, wat kan leiden tot infecties en ontstekingen. In sommige gevallen kan strakke voorhuid ook leiden tot erectiestoornissen.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Strakke voorhuid kan zowel lichamelijke als psychische gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn onder andere pijn, ongemak en problemen bij het plassen en seksuele activiteit. Psychische gevolgen kunnen zijn dat het zelfvertrouwen en de seksuele prestaties van de persoon worden aangetast.

Hoe ontstaat Strakke Voorhuid?

Strakke voorhuid kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals aangeboren afwijkingen, ontstekingen of infecties van de voorhuid, verklevingen tussen de voorhuid en de eikel, verwondingen of littekens aan de penis.

Hoe wordt Strakke Voorhuid vastgesteld?

Strakke voorhuid kan worden vastgesteld door een arts die de penis onderzoekt en de symptomen beoordeelt. In sommige gevallen kan een biopsie of een urineonderzoek worden uitgevoerd om de oorzaak van de aandoening te bepalen.

Onderzoek en diagnose

Als strakke voorhuid wordt vermoed, kan de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de symptomen en medische geschiedenis van de patiënt. In sommige gevallen kan een urineonderzoek of een biopsie worden uitgevoerd om de oorzaak van de aandoening te bepalen.

Behandeling

De behandeling van strakke voorhuid hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan de voorhuid vanzelf loskomen naarmate de persoon ouder wordt. In andere gevallen kan een operatie nodig zijn om de voorhuid te verwijderen of te corrigeren.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van strakke voorhuid te verlichten, waaronder:

 • Warm waterbaden
 • Gebruik van een vochtinbrengende crème
 • Gebruik van pijnstillers
 • Gebruik van antibiotica bij infecties

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u symptomen van strakke voorhuid ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Dit kan helpen om de oorzaak van de aandoening te bepalen en de juiste behandeling te krijgen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor strakke voorhuid. Het is echter belangrijk om medisch advies in te winnen als u symptomen ervaart.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor strakke voorhuid.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om de symptomen van strakke voorhuid te verlichten, zoals het nemen van warme baden en het gebruik van vochtinbrengende crèmes. Het is echter belangrijk om niet te proberen de voorhuid te forceren om over de eikel te trekken, omdat dit kan leiden tot verwondingen en complicaties.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan verschillende medicijnen voorschrijven om de symptomen van strakke voorhuid te verlichten, zoals pijnstillers en antibiotica bij infecties.

Wanneer contact met uw huisarts bij Strakke Voorhuid?

Als u symptomen van strakke voorhuid ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Dit kan helpen om de oorzaak van de aandoening te bepalen en de juiste behandeling te krijgen.

QR Code
nl_NLDutch