Te langzaam werkende schildklier

Te langzaam werkende schildklier

Een te langzaam werkende schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg schildklierhormonen produceert. Deze hormonen zijn belangrijk voor de stofwisseling en het reguleren van de lichaamstemperatuur. Een te langzaam werkende schildklier kan leiden tot verschillende symptomen en heeft verschillende oorzaken. In dit artikel lees je alles over deze aandoening, van symptomen tot behandeling.

Symptomen

De symptomen van een te langzaam werkende schildklier kunnen variëren van mild tot ernstig. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van een te langzaam werkende schildklier, waaronder:

  • Auto-immuunziekten, zoals Hashimoto’s thyroïditis
  • Jodiumtekort
  • Bestraling van de schildklier
  • Chirurgische verwijdering van de schildklier
  • Bepaalde medicijnen, zoals lithium

Is Te langzaam werkende schildklier erg?

Een te langzaam werkende schildklier kan op korte en lange termijn gevolgen hebben. Op korte termijn kan het leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename en depressie. Op lange termijn kan het leiden tot hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterolgehalte en onvruchtbaarheid. Het is dus belangrijk om deze aandoening tijdig te behandelen.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Een te langzaam werkende schildklier kan leiden tot verschillende lichamelijke en psychische gevolgen, zoals vermoeidheid, gewichtstoename, depressie en haaruitval. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en tijdig medische hulp te zoeken.

Hoe ontstaat Te langzaam werkende schildklier?

Een te langzaam werkende schildklier kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals auto-immuunziekten, jodiumtekort en bestraling van de schildklier. Het is belangrijk om de oorzaak van de aandoening te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen starten.

Hoe wordt Te langzaam werkende schildklier vastgesteld?

Een te langzaam werkende schildklier kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid schildklierhormonen en het schildklierstimulerend hormoon (TSH) in het bloed. Een verhoogd TSH-niveau en een laag schildklierhormoonniveau wijzen op een te langzaam werkende schildklier.

Onderzoek en diagnose

Naast bloedonderzoek kan er ook een echografie of een schildklierscan worden gedaan om de schildklier te onderzoeken. Bij verdenking op een auto-immuunziekte kan er ook een biopsie worden gedaan om weefsel van de schildklier te onderzoeken.

Behandeling

De behandeling van een te langzaam werkende schildklier bestaat uit het dagelijks innemen van schildklierhormoon in de vorm van een pil. Dit hormoon vervangt het tekort aan schildklierhormonen in het lichaam. De dosering wordt bepaald aan de hand van bloedonderzoek en kan worden aangepast indien nodig.

Hoe de symptomen te verlichten

Naast medicatie zijn er ook andere manieren om de symptomen van een te langzaam werkende schildklier te verlichten, zoals:

  • Gezonde voeding
  • Regelmatige lichaamsbeweging
  • Voldoende slaap
  • Stressvermindering

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je last hebt van symptomen die wijzen op een te langzaam werkende schildklier, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een huisarts kan bloedonderzoek laten doen om de diagnose te stellen en de juiste behandeling te starten.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor het omgaan met een te langzaam werkende schildklier. Het is belangrijk om de behandeling te volgen en regelmatig bloedonderzoek te laten doen om de dosering van de medicatie aan te passen indien nodig.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor mensen met een te langzaam werkende schildklier. Het is wel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende jodium binnen te krijgen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Als je last hebt van een te langzaam werkende schildklier, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen te verlichten, zoals gezond eten, regelmatig bewegen en stress verminderen. Het is belangrijk om niet te stoppen met de medicatie zonder overleg met een arts en geen supplementen te nemen zonder overleg met een arts.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan schildklierhormoon voorschrijven in de vorm van een pil. Voorbeelden van deze medicijnen zijn levothyroxine en liothyronine.

Wanneer contact met uw huisarts bij Te langzaam werkende schildklier?

Als je last hebt van symptomen die wijzen op een te langzaam werkende schildklier, is het belangrijk om contact op te nemen met een huisarts. Deze kan bloedonderzoek laten doen om de diagnose te stellen en de juiste behandeling te starten. Ook bij veranderingen in de symptomen is het belangrijk om contact op te nemen met een huisarts.

QR Code
nl_NLDutch