teelbalkanker

Teelbalkanker: Wat is het en hoe wordt het behandeld?

Wat is teelbalkanker?

Teelbalkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de teelballen van mannen. De teelballen zijn verantwoordelijk voor de productie van sperma en mannelijke hormonen. Teelbalkanker is relatief zeldzaam, maar het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen tussen de 15 en 35 jaar oud. Er zijn verschillende soorten teelbalkanker, waaronder seminoom en non-seminoom.

Symptomen van teelbalkanker

Symptomen

De symptomen van teelbalkanker kunnen variëren, maar de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Een zwelling of knobbel in de teelbal
 • Pijn of ongemak in de teelbal of het scrotum
 • Een zwaar gevoel in de teelbal of het scrotum
 • Een verandering in de grootte of vorm van de teelbal
 • Een gevoel van druk of volheid in de onderbuik of lies
 • Een ophoping van vocht in het scrotum

Oorzaken van teelbalkanker

Oorzaken

De exacte oorzaken van teelbalkanker zijn niet bekend, maar er zijn verschillende risicofactoren die het risico op het ontwikkelen van deze ziekte kunnen verhogen, waaronder:

 • Erfelijkheid: Mannen met een familiegeschiedenis van teelbalkanker hebben een hoger risico op het ontwikkelen van deze ziekte.
 • Leeftijd: Teelbalkanker komt het meest voor bij mannen tussen de 15 en 35 jaar oud.
 • Cryptorchidisme: Mannen die geboren zijn met een niet-ingedaalde teelbal hebben een hoger risico op het ontwikkelen van teelbalkanker.
 • Testiculaire dysgenesie: Dit is een aandoening waarbij de teelballen niet goed ontwikkelen, wat het risico op teelbalkanker kan verhogen.
 • Blootstelling aan bepaalde chemicaliën: Mannen die blootgesteld zijn aan bepaalde chemicaliën, zoals pesticiden en herbiciden, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van teelbalkanker.

Is teelbalkanker erg?

Is teelbalkanker erg?

Teelbalkanker kan ernstige gevolgen hebben, zowel op korte als op lange termijn. De behandeling van teelbalkanker kan leiden tot onvruchtbaarheid en seksuele disfunctie. Mannen die behandeld zijn voor teelbalkanker hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van andere vormen van kanker, zoals longkanker en maagkanker.

Lichamelijke en psychische gevolgen

De lichamelijke en psychische gevolgen van teelbalkanker kunnen zeer ingrijpend zijn. Mannen die behandeld zijn voor teelbalkanker kunnen last hebben van vermoeidheid, depressie en angst. Ze kunnen ook problemen hebben met seksuele functie en vruchtbaarheid.

Hoe ontstaat teelbalkanker?

Hoe ontstaat teelbalkanker?

Teelbalkanker ontstaat wanneer de cellen in de teelballen ongecontroleerd beginnen te groeien en zich vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot de vorming van een tumor. De exacte oorzaak van deze ongecontroleerde groei is niet bekend, maar het is waarschijnlijk het gevolg van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Hoe wordt teelbalkanker vastgesteld?

Hoe wordt teelbalkanker vastgesteld?

Teelbalkanker kan worden vastgesteld door middel van een lichamelijk onderzoek, een bloedonderzoek en een echografie. Als er een vermoeden van teelbalkanker bestaat, kan er ook een biopsie worden uitgevoerd om weefselmonsters te nemen voor verder onderzoek.

Onderzoek en diagnose

Onderzoek en diagnose

Als er een vermoeden van teelbalkanker bestaat, zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te kijken of er sprake is van een zwelling of knobbel in de teelbal. Daarnaast zal er een bloedonderzoek worden uitgevoerd om te kijken of er verhoogde niveaus van bepaalde eiwitten in het bloed aanwezig zijn, die kunnen wijzen op teelbalkanker. Als er nog steeds een vermoeden van teelbalkanker bestaat, kan er een echografie worden uitgevoerd om de teelbal te onderzoeken. Als er nog steeds twijfel bestaat, kan er een biopsie worden uitgevoerd om weefselmonsters te nemen voor verder onderzoek.

Behandeling

Behandeling

De behandeling van teelbalkanker hangt af van het type en de omvang van de tumor. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Chirurgie: Dit is de meest voorkomende behandeling voor teelbalkanker. Tijdens de operatie wordt de teelbal verwijderd.
 • Chemotherapie: Dit is een behandeling met medicijnen die de kankercellen doden.
 • Radiotherapie: Dit is een behandeling met straling die de kankercellen doodt.

Hoe de symptomen te verlichten

Hoe de symptomen te verlichten?

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van teelbalkanker te verlichten, waaronder:

 • Pijnstillers: Pijnstillers kunnen helpen om de pijn en het ongemak te verminderen.
 • Warmte: Het aanbrengen van warmte op het scrotum kan helpen om de pijn en het ongemak te verminderen.
 • Ondersteunend ondergoed: Het dragen van ondersteunend ondergoed kan helpen om de pijn en het ongemak te verminderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u een zwelling of knobbel in uw teelbal opmerkt, of als u pijn of ongemak in uw teelbal of scrotum ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen. Hoe eerder teelbalkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.

Richtlijnen

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de preventie van teelbalkanker. Het is echter belangrijk om regelmatig zelfonderzoek uit te voeren en uw arts te raadplegen als u een verandering in uw teelbal opmerkt.

Voedingsadviezen

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor de preventie of behandeling van teelbalkanker. Het is echter belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen om uw algehele gezondheid te bevorderen.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Als u teelbalkanker heeft, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om uw gezondheid te bevorderen, waaronder:

 • Volg de aanbevolen behandelingen op en neem uw medicijnen zoals voorgeschreven.
 • Volg een gezond en uitgebalanceerd dieet.
 • Blijf actief en oefen regelmatig.
 • Beheer stress en zorg voor voldoende slaap.

Het is ook belangrijk om te vermijden:

 • Roken en het gebruik van tabak.
 • Het drinken van alcohol in overmatige hoeveelheden.
 • Het gebruik van illegale drugs.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Er zijn verschillende medicijnen die een arts kan voorschrijven voor de behandeling van teelbalkanker, waaronder pijnstillers, chemotherapie en hormoontherapie.

Wanneer contact met uw huisarts bij teelbalkanker?

Wanneer contact met uw huisarts bij teelbalkanker?

Als u een zwelling of knobbel in uw teelbal opmerkt, of als u pijn of ongemak in uw teelbal of scrotum ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek en behandeling.

QR Code
nl_NLDutch