Trichomonas

Trichomonas: Wat is het en hoe wordt het behandeld?

Wat is Trichomonas?

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Trichomonas vaginalis. Het komt vaak voor bij vrouwen, maar mannen kunnen het ook krijgen. Trichomonas kan leiden tot ontstekingen in de vagina of penis en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld.

Symptomen

De symptomen van Trichomonas kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn:

 • Jeuk en irritatie in de vagina of penis
 • Pijn tijdens het plassen of seks
 • Afscheiding uit de vagina of penis
 • Een sterke geur van de afscheiding
 • Verkleuring van de afscheiding (groen of geel)

Oorzaken

Trichomonas wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Het wordt meestal verspreid door seksueel contact met iemand die de parasiet heeft. Het kan ook worden verspreid door het delen van seksspeeltjes of door contact met besmette oppervlakken.

Is Trichomonas erg?

Trichomonas kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld. Het kan leiden tot ontstekingen in de vagina of penis en kan het risico op het krijgen van andere SOA’s vergroten. Het kan ook leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap, zoals vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Lichamelijke en Psychische gevolgen

Trichomonas kan leiden tot lichamelijke en psychische gevolgen, zoals:

 • Ontstekingen in de vagina of penis
 • Verhoogd risico op het krijgen van andere SOA’s
 • Complicaties tijdens de zwangerschap
 • Angst en stress als gevolg van de diagnose

Hoe ontstaat Trichomonas?

Trichomonas wordt veroorzaakt door seksueel contact met iemand die de parasiet heeft. Het kan ook worden verspreid door het delen van seksspeeltjes of door contact met besmette oppervlakken.

Hoe wordt Trichomonas vastgesteld?

Trichomonas kan worden vastgesteld door een arts die een lichamelijk onderzoek uitvoert en een monster van de afscheiding neemt. Het monster wordt vervolgens onderzocht onder een microscoop om te zien of er Trichomonas-parasieten aanwezig zijn.

Onderzoek en diagnose

Als u denkt dat u Trichomonas heeft, moet u een afspraak maken met uw huisarts of een SOA-kliniek. De arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en een monster van de afscheiding nemen. Het monster wordt vervolgens onderzocht onder een microscoop om te zien of er Trichomonas-parasieten aanwezig zijn.

Behandeling

Trichomonas kan worden behandeld met antibiotica, zoals metronidazol of tinidazol. Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken om ervoor te zorgen dat de parasiet volledig is geëlimineerd. Het is ook belangrijk om seksueel contact te vermijden totdat de behandeling is voltooid en de symptomen zijn verdwenen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van Trichomonas te verlichten, zoals:

 • Gebruik van een koud kompres om jeuk en irritatie te verminderen
 • Gebruik van een zachte zeep om de vagina of penis te wassen
 • Gebruik van katoenen ondergoed om irritatie te verminderen
 • Vermijd strakke kleding en synthetische stoffen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u denkt dat u Trichomonas heeft, moet u een afspraak maken met uw huisarts of een SOA-kliniek. Het is belangrijk om de aandoening zo snel mogelijk te behandelen om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor Trichomonas. Het is belangrijk om veilige sekspraktijken te volgen om het risico op het krijgen van SOA’s te verminderen.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor Trichomonas. Het is belangrijk om een gezond dieet te volgen om uw immuunsysteem te versterken en uw algehele gezondheid te verbeteren.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om Trichomonas te voorkomen, zoals:

 • Gebruik van condooms tijdens seksueel contact
 • Vermijd seksueel contact met iemand die de parasiet heeft
 • Vermijd het delen van seksspeeltjes
 • Was uw handen regelmatig

Het is belangrijk om geen zelfmedicatie te gebruiken om Trichomonas te behandelen. Het is ook belangrijk om seksueel contact te vermijden totdat de behandeling is voltooid en de symptomen zijn verdwenen.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan antibiotica voorschrijven, zoals metronidazol of tinidazol, om Trichomonas te behandelen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Trichomonas?

Als u denkt dat u Trichomonas heeft, moet u een afspraak maken met uw huisarts of een SOA-kliniek. Het is belangrijk om de aandoening zo snel mogelijk te behandelen om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

QR Code
nl_NLDutch