Trommelvliesbuisjes

Trommelvliesbuisjes: Wat is het en hoe wordt het behandeld?

Wat is Trommelvliesbuisjes?

Trommelvliesbuisjes, ook wel bekend als buisjes of oorpijpjes, zijn kleine buisjes die in het trommelvlies worden geplaatst om vocht af te voeren en de druk in het middenoor te reguleren. Deze buisjes worden vaak geplaatst bij kinderen die regelmatig last hebben van oorontstekingen of vocht achter het trommelvlies. Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is een veelvoorkomende ingreep en wordt meestal uitgevoerd onder algehele verdoving.

Symptomen

De symptomen van trommelvliesbuisjes kunnen variëren, afhankelijk van de persoon en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Oorzaken

De oorzaken van trommelvliesbuisjes zijn niet altijd duidelijk, maar er zijn enkele factoren die het risico op deze aandoening kunnen vergroten, zoals:

Is Trommelvliesbuisjes erg?

Trommelvliesbuisjes zijn over het algemeen niet ernstig en de meeste mensen herstellen volledig na de ingreep. Er zijn echter enkele korte en lange termijn gevolgen die kunnen optreden, zoals:

  • Korte termijn: oorpijn, bloeden, infectie, duizeligheid
  • Lange termijn: littekenvorming, gehoorverlies, terugkerende oorontstekingen

Daarnaast kunnen er ook lichamelijke en psychische gevolgen optreden, zoals angst, depressie en slaapproblemen.

Hoe ontstaat Trommelvliesbuisjes?

Trommelvliesbuisjes ontstaan meestal als gevolg van een ophoping van vocht achter het trommelvlies. Dit kan leiden tot een verhoogde druk in het middenoor en kan uiteindelijk leiden tot gehoorverlies en oorontstekingen.

Hoe wordt Trommelvliesbuisjes vastgesteld?

Trommelvliesbuisjes kunnen worden vastgesteld door een arts die een otoscopie uitvoert, waarbij een instrument met een lichtbron en een vergrootglas in het oor wordt geplaatst om het trommelvlies te onderzoeken. Daarnaast kan er ook een gehoortest worden uitgevoerd om de mate van gehoorverlies te bepalen.

Onderzoek en diagnose

Als er vermoed wordt dat iemand trommelvliesbuisjes heeft, zal de arts een otoscopie uitvoeren om het trommelvlies te onderzoeken. Daarnaast kan er ook een gehoortest worden uitgevoerd om de mate van gehoorverlies te bepalen. In sommige gevallen kan er ook een CT-scan worden uitgevoerd om de oorzaak van de aandoening te bepalen.

Behandeling

De behandeling van trommelvliesbuisjes bestaat uit het plaatsen van kleine buisjes in het trommelvlies om vocht af te voeren en de druk in het middenoor te reguleren. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd onder algehele verdoving en duurt slechts enkele minuten. Na de ingreep kan het nodig zijn om oordruppels te gebruiken om infecties te voorkomen.

Hoe de symptomen te verlichten

Er zijn enkele manieren om de symptomen van trommelvliesbuisjes te verlichten, zoals:

  • Pijnstillers nemen
  • Oordruppels gebruiken
  • Neusdruppels gebruiken om verstopte neus te verlichten
  • Warmte toepassen op het oor

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als de symptomen van trommelvliesbuisjes aanhouden of verergeren, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Daarnaast is het ook belangrijk om contact op te nemen met een arts als er sprake is van koorts, hevige pijn of bloedingen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor trommelvliesbuisjes, maar het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen na de ingreep. Dit kan onder meer het gebruik van oordruppels en het vermijden van water in het oor omvatten.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van trommelvliesbuisjes te verlichten, zoals het nemen van pijnstillers en het gebruik van neusdruppels. Het is echter belangrijk om geen wattenstaafjes of andere voorwerpen in het oor te steken, omdat dit het trommelvlies kan beschadigen.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan pijnstillers en oordruppels voorschrijven om de symptomen van trommelvliesbuisjes te verlichten. In sommige gevallen kan er ook antibiotica worden voorgeschreven om infecties te behandelen.

Wanneer contact met uw huisarts bij Trommelvliesbuisjes?

Als de symptomen van trommelvliesbuisjes aanhouden of verergeren, is het belangrijk om contact op te nemen met een huisarts. Daarnaast is het ook belangrijk om contact op te nemen met een arts als er sprake is van koorts, hevige pijn of bloedingen.

QR Code
nl_NLDutch