Uitstrijkje baarmoederhals

Uitstrijkje baarmoederhals: alles wat je moet weten

Wat is een uitstrijkje baarmoederhals?

Een uitstrijkje baarmoederhals is een medisch onderzoek waarbij cellen van de baarmoederhals worden afgenomen om te controleren op afwijkingen. Het wordt ook wel een cervixuitstrijkje genoemd. Het doel van het onderzoek is om vroegtijdig afwijkingen op te sporen die kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Het uitstrijkje is een belangrijk onderdeel van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Het uitstrijkje wordt uitgevoerd door een huisarts of gynaecoloog. Tijdens het onderzoek wordt er met een borsteltje of spatel cellen afgenomen van de baarmoederhals. Deze cellen worden vervolgens onderzocht in het laboratorium.

Symptomen

In de beginfase van baarmoederhalskanker zijn er vaak geen symptomen. Daarom is het belangrijk om regelmatig een uitstrijkje te laten maken. Als de kanker zich verder ontwikkelt, kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Abnormale bloedingen, bijvoorbeeld tussen menstruaties door of na de overgang
  • Bloedingen tijdens of na seksueel contact
  • Pijn tijdens seksueel contact
  • Afwijkende afscheiding uit de vagina
  • Pijn in de onderbuik of rug

Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.

Oorzaken

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus wordt overgedragen via seksueel contact. Niet iedereen die besmet is met HPV ontwikkelt baarmoederhalskanker. Andere factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van baarmoederhalskanker zijn:

Is een uitstrijkje baarmoederhals erg?

Een uitstrijkje baarmoederhals is over het algemeen niet erg pijnlijk. Sommige vrouwen ervaren wel wat ongemak tijdens het onderzoek. Het kan zijn dat je na het onderzoek wat bloedverlies hebt of wat krampen in de onderbuik. Dit is normaal en gaat vanzelf over.

Het is belangrijk om regelmatig een uitstrijkje te laten maken, omdat baarmoederhalskanker in een vroeg stadium goed te behandelen is. Als de kanker zich verder ontwikkelt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en zelfs levensbedreigend zijn.

Lichamelijke en psychische gevolgen

Als er afwijkingen worden gevonden bij het uitstrijkje, kan dit zorgen voor angst en onzekerheid. Het kan ook zijn dat er vervolgonderzoeken nodig zijn, zoals een colposcopie of een biopsie. Dit kan emotioneel belastend zijn.

Als er sprake is van baarmoederhalskanker, kan dit leiden tot lichamelijke klachten zoals pijn, bloedingen en vermoeidheid. De behandeling van baarmoederhalskanker kan ook lichamelijke gevolgen hebben, zoals verminderde vruchtbaarheid en seksuele problemen.

Hoe ontstaat een uitstrijkje baarmoederhals?

Een uitstrijkje baarmoederhals wordt gemaakt door met een borsteltje of spatel cellen af te nemen van de baarmoederhals. Deze cellen worden vervolgens onderzocht in het laboratorium. Het onderzoek duurt meestal maar een paar minuten.

Het is belangrijk om het uitstrijkje te laten maken op een moment dat je niet ongesteld bent. Ook is het belangrijk om 24 uur voor het onderzoek geen seks te hebben en geen vaginale medicatie te gebruiken.

Hoe wordt een uitstrijkje baarmoederhals vastgesteld?

Een uitstrijkje baarmoederhals wordt vastgesteld door het onderzoek van de afgenomen cellen in het laboratorium. De uitslag van het onderzoek wordt meestal binnen twee weken bekendgemaakt.

Als er afwijkingen worden gevonden, kan er vervolgonderzoek nodig zijn, zoals een colposcopie of een biopsie. Bij een colposcopie wordt de baarmoederhals onderzocht met behulp van een speciale microscoop. Bij een biopsie wordt er een stukje weefsel weggenomen voor verder onderzoek.

Onderzoek en diagnose

Het uitstrijkje baarmoederhals is onderdeel van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden elke vijf jaar uitgenodigd voor een uitstrijkje. Als er afwijkingen worden gevonden, kan er vervolgonderzoek nodig zijn.

Als je klachten hebt die kunnen wijzen op baarmoederhalskanker, kun je contact opnemen met je huisarts. De huisarts kan een uitstrijkje maken en eventueel vervolgonderzoek aanvragen.

Behandeling

De behandeling van baarmoederhalskanker hangt af van het stadium van de kanker. In een vroeg stadium kan de kanker worden behandeld met een operatie of bestraling. Als de kanker zich verder heeft verspreid, kan chemotherapie nodig zijn.

Als er afwijkingen worden gevonden bij het uitstrijkje, kan er ook behandeling nodig zijn. Dit hangt af van de aard en de ernst van de afwijkingen. Soms is er alleen regelmatige controle nodig, soms is er een behandeling nodig zoals een lisexcisie of een conisatie.

Hoe kun je de symptomen verlichten?

Als je last hebt van symptomen zoals bloedingen of pijn, kun je contact opnemen met je huisarts. De huisarts kan je adviseren over de beste manier om de symptomen te verlichten.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als je klachten hebt die kunnen wijzen op baarmoederhalskanker, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Ook als je vragen hebt over het uitstrijkje of het bevolkingsonderzoek, kun je contact opnemen met je huisarts.

Richtlijnen

Er zijn richtlijnen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden elke vijf jaar uitgenodigd voor een uitstrijkje. Als er afwijkingen worden gevonden, kan er vervolgonderzoek nodig zijn.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor vrouwen met baarmoederhalskanker. Het is wel belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen om je weerstand op peil te houden.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen?

Als je klachten hebt die kunnen wijzen op baarmoederhalskanker, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Verder kun je zelf weinig doen om baarmoederhalskanker te voorkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat je gezond leeft en regelmatig een uitstrijkje laat maken.

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Er zijn geen medicijnen die baarmoederhalskanker kunnen genezen. Wel kunnen er medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten of om de bijwerkingen van de behandeling te verminderen.

Wanneer contact met je huisarts bij een uitstrijkje baarmoederhals?

Als je vragen hebt over het uitstrijkje of het bevolkingsonderzoek, kun je contact opnemen met je huisarts. Ook als je klachten hebt die kunnen wijzen op baarmoederhalskanker, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.

QR Code
nl_NLDutch