Verkoudheid

Alles wat je moet weten over Verkoudheid

Wat is Verkoudheid?

Verkoudheid is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. Het is een infectie van de bovenste luchtwegen, waaronder de neus, keel en sinussen. Verkoudheid kan worden veroorzaakt door verschillende virussen, waaronder het rhinovirus, coronavirus en het adenovirus. Het is een besmettelijke aandoening die zich verspreidt via druppeltjes in de lucht of door direct contact met een besmet persoon.

Verkoudheid komt vaak voor bij kinderen en volwassenen en kan op elk moment van het jaar optreden. Het kan worden behandeld met medicijnen en thuiszorg, maar het kan ook vanzelf overgaan.

Symptomen

De symptomen van verkoudheid zijn onder andere:

De symptomen van verkoudheid kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen enkele dagen tot enkele weken aanhouden.

Oorzaken

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat zich verspreidt via druppeltjes in de lucht of door direct contact met een besmet persoon. Het virus kan zich verspreiden door hoesten, niezen of praten. Het kan ook worden verspreid door het aanraken van oppervlakken die besmet zijn met het virus, zoals deurknoppen, telefoons en handdoeken.

Er zijn verschillende virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken, waaronder het rhinovirus, coronavirus en adenovirus.

Is Verkoudheid erg?

Verkoudheid is meestal niet ernstig en gaat vanzelf over. Het kan echter wel leiden tot complicaties, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met chronische aandoeningen.

De lichamelijke gevolgen van verkoudheid zijn onder andere vermoeidheid, hoofdpijn en een verminderde eetlust. Psychische gevolgen zijn er meestal niet, tenzij de symptomen ernstig zijn en de persoon zich zorgen maakt over zijn of haar gezondheid.

Hoe ontstaat Verkoudheid?

Verkoudheid ontstaat wanneer een persoon wordt blootgesteld aan een virus dat verkoudheid veroorzaakt. Het virus kan zich verspreiden via druppeltjes in de lucht of door direct contact met een besmet persoon.

Het virus kan zich ook verspreiden door het aanraken van oppervlakken die besmet zijn met het virus, zoals deurknoppen, telefoons en handdoeken. Als een persoon het virus aanraakt en vervolgens zijn of haar mond, neus of ogen aanraakt, kan het virus het lichaam binnendringen en verkoudheid veroorzaken.

Hoe wordt Verkoudheid vastgesteld?

Verkoudheid kan worden vastgesteld op basis van de symptomen van de patiënt. Een arts kan de neus en keel van de patiënt onderzoeken om te bepalen of er sprake is van een infectie.

Onderzoek en diagnose

Er is meestal geen specifiek onderzoek nodig om verkoudheid vast te stellen. Een arts kan de neus en keel van de patiënt onderzoeken om te bepalen of er sprake is van een infectie.

Als de symptomen ernstig zijn of als de patiënt een verzwakt immuunsysteem heeft, kan de arts aanvullende tests uitvoeren om te bepalen of er sprake is van een andere aandoening.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor verkoudheid. De meeste mensen herstellen vanzelf binnen enkele dagen tot enkele weken.

Als de symptomen ernstig zijn, kan de arts medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten. Deze medicijnen kunnen pijnstillers, decongestiva en hoestmiddelen zijn.

Hoe de symptomen te verlichten

De symptomen van verkoudheid kunnen worden verlicht door:

 • Rust nemen
 • Voldoende water drinken
 • Stomen
 • Zoutwatergorgelen
 • Neusspray gebruiken
 • Pijnstillers nemen

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als de symptomen van verkoudheid ernstig zijn of langer dan twee weken aanhouden, moet de patiënt medisch advies inwinnen. Dit geldt vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met chronische aandoeningen.

Richtlijnen

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de behandeling van verkoudheid. De meeste mensen herstellen vanzelf binnen enkele dagen tot enkele weken.

Voedingsadviezen

Er zijn geen specifieke voedingsadviezen voor de behandeling van verkoudheid. Het is echter belangrijk om voldoende water te drinken en gezond te eten om het immuunsysteem te versterken.

Wat kun je zelf doen en wat moet je niet doen

Om verkoudheid te voorkomen, moet een persoon:

 • Zijn of haar handen regelmatig wassen
 • Vermijd contact met besmette personen
 • Vermijd het aanraken van zijn of haar gezicht
 • Bedek zijn of haar mond en neus bij hoesten of niezen

Als een persoon verkouden is, moet hij of zij:

 • Rust nemen
 • Voldoende water drinken
 • Stomen
 • Zoutwatergorgelen
 • Neusspray gebruiken
 • Pijnstillers nemen
 • Vermijd het aanraken van zijn of haar gezicht
 • Bedek zijn of haar mond en neus bij hoesten of niezen

Een persoon moet niet:

Welke medicijnen kan een arts voorschrijven?

Een arts kan medicijnen voorschrijven om de symptomen van verkoudheid te verlichten. Deze medicijnen kunnen pijnstillers, decongestiva en hoestmiddelen zijn.

Wanneer contact met uw huisarts bij Verkoudheid?

Als de symptomen van verkoudheid ernstig zijn of langer dan twee weken aanhouden, moet de patiënt contact opnemen met zijn of haar huisarts. Dit geldt vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met chronische aandoeningen.

QR Code
nl_NLDutch